[溫馨提示]拜年請鎖自己房門/保管重要物品

433 回覆
2082 Like 11 Dislike
好成熟,心頭上重擊
推上岸
今日得咁少案例?
咁人始終要經歷過啲野,先會早熟嘅
得嘅話,我都想我童年一直都係個純真無知嘅小朋友
見過我嘅大人,都話我好早熟,好識諗(先天因素加埋環境,老人精養成)

因為早熟,我由幼稚園開始已經唔會扭計要老母買野(不過我好多時問老母一句果啲咩野黎,老母就會自動波買俾我,但我真係純好奇,唔係想要,但老母慣左用錢我嘅解決問題)
我又唔多鐘意出聲,成日都係自己睇下書睇下電視,又唔會周圍走同扭去街
好多時坐埋一邊好靜咁觀察大人同埋聽佢地講野,所以對大人黎講,我係一個好易湊嘅小朋友
而我亦可以八埋唔小秘密

我初中有咁識諗,皆因連間中學都係我自己揀,間學校有無泳池一年幾多次測驗考試英中定中中都係我考慮嘅條件,大人唯一要做嘅野,就係帶我去一次間中學俾我認下路
我小學一年班由家長帶我番過三次學之後,自始就自己坐車番學,個個小朋友由大人接送揹書包果陣,我已經自己手握一串鎖匙自己揹書包執書包抄手冊對功課
再加上我由小學四五年班開始已經識代家長簽名,所以回條通告一手包辦,除左要交錢俾學校我要靠父母之外,基本上唔洗佢地理我讀書嘅野

所以我好多時見住啲精靈嘅小朋友,佢地父母幫佢地做好多野好保護,我心諗到底係對父母弱智,定係當自己個細路係白痴,明明小朋友嘅可能無限大,但係啲大人就好鐘意插手包辦晒啲野
我諗我同你既分別只係我屋企人無用錢解決我問題呢個習慣 其他都好似
坐埋一邊唔出聲 睇啲大人做咩 從未試過扭計要任何野
今年又黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞