[溫馨提示]拜年請鎖自己房門/保管重要物品

433 回覆
2082 Like 11 Dislike
年年都發生既事
有d老豆老母死要面堅持送話咩新年流流大方d啦
亦有d仆街親戚各種惡行
呢d事好多時各位巴絲打返工返學期間發生
因為自己唔係屋企又控制唔到
返到屋企先知就已經太遲
之後就同老豆/老母嘈又冇用
所以提醒各位巴絲打年三十夜前準備好了

冇自己房既巴絲打:
整條list出黎寫底邊d重要物品係唔可以拎同送
又或者盡可能收埋佢地同標示出重要物品價值
記住print埋出黎貼係唔同角落以免親戚睇唔到

至於有自己房既巴絲打:
請鎖好門窗以免親戚既小朋友入房
過住經驗係小朋友見到鐘意/有興趣既野就拎黎玩
之後到走果陣個小朋友唔肯放手唔肯走

最難搞就係老豆老母見小朋友鐘意就當面話送俾佢
你老豆老母就好可能話
”你拎去玩啦 唔駛客氣”
同返你講“你俾佢啦,你做大既讓下啲細嫁啦”
呢個自己講極又唔得既時侯就用老豆老母最貴重既野送比親戚
老母既就用佢當年d嫁妝,佢好鐘意既手包之類
老豆既就陳年紅酒之類
上年有好多例子,大家可以參考一下

今個新年幾多人比親戚整爛野/被送禮比表弟妹?
https://lihkg.com/thread/99313/page/1
最後預祝大家新年快樂,出入平安
大家襯有時間就好執定
推到新年
Pish
眼看手勿動
新年勿衝動
你盼進入我家
彷彿疾呼開門芝麻
有句話我卻要話你知
郁親手就聽打
放你進入我家
一起坐低飲檸檬茶
有句話我卻要話你知
郁親手就聽打
有咩事大義滅親
#75腦魔(二世) • 2017-1-29
各位巴打我宜家係差館,搵埋師爺(屌初二好貴
我老母將我套絕版合金星矢送俾仆街親戚個仔,宜家我老母涉嫌盜竊,個仆街親戚冚家涉嫌接贓
我老豆搞緊保釋
追晒個POST 想知後續
唔見左野一定個報警,新年流流同佢開個年先。
我記得仲有一單係個大陸仔入左人間房偷PS4 ,又係報左警
好似post 2定3有
我會引用上年巴絲打既案件 不論真心定故仔
保障個人財產
浴缸裡的貓

最正真係乘機反面唔比家用

個個月多幾千不知幾好使

我老母仲好意思隔咗兩個月問我要錢比我再拒絕
如無意外下世做樹

幾年前我老母新年送左我部3ds連所有game比個無親戚關係既小朋友
然後我第2日我就送左佢部ipad比我個fd個仔
同佢講你幾時拎返哂我d野你就幾時可以拎返部ipad
日本仔單野
http://www.appledaily.com.tw/realtimenews/article/new/20150601/620351/
日本網友おさかなくわえた名無しさん,在《結婚速報》闡述這段悲慘的往事,因為外婆過世,住較遠的親戚就借住苦主家中,而其中一位表妹的小三兒子,竟然入侵苦主上鎖的房間,把房間裡面的收藏品,包括模型、遊戲、DVD以及漫畫書全部破壞,花了這麼多時間、金錢收藏的東西毀於一旦苦主當然很憤怒,之後要求表妹一家全額賠償,詳細清算過後向他們提出了314萬(約台幣78萬)的高額賠償金,表妹聽到立刻發狂「小孩子做的事怎麼可以要求這麼多金額!」、「你哪來這麼多錢!」,還揚言要告詐欺。
面對質疑,苦主開啟亞馬遜購物網站,一件一件報價給他的表妹聽,聽到每件價格後,表妹才沒有繼續說話,其實還有被果汁潑到的絕版工具書以及沙發清洗費沒算進去,不然求償金額會更高。最後表妹的父母出面,看到房間被破壞的慘狀道歉,也幫表妹一家人代墊了400萬元(約台幣99萬)的賠償費,才終於解決這件事,但經過這件事情以後,這位苦主就再也沒有讓別人來住家裡了。
想知星矢單嘢點
岩岩爬哂post
話師爺叫佢唔好再講野
咁就不了了之
假膠味有d濃
不過值得爬文

今個新年幾多人比親戚整爛野/被送禮(2)
https://lihkg.com/thread/100011/page/1?ref=ios
戇999
係時候收埋D聖衣神話
lego都要啦
結局點?
上年真係

樹葉利是
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞