[溫馨提示]拜年請鎖自己房門/保管重要物品

433 回覆
2082 Like 11 Dislike
#117大媽與賤嬰兒 • 2017-1-29
無follow up當假
比多幾張圖睇下呢

你想要咩圖 我淨係拍左片

頭先班蝗親戚個老母係到求我,話唔識教仔。

新年流流我都唔想搞咁多事,所以我決定用利是嘅金額決定點做,,一打開發現入面得塊葉 。家陣係咪玩鳩我

因應巴打要求up返張相

發覺啲老豆老母 好鍾意慷他人之慨
屌,好撚彩香港冇親戚,如果唔係年年都要保護我啲模型,ps4同switch
d故成撚日冇後續
都唔知真定假
仆街上年表弟嚇到我隻守宮甩尾
樹葉利是事件好似係假膠黎
不過深入各巴絲打心
點解會開人雪櫃攞嘢食咁撚無家教
我有時上同事屋企見到某啲同事都係咁
乜唔係人哋請你食先會食架咩
點解會自己開雪櫃咁乞兒,自己出聲問食唔食得都乞兒啦
#539藍毛毛的演唱會 • 2017-1-29

我套kon有5隻有一隻變左咁
好在我老母唔係咁嘅人姐
但我二嬸係

我老豆懶大方

果陣雖然唔係新年
但嫲嫲啱啱過身
成家打算翻去幫佢執下間屋
點知個二嬸問都無問就攞走曬啲玉鏈
連碎玉都唔放過
柚子鹽

唔係親戚得唔得

以前小學有位老師去旅行
知我儲開唔同地方既hi chew
專登去當地超市買齊有既口味
仲係後面寫左鼓勵我既說話
我一直用盒裝起放廳 因為呀媽唔比放野食入房
呢位老師後來就cancer過身了所以一直都好珍惜呢盒糖
點知有一年呀媽叫左班雀友上黎打牌
當中仲有個細路
我當時係房執野
一出房就見到成地糖紙,以為係個細路食全盒既糖無手尾
都算,我執
點知就比我發現個細路無問過我就開我個盒
將入面既糖每條都開黎食,仲將包裝撕爛哂當紙碎玩
我勁大聲叫左出黎然後喊到氣喘
呀媽話糖要幾多都買到 讓下細路食有咩所謂
個細路見到我喊到咁佢竟然話d糖好難食
我一聽完就一野推佢落地用糖逐粒掟落佢度
大大聲咁鬧佢

仲將成個全盒車落佢度
屋企人都禁我唔住

後來佢同佢呀媽仲有上我屋企但一見到我就唔出聲
呢單好慘 咁有紀念貣值既野俾人咁樣搞法
淨係睇字我都好嬲
好心痛
#584朦朧麗莎 • 2017-1-29

出左ip7+
之後部ip6+放左係房櫃入面
諗住做後備機,都幾新淨
初一
返到黎見到親戚係到玩緊部ip6+
唔知係我果部,仲讚個親戚買黑色咁有taste
之後佢地走左翻入房見到七國咁亂
心諗仆得街,即刻問我阿媽
原來個侄仔一入黎就話要入房玩
之後摷到iphone出黎玩,我冇set密碼係我賤
親戚老母話佢個仔冇電話用好慘
叫我阿媽送比佢,
佢個仔得果小學洗唔洗用部咁好既電話阿

之後即刻較遺失模式,睇你點用
今朝佢仲夠膽死打過黎話我阿媽話部電話點解要會變磚
明明話送左比佢,叫我上黎幫佢開翻
我話好即刻問佢拎地址
上到去拎翻部電話
屌柒個親戚,屌柒個侄仔
返到屋企再屌柒我阿媽
開翻勁多侄仔老母啲自拍
利是得果廿蚊 拎人地成部iphone
後話
柚子鹽
包裝紙已經碎到痴唔返
但係呢位老師同佢寫既說話我都記左入腦
呢件事仲有下文
就係第2年新年個細路仲有上我屋企
我屋企都養龜
佢好有靈性,見到人會好興奮咁行黎有人既籠邊
個仆街細路竟然走去嚇我隻龜
我即刻坐係個籠隔離佢就唔敢嚇
個一晚痴左張紙包住個籠寫住唔準嚇呀龜
當時都仲係小學 我諗唔到有咩更好既方法
點知個細路撕開張紙繼續嚇
我咪扮無事再一野打落佢度問佢係咪好驚呀
個細路嚇到喊

之後呀媽無再打牌就唔見個細路
到我考dse個年呢2母子又上我屋企
我當時係房溫書
個女人一見到我同呀媽d袋就雙眼發光咁好興奮
話好想要,我呀媽份人又好大方就話好
叫佢揀個當禮物
我聽到佢地講d袋就諗起點解咁似我d袋
就準備出房望下
點知個已經上左中學既細路就係咁踩我既袋
話無品味又唔靚 一眼就睇得就平野扮貴野
仲暗串我呀媽有錢就亂洗 拋哂書包話唔識分咩叫必須品
我一野就打開門大大聲咁話
係呀我呢d cheap雞lv袋比唔上Hermes既貴野
我地屋企好有錢咪買手袋當必須品
唔要就算啦我都諗住送比你呀媽既
轉頭拎哂全部袋入房鎖門
佢呀媽塊面黑到 即刻拖左個仔走
連利是都無比
自從無再見佢地
我從來都唔會根據利是金額而評論任何人
但係呢2母子識左我呀媽咁耐都只係比10蚊一封我
平日仲好意思講我呀媽壞話 話佢對人姑寒
翼都斷埋 喊出黎
有冇後話share出黎?
遇到閪親戚直接反佢檯唔撚好俾面佢
呢啲咁撚樣嘅親戚真係唔要都把
好彩D親戚一係文革死哂一係去左外國
冇人會黎我屋企拜年

不過睇倒都好身同感受 D蝗親蟈戚真係好難頂
真心覺得有個識砌模型既老豆好緊要,知道嗰啲係命根,畀著老母一定同你講:拎啲玩具畀表弟玩啦
D老豆老母好鐘意大人地既方
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞