[突發]新年流流,我中咗嘉頓之神嘅詛咒

755 回覆
1961 Like 42 Dislike
三哥

live咗

喂有無咁少like呀!?
lm
lm
三哥幾時將之前D故放翻上紙言度
三哥起身寫文章喇
太早入嚟
晨早一推
三哥👍
三哥
三哥!!
老豆好戔鬼
三哥
lm
仆街live左
留名
阿媽神情極度嚴肅,佢仔細睇清楚盒入面所有餅乾,發現確實全部都已經變晒,之後佢望住我,我發覺佢身上隱約散發出殺氣。

「呢盒喺瑪莎買……諗住留嚟屋企自己食……」阿媽發出低沉嘅聲線,「成舊幾水一盒你同我變晒做什餅!?」

好明顯對精打細算嘅師奶嚟講,盒瑪莎餅變晒做嘉頓餅係仲緊要過佢個仔身中古怪詛咒,唯獨是阿爸明白事情有幾離奇,佢望住檯上面嘅藍罐同瑪莎盒,諗咗一陣之後猛咁搖頭。

「真係蝕本呀……變啲銀紙出嚟你話幾好呢……」阿爸諗緊嘅原來都係同錢銀有關,

等到兩老冷靜之後,我哋一家三口坐喺廳度嘗試組織下件事,總之而家我無論掂到咩類型嘅餅乾,詛咒都會立刻應驗,我將怪夢嘅事全部講晒出嚟,阿爸阿媽聽完都唔知應該帶唔帶我睇醫生好。
「夢入面話浪費食物係咩意思呀?」阿媽瞇起眼望住我,

「呃……即係……我之前……」我知道冇辦法瞞得過阿媽,「……其實兩罐餅係俾我扔晒,唔係食晒。」

阿媽露出果然如此嘅表情,指住我個鼻鬧咗幾分鐘,猛咁話我抵死自己攞嚟衰。

「你話你夢入面見到嗰個鬍鬚阿叔……係咪呢個呀?」阿爸無啦啦插嘴,

我同阿媽望過去,阿爸手指指住嘉頓餅罐上面個logo,我當堂渾身一震,二撇雞、紅色廚師帽、臉色紅潤,個大叔真係同個logo有99%相似。

「仆街啦……你俾嘉頓之神懲罰呀……」阿爸說,

雖然父母都覺得呢件事係我自己衰造成,但係正所謂左手係肉、手背又係肉,佢哋都好關心我嘅安危,阿媽第二日仲即刻帶我去醫院做身體檢查,直到證明我非常健康佢先鬆一口氣。

臨近新年,屋企人都忙於張羅賀年嘅事,既然我嘅狀況唔會影響健康,屋企就決定暫時觀察一排,阿媽仲特登講明唔準我掂任何佢買返嚟嘅賀年禮盒,免得我將所有嘢變晒做什餅再送俾人咁幽默。
三哥
Live呀三哥
繼續支持三哥
點解阿媽讀書果陣已經識左阿爺(老豆個老豆)?
咩關係呀佢地?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞