[突發]新年流流,我中咗嘉頓之神嘅詛咒

755 回覆
1961 Like 42 Dislike
啲橋段好撚正
紅貫中
好正
「嘉頓神多謝你呀!今次我發達啦!」我好開心咁同佢講,

「仆你個街,話晒都係懲罰,可唔可以俾下面唔好咁高興呢?」嘉頓神說,

「其實我一開頭好唔開心㗎,你知啦,女神整餅俾我又食唔到,不過正所謂食萬卷書不如行萬寶路,有危先有機呀嘛!」我笑住咁講,

「唉,你老豆老母點教你㗎,算啦,你同我道個歉當無數啦。」嘉頓神搖頭嘆息,

「吓?無數?你唔係想收返個能力啩?!」我聞言大驚,

「咩能力呀,詛咒呀死剷,俾你咁搞法容乜易產能過剩造成市場價格波動㗎!」嘉頓神皺起眉頭,

「我唔制呀!話俾就俾話收就收,你估全民普選特首呀!你重啟五部曲都幾大要諮詢下啦!」我即刻反抗,

「嘩……乜家下中學生通識教呢啲㗎?我以為背下毛語錄咋……」嘉頓神咋舌道,

「講起我就扯火呀,成日話00後呢樣00後嗰樣,你班老嘢有邊樣搞得掂㗎,中英談判、基本法、八萬五、領匯、每日150個新移民、人大釋法、全民普選、議員DQ……數到聽朝都仲得呀,仲好意思話我哋後生冇用!」我一輪咀咁講,

嘉頓神俾我講到有點兒不知所措,佢好尷尬咁乾咳幾聲,唔知道應該講啲乜好。
「新年流流唔講衰嘢呀,既然係咁,我唔收返個詛咒,淨係罰你以後食乜都變餅啦,BYE!」一講完嘉頓神就消失咗,

「喂!!」

我從床上彈起,窗外已經係日頭,夢嘅場景非常清晰,我即刻跳起身牙都唔擦衝出客廳,阿爸同阿媽起咗身食緊早餐,見到我咁匆忙都覺得非常奇怪。

「乜今日咁早起身……喂做乜搶我份早餐呀,買咗俾你啦喂!」阿爸俾我嚇窒,

我用手拎起舊蛋治狠狠咬一大啖,然後面色劇變,張開嘴將口入面嘅食物吐晒出嚟。

「嘩你懷孕呀咁Q核突㗎!!咦……點解咁㗎!?」阿爸即刻向後彈開,

只見我吐出嚟嘅唔係蛋治,而係一堆餅碎,我雙手抱住頭跪喺地下。

「仆街啦……!我食乜都變什餅呀!!」
===============
三哥
主角抵死! 仲係到寸柒柒咁
咁就含撚
食咩都變什餅 聽到都想嘔
唔敢想像食乜都變雜餅
食咩都變雜餅 無限整餅碎 勁過阿婆妹白雲鳳爪
又love咗啦屌
食乜都變什餅咁大獲
今晚一路食雜餅一路追live
三哥
3gor
去堆填區執垃圾食然後 lur 番出來賣。
解決全球糧食危機不是夢!
cls
會唔會即刻改劇本
不斷食金 炒起啲金價
三哥萬歲 !
祝各位年年有什餅食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞