[突發]新年流流,我中咗嘉頓之神嘅詛咒

755 回覆
1961 Like 42 Dislike
2017年嘅農曆新年完結時,我屋企一共收到四盒賀年禮盒,當中有兩盒……應該係兩罐係我由細到大都好唔憎意食嘅什餅,我唔明,點解呢個世界咁多種餅,有曲奇餅、光酥餅、老婆餅、朱古力餅、芝士餅等等等等你唔整,係要整十九幾種冇人想知冇人想食嘅什餅出嚟,仲要一嚟就咁大罐。

「衰仔!我哋細個邊有你咁幸福呀!有呢啲食不知幾開心呀!」阿媽聽到我嘅怨言之後話,

「唓!阿爺細個打仗要食草添啦!又唔見你食埋一份!」我當然即刻駁嘴,

「哦你阿媽讀書嗰時有食㗎,食法同你阿爺唔同啫。」老豆一路捉寶可夢一路搭嗲,

結果老豆同我一齊俾人罰企,嗰晚阿媽仲扭計唔肯煮飯,阿爸唯有低聲下氣去認錯。

「唔好啦,我好想飲雞翼魚蛋湯呀,俾次機會啦老婆!」老豆企喺房門口講,

「你暗串我咁話啦!唔煮呀!」阿媽怒喝一聲,

阿爸退返出嚟,用快過保特嘅速度喺茶几下面抽出張外賣紙,一嘢塞到我手上。

「快快快!喺你老母改變主意之前嗌嘢食!」阿爸壓低把聲講,

於是兩罐嘉頓什餅嘅事就不了了之,日子一天一天過去,每次我買零食返屋企就會俾老母鬧,話點解嘥錢買都唔肯食兩罐餅,仲話唔食晒就唔會買新零食乜乜乜。卒之,我頂唔順阿媽嘅轟炸,每朝返學之前都會偷偷地拎幾塊餅,然後落樓下扔入垃圾桶,呢種愚公移山嘅方式足足進行咗大半年,去到兩個星期前,所有餅終於成功俾我扔晒。

我望住兩個空晒嘅餅罐,心入面多少都有點兒內疚,但係隨之而來就係能夠攞正牌買零食嘅喜悅,我為咗慶祝呢件事特登買返一大堆自己中意食嘅嘢,喺屋企一邊打機一邊咬住薯片,簡直係人生最大嘅享受。
就喺嗰一晚,我發咗一個好撚怪嘅夢。

請唔好怪我講粗口,因為個夢真係好撚怪,夢入面我坐咗喺一個好黑嘅密封房間入面,房嘅空間成個禮堂咁大,雖然周圍好暗,但我依稀見到四面牆都係金屬物料,而房間樓底高到無倫,幾乎要到廿樓咁高先係天花板。

正當我百思不得其解嘅時候,面前突然出現一道光,然後一個裝束好神經病嘅阿叔出現喺我面前。佢留住二撇雞嘅鬍鬚,頭頂戴住紅色廚師帽,臉色紅潤到好似關公,全身仲要著晒紅色衫,我淨係望咗一陣都覺得血壓有啲高。

「點解你要浪費食物!」大叔皺起眉頭講,

「……你唔係財神咩?問埋啲咁嘅嘢嘅?」我好奇咁問,

「財你個頭!點解扔晒啲食物都唔肯食,你知唔知呢個世界好多人冇嘢食㗎!」大叔好似好嬲,

「哦我知啦!阿媽你又學人玩cosply!唏唔好玩啦,我扔唔扔非洲細路都係冇嘢食㗎啦!」我忍唔住笑咗出嚟,

「放肆!簡直毫無悔改之意,喺你明白珍惜食物嘅重要性之前,我要令你自食其果!」

大叔怒吼一聲,頭頂突然傳嚟強烈嘅光芒,我抬起頭一望,突然間我發現自己身處嘅地方竟然好似一個超級巨型嘅空餅罐。

怪夢嚇醒咗我,窗出面已經天光,於是我起身準備返學,夢入面嘅事就慢慢俾我忘記咗。去到小息嘅時候,我同幾個同學落球場射下波,順便去小食部買啲嘢一陣上堂食。英文堂成日都無聊到爆,個個唔係瞓覺就係打機,我就借用呢段時間快手做返其他堂啲功課,做到有啲肚餓我就開頭先買嗰包朱古力餅嚟食。

一放入口,我就察覺到啲味唔對路,明明係朱古力夾心餅,點解成口都椰絲味嘅?我拎起包裝紙一睇,的確係朱古力餅冇錯,然後我拎一塊餅出嚟,竟然係嘉頓什餅入面嗰隻椰絲圈!
留名
留名
三哥
留名
三哥
三哥又黎啦
三哥
三哥
lm
又黎
嘉頓正仆街公司
朝拜三哥!
新年睇三哥故特別有氣氛
三哥
三哥
In 三哥 we trust
三哥
追擊嘉頓
三哥
一年中一次詛咒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞