[溫馨提示]拜年請鎖自己房門/保管重要物品

433 回覆
2082 Like 11 Dislike
有冇人細個去拜年個陣連攞粒糖食吓都要問過老豆老母?
就算親戚叫到俾我食都睇下老母頭先會食
通常自己一個𨳊吓𨳊吓坐係張梳化到睇電視
所以講到尾都係家教問題同埋老豆老母死要面要送嘢畀人
出力推呀屌
真正治本方法
出力搞團拜,拜完集中上最高輩份嗰個到(呀婆/爺)
屋企都唔比入,包保無野拎到
上年好似講過
好多年前番到屋企見到兇案現場慘不忍睹
嬲到衝左入廚房拎刀作勢話要劈個細路
佢點對我d野我就點對佢
嚇到果家人仆街

個撚個都話細個唔識野
玩下沒壞,爛左比錢再買過
佢地根本就唔明唔係錢既問題
幾年前買多左個螢幕駁落自己部手提電腦到用
但一路未得閒去買線 就一直放係枱面未用
個陣新年d大陸親戚黎拜年
個大陸婆入我房見我個mon無插線無剩話個mon阻住我 咁岩佢個女都要買電腦 問都無問過我拎走左我個mon

我返屋企仲係樓下撞到佢地托住我個mon
心諗個mon咁熟面口既

雖然係可以買過 唔係話心愛既野
但真係好撚嬲 嬲撚到仆街
真係想像唔到其他人心愛既野比人拎走會係咩心情
前幾日去親戚屋企,個表哥唔係到,d親戚叫我入佢間房睇下話有好多模型

入到去成個櫃都係果d乜乜高達絕地武士,跟住佢打開埋個櫃門俾我話 黎睇啦,摸下啦,拎出黎睇下啦唔洗怕醜

心諗你個仔真係多得你唔少
我老母大人會一早買定啲公仔玩具比班𡃁仔,一黎到就質比佢比拎住,等佢唔搞其他野
如果佢地睇中我地啲野,我老母又覺得個𡃁仔好得意想送野比佢地,老母會直接帶佢地落樓下玩具反斗城買

不過最撚麻煩係班大既先真,就算你放幾多野食喺枱面,佢地都會自己衝入廚房開柒晒啲零食,試過諗住第二日拎去拜年既禮盒都比人開埋
屋企莫講話親戚,連烏蠅都冇隻飛入嚟

不過幫推
所謂日防夜防,家賊難防
即刻將公仔收落床下面個衣櫃
同老豆老母講定先,唔準提及房入面有玩具同送野比人。
新年個陣到時就鎖門 。
eq咁低 拎你少少野就反曬面 人地話曬都係你親戚 第時新年流流無人去你到拜年 你仔女問你都唔好意思答點解啦
親戚大撚曬啦? 你知唔知所謂少少野既背後可能係用左好多錢買或者好有意義?

一句唔都該都無就攞左你啲野,啲咁既垃圾親切唔要都罷啦。
抵你女友係雞
細個內向到阿媽同親戚叫我食都唔敢拎
細個俾親戚拎左兩件高達
大少少差d俾人拎走notebook

之後就逢過年所有重要野入夾萬
(老母嘗試開我夾萬黎招乎親戚細路但開唔到 )
夾萬話開就開
有教養架嘛
真係想講呢啲阿媽真係仆街到 一啲教養都唔識 開夾萬招呼人 無腦先做得出 用個閪腦諗下都知唔好搞啦
由細到大不嬲都眼看手勿動
老母教落所有嘢要問准主人家,包括入人哋房
不過如非必要都只會留喺客廳,除非俾親戚/老豆老母嗰啲叫我同其他細路玩
但都只係望,唔會周圍掂
之前個親戚朋友個仔拎左我支結他扭鬆哂d線
個時真係希望佢係扭另一方面
嬲撚到我仆街佢老母重要笑笑口話小朋友麻冇辦法
好撚冇家教
細個得一次拎人個機械人話好鐘意
老母話買盒模型比佢 睇下可唔可以換

隻野仲係我屋企

提醒巴打唔好比仆街親戚攞到你嘅野
上年親戚偷ps4事件

#1大媽與賤嬰兒 • 2017-1-29
班蝗親戚勁厚臉皮,次次都要我送野畀佢個仔(佢地15我19)。好彩事前收到風,將所有未開箱嘅模型搬走,同埋計劃好點樣玩鳩佢地。

我就將之前剩底嘅膠邊放入砌完嘅模型盒入面,加埋之前係網上訂嘅臭味彈 (係整估人信封個間野到買,一開就成身顏色同臭味),封死個盒等待老母送出去。

我以為收左兩盒模型就會乖乖地滿足啦,點知佢地係我老母唔知嘅情況下入左我間房,拎走埋部PS4 Pro同埋PS VR。我返到屋企發現部PS4唔見左,問佢地有無拎左佢地話無(有拍片),但係我見到佢地個袋有部PS VR嘅物體,我睇返我間房嘅web cam發現真係佢地拎(用嚟影隻狗)。個到大拿拿成$6000 ,我返左三個月part time先有,跟著我嬲撚到去左報警。警察上到嚟,除左發現到我部PS4之外,重係佢地個袋到搵到我部Macbook Pro同埋由細到大我用嚟儲錢嘅信封(入面有幾萬蚊)。

睇嚟佢地有排都唔洗返上去,未打完,等陣再更新。

[警已報]今日有大陸蝗親戚上嚟屋企拜年
https://lihkg.com/thread/99606/page/1?ref=ios
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞