[突發]新年流流,我中咗嘉頓之神嘅詛咒

755 回覆
1961 Like 42 Dislike
二姑二姑
未睇先讚
新年一定會諗起三哥 同嘉頓什餅
尋日我仲買咗盒什餅做情人節禮物
隊草? 係咪我睇漏左,唔係好記得上幾集啲劇情
留名
呢件事雖然離奇,但係其實只要我唔食餅,基本上對我生活並冇咩影響,就喺新年假前最後一個返學日,啱啱好就係每年令到男孩子忐忑不安嘅情人節。讀男校嘅朋友可能唔會明白箇中苦與樂,喺情人節當日,女同學都會準備朱古力送俾男同學,每個男仔都熱切期待收到心儀女神嘅朱古力,暗自期盼當中另有含義甚至係性暗示星矢,但係同時又害怕受到冷落,全日都收唔夠兩粒黃豆。

情人節基本上係每年男同學嘅萬千星輝頒獎典禮,每個人都會扮晒無所謂,好唔專心咁做自己嘢,然後偷偷地打量拎住一袋二袋嘅女同學。通常每班都會有一兩個出木杉咁樣嘅仆街,又靚仔讀書又叻運動又掂,啲女例牌一開始就圍住佢哋派朱古力,未到第一次小息個櫃筒已經塞到爆爆地,即係一個頒獎典禮啱啱開波就頒咗最佳男主角,剩返咩美術呀、燈光呀、洗廁所呀嗰啲冇人想知嘅豬肉獎。

但係唔緊要,對我嚟講,其他林林總總無謂嘅朱古力我根本唔放在眼內,就算俾一千個胖妹嘅心意我,都抵唔上一粒靜香嘅祝福,由始至終,我嘅注意力都只係放喺女班長嘅身上,佢一雙清澈剔透嘅大眼睛、飄逸嘅馬尾、好清純好不造作嘅氣質都令我為之神往,頭兩節堂我都坐立不安,眼光無法從女班長身上離開。

卒之捱到小息,女班長拎出一個紙袋仔,開始向男同學派發軍糧,大公無私嘅佢竟然冇根據喜好開始,而係順住座位行數逐個男同學送,從來小息嘅時候大家都係鬥快衝出班房,但係呢一刻,所有男同學安坐位置之中,懷住接成績表嘅心情等待女班長。

到行嚟我嘅座位時,女班長嫣然一笑,露出潔白整齊嘅皓齒,我嘅心臟瘋狂亂跳,女班長神神秘秘將情人節禮物放入我櫃筒,然後佢細細聲喺我耳邊講咗一句:

「我自己整㗎,希望你中意。」

我望向其他男同學,佢哋收到嘅係kisses朱古力兩粒,但係放喺我櫃筒嘅,竟然係一包精美透明袋同埋蝴蝶結包裝住嘅朱古力曲奇餅,嗰一刻我心情猶像樽蓋等被揭開,差少少就喺班房入面大笑出嚟。

我難掩臉上狂喜之色,但就係我打算攞包餅出嚟嘅時候,我整個人彷彿俾冰水照頭淋過,手指凝在半空微微顫抖。

女班長整嘅係曲奇餅,換言之只要我用手一掂,就會變成一包什餅……!

仲有,今日係放假前最後一日返學,如果我唔拎走包餅,過完新年假女班長嘅特別心意就肯定會變壞發霉。

===================
LLIVE
係咪得我一個睇完笑到仆街
打開書包
拎本書撥包餅落書包
live 咗
年年新年 三哥都出文撚鳩啲什餅
可唔可以畀人開之後再餵
女班長餵啦
第三次live
搵野潑落書包返到屋企叫屋企人幫手開
三哥 加速
憎你老母
三哥
留名
神俾你嘅考驗,就係一個人一日之內食曬等於五餅二魚嘅什餅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞