[溫馨提示]拜年請鎖自己房門/保管重要物品

433 回覆
2082 Like 11 Dislike
細個拜年如果唔問過就入人地房
會被阿媽鬧餐飽

至於玩具嗰D
玩完如果鍾意
就算只係返到屋企問阿媽可唔可以買俾我
都係會被喪鬧
所以根本唔敢當場叫人借/送俾我

我覺得呢D先叫家教
唔知而家D家長癡咩線
老母試過攞我部5D Mark ii出嚟俾個細路㩒連拍話俾佢爽下

嗰次之後成個禮拜冇同都冇講過野
啲Lego一嘢比老母送哂比堂細老呀。
咁多負評
條友聽到不知幾開心
好彩咁多年都冇事,冇乜親戚黎我屋企
如果珍藏俾人整爛
賠錢都唔知點買返
以前細個, 阿嫲有個鄉下親戚嚟探佢 (完全唔撚知邊個)
帶咗兩個細路
兩條仆街一入屋坐唔夠3分鐘 就拎我啲漫畫嚟睇 勁大力咁揭
睇完唔啱就求其攝番埋去
屌你老味我自己排晒順序 比佢整亂晒
跟手玩晒我擺喺廳箱玩具, 玩完就亂咁擺
然後再拎我部GAMEBOY打
全部嘢冇問過我屋企人一句就拎嚟玩
但我都冇出聲 始終冇爛到嘢
同埋太細唔識反應

之後我同我老母就喺房睇電視
房入面有部PS2(唔記得係2定3)
兩個細路厚面皮到入房叫我老母比部機佢打
老母: 玩?呢度你屋企定我屋企呀? 部機你嘅定聲仔架? 出番去啦邊個比你入女人房呀!? 冇啲家教

嗰兩條細路應該聽得明 眼濕濕就走番出去
但個大人就顧住傾計冇聽清楚我阿媽講乜
而且應該聽唔明全部廣東話

嗰刻真係覺得我老母好撚型
你阿仔好有心呀天氣凍知我地上黎特登準備條新鮮蛇
呢個Post真係好睇 好多畫面出晒黎
搬出黎住
有人黎會匿係房
買部psv算啦,喂有so喎部垃圾唔洗心痛
細個果時啊嫲將我成套keroro碟送撚咗俾人
印象中無比人偷嘢嘅經歷

但啲大陸親戚次撚次嚟香港都借宿幾宵
我屋企唔係大,得三個人住
佢地一嚟就五個人,又有細路
次次返到屋企都覺得好撚逼
得一張梳化床瞓五個人都照瞓
重點係佢地衛生情況好差 搞到地板痴笠笠
又有啲零粹垃圾 我覺得佢地好污糟
有次我頂唔順係佢地面前吸塵抹地
我阿嫲就呻好話我嫌佢地污糟
我老豆就屌返我轉頭

我就提議我下次我出錢book間房比佢地住
咪撚煩9我地 我屋企人都要屌我
我心諗屌你做仔少少錢都唔俾你阿媽瞓返高床軟枕 而加錢唔洗你出 仲要屌9我
車老母定個妹妹?
我嗰三千銀放鍵盤底都畀佢刮到
咩玩法 咁容易入精神病院?
告佢偷野
而家諗返起以前次次上親戚屋企都會玩人地d玩具同模型
不過老母管得我嚴,所以我次次都會自動波盡量擺返原位
就算d親戚/阿姨話送都無拎走過
所以話有品真係好重要,我愛老母

(雖然而家佢又左膠又臭西港女格)
負皮係畀手包嘅
自己檢討下
細個個陣年年拜年舅父都會塞幾盒佢唔要個啲高達比我
佢又清到屋 我又開心
到依家大個左都會送返自己已經唔啱玩既玩具比佢啲仔女
見到呢個post就諗起細個果陣,老母啲同事帶埋啲仔女上黎拜年
我拎啲玩具出黎比其他小朋友玩
夜晚打開櫃桶,見到一堆肢解左既barbie公仔 喊撚到仆街,即刻扔哂堆殘骸
以後冇再玩過barbie
好彩屋企細冇人會上黎拜年

我都係細個唔識野, 而且係俾人寵壞果堆
作惡多端... 希望唔會有報應
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞