[突發]新年流流,我中咗嘉頓之神嘅詛咒

755 回覆
1961 Like 42 Dislike
live
真係有4
出4
live
肥絲都畀你抽埋,你係得嘅,三哥
左完要右呀!

睇完想食什餅係咪正常?
多謝三哥嘅新年故
一定仆出去買陰目偵信4
「生命~生命~這好傢伙~何時我也說他不錯~~」阿叔竟然哼起歌,

「喂阿叔,歌詞嚟嘅?!」

「有道理咪得囉!唏,事必要講幾句佛偈㗎?」阿叔反問,

呢個時候另外有兩個阿叔示意我行開,我都感覺到嗰位大叔流流地,點知原來佢成日一飲醉就會扮大師,其他阿叔都叫我咪鬼理佢。

「條友成日飲大咗就以為自己係蘇民鋒,懶好笑咁呀!」

「飲大左?我飲大右添呀!」神秘大叔聞言大叫,

「屌你老尾仲講埋啲鳩嘢,揼柒佢啦!」

講完之後三兩個阿叔追住佢,嚇到嗰個扮睇相嘅扔低罐啤酒就走人。

「咪走呀!打完左仲要打右呀!」

「頭先佢唱嗰句咩歌嚟㗎?」我一頭霧水咁問隔離食花生嘅阿伯,

「佢成日唱埋舊時啲廣告歌㗎,呢,啱啱唱嘅係以前嘉頓廣告歌,細路你都未出世啦!」

我聞言一震,忍唔住擰轉頭望返過去,但係嗰位神化大叔已經唔喺度。返到屋企之後,我上網搵返嗰段咸豐年代嘅廣告出嚟睇,大叔嗰句說話一直喺我腦海揮之不去,對於仲讀緊書嘅我嚟講,生命同人生等等嘅問題係既老土又陌生,連閱讀理解都唔考呢啲啦。

我夜晚諗咗好耐,卒之喺書檯上面瞓著咗,然後我又嚟到巨型餅罐嘅入面,嘉頓之神企咗喺中間望住我。
「點呀,有嘢想同我講呀?」嘉頓之神問,

「一係全部,全部係一。」

「…………」

「呢啲時候通常都有咩必殺技學下嘛~搏下冇壞啫~」

「……睇嚟你都係未吸取教訓,你都係返去……」

「唔好唔好!!讀書壓力大講下無聊嘢何必咁認真呢!我今次嚟係道歉㗎!!」

「哦?講嚟聽下?」

「我……對我嚟講冇意義嘅嘢,對其他人可能就會好重要,我應該要認真看待同埋尊重身邊嘅事物,對唔住。」我誠懇地道歉,

嘉頓之神聞言展開歡顏,佢摸一摸兩撇鬚,然後飄過嚟拍拍我膊頭。

「非常好,咁你以後要珍惜食物嘞,新年流流我都唔想嚇細路,送返份禮物俾你啦!」

「呃……其實唔使都得啦……呢幾日我食餅都食到嘴唇龜裂……」我聽完之後一陣心驚,

正當我心諗今次仆街嘞,會唔會係餅乾禮盒禮卷總值港幣二千蚊嘅時候,嘉頓之神竟然拎本書出嚟。
「嗱,今年狗年,夠晒應節啦!」

「喂正喎!!咦但係條友又話走數新年出唔切嘅?咁樣賣廣告會唔會唔係太好呀?」

「條友走開數㗎啦,新年掛住打機都仲有文出,奇跡嚟㗎嘞!拎住啦私家嘢呀!」

正當我打算問嘉頓之神本書好唔好睇,我一嘢喺書檯度醒咗,原來係阿媽過嚟叫我食早餐。我望一望書檯,真係多咗一本《陰目偵信》第四期。

「咦喂點解我早餐係什餅嚟㗎!?」我大吃一驚,

「咁……還掂都冇分別啦,仲有啲過期午餐肉咁囉點睇?」阿爸不以為然咁答,

早餐係簡單嘅煎蛋腸仔方包,我搶咗阿爸舊方包咬咗一啖,然後父母有啲緊張咁望住我。

「點呀?仲係餅乾呀?」

「阿媽……其實你煮嘢都唔係好難食啫!」我由衷笑咗出嚟,

「呀……!肯定係你阿爸啦!成日講我壞話係咪呀!」

「喂又關我事?!衰仔晨早流流靠害呀!!」

我從未食過咁開心咁好食嘅早餐,然後我拎出女神嘅朱古力餅,甜入心嘅感覺令我倍感幸福,我望向客廳嗰個吉嘅什餅罐,罐上面嘅嘉頓之神彷彿向我露出笑容,令我忍唔住行過去摸下個罐。

「咦!?點解入面有嘢㗎!!」

「哦,今年啱啱收返嚟㗎,順便食埋佢啦!」

「NOOOOO..............」

==================
狗年特別故事經已全部連載完畢,恭祝各位狗年行大運,身體健康萬事如意!

陰目偵信第四期將於3月正式出版,由小明帶頭狗年開展新一頁嘅大冒險!
==================
三哥 又要走喇三哥
感謝三哥係今年新年又為我地帶來歡樂
三哥下年見
我地下年再見
飲大右
三哥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞