[突發]新年流流,我中咗嘉頓之神嘅詛咒

755 回覆
1961 Like 42 Dislike
每年年初一我哋都會先去阿嫲屋企,因為早兩年阿爺過咗身,唔想逢年過節阿嫲要孤伶伶咁過,去到坐咗冇幾耐,阿叔同姑姐都嚟到,大家例牌恭喜發財派下收下利是咁。阿爸嗰邊算姑姐同姑丈最有錢,佢哋早年炒樓賺得幾多,又移民回流揸外國護照,所以講嘢不嬲比較大聲,姑丈最中意分享自己威水史,姑姐得閒仲會埋怨阿嫲偏心兩個仔之類。

阿爸成日都話,屋企人因為有血緣關係,有時候對得耐會忍唔住表露晒心底嘅黑暗面,所以唔係話親戚特別乞人憎,而係親戚特別會現真身。

我由細到大都知道對住姑姐姑丈要零舍小心,一陣講錯嘢可能就會俾佢唱通街唱幾年,可能每個人屋企都會有呢啲麻煩親戚啦,所以拜年時氣氛都會有些少緊張,冇乜屋企人開開心心嘅感覺。

寒暄一輪之後,班長輩就開始入正題,姑丈不懷好意咁望一望我,然後就問下讀書點呀乖唔乖呀,點知我都未答完佢就已經嚟料。

「香港教育質素真係麻麻呀,你睇下教到啲大學生成日搞事,做埋英國人啲傀儡,咩港大中大都冇用啦!有料就去外國讀呀知唔知呀!」姑丈老氣橫秋咁講,

姑丈個女即係我表姐就係去咗加拿大讀書,所以佢一得閒就會鬧下香港大學生有幾廢幾戇鳩,同時又暗串老豆冇本事送我去外國,新年流流阿叔同阿爸都廢事出聲,於是姑丈越講越過癮,開始分享佢同姑姐去荷蘭玩啲相,周圍問人有冇去過荷蘭去過歐洲。

「嗱我份人就最謙虛嘅,但係講真錢呢就賺唔晒嘅,搵到咪出去見下世面囉你話係咪呀,呢盒餅呀,我特登係荷蘭買㗎,香港買唔到㗎!」姑丈指住佢帶嚟嘅賀年禮盒,

「咁似啲百佳牌嘅!」阿叔講笑話,

「呢啲荷蘭嘢呀,我哋自己抬返嚟都不知幾重呀!」姑丈碌大對眼,

其實姑丈不嬲都出名孤寒,當年佢請我食過餐沙嗲王都講咗有幾年,仲試過利是入面塞現金卷,唔講仲以為佢係獎門人,要周圍派下咩加多賀同埋咩流行時裝禮卷。

「係呀,我哋不嬲有好嘢都同屋企人分享,唔會咁自私淨係俾一兩個咁㗎!」姑姐一有位又要入下阿嫲,

阿嫲、老豆同阿叔面色經已唔係幾好睇,突然間阿爸望咗我一眼,然後拎起姑丈盒餅。

「嘩……真係荷蘭文呀……好勁呀阿仔你快啲睇下……」阿爸攞住盒餅讚嘆不絕,

我立即意會佢喺度搞邊科,我伸手接住盒餅,好認真咁左睇右睇。
過年實有d聲大大又吝嗇親戚
老豆高招
仆街
估到下一秒個畫面
但又好想知三哥會點寫
老豆識玩
三哥 新年快樂
復仇技能發動!
新讀者留名

三哥新年快樂
好想繼續睇
lm
LM
三哥
笑到仆街
三哥
三哥
痴撚線
天啊 又Live 左
三哥
入來留名兼回收大家唔想食的嘉頓什餅

我好鍾意食,可以回收。
留 tg 收餅 fuckadminass
老豆好醒
荷蘭什餅
初一啦,人在外國好冇新年氣氛
莫講話外國
今時今日香港都無以前咁好氣氛

btw三哥新年快樂
祝身體健康、唔洗收到嘉頓贊助既什餅
又live了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞