[溫馨提示]拜年請鎖自己房門/保管重要物品

433 回覆
2082 Like 11 Dislike
咁係你冇家教,你老豆老母唔識教
係嫲嫲同姑姐

後尾姑姐仲買埋成個春田花花幼稚園俾我

不過可能當時姑姐未必like
雖然我屋企冇人會黎拜年
但我次次買完番黎都會同屋企人講每隻買咗幾錢 所以佢地掂都唔會掂
點解新年會咁戇鳩送自己屋企啲嘢俾親戚
Boxing day 交換禮物咩
冇中過招 但幫過堂細佬一獲

有次拜年 去我堂細佬到
有個細路睇中左我堂弟一套珍藏(我都唔知係乜)
我呀嬸就例牌話送比佢
睇到我堂弟已經面有難色又唔出得聲
我就搭咀話:喂呢套野正呀 出面炒到三萬幾蚊 比細路哥玩一陣好拎去放啦 記住唔好整爛喎
之後我呀嬸同果個老母呆左呆
個老母就淆晒底驚個仔整爛即刻搶番比我堂弟
話咁貴重唔收得
之後我堂弟比左個

p.s.後尾知套野一千蚊到
以前唔明點解兩老特別係我爸十分極度抗拒所有親戚黎屋企 明明佢都好好客 有fd有親戚黎都主動請佢地出去食飯
但住左十幾年 只有搬入黎一個月後有個同佢好fd既世伯上黎食餐飯
自從睇到呢類post 就開始明點解
同時我都好慶幸我爸係咁
屋企有本枕頭咁厚既dse數學習作
邊位細路想要
實有傻西親戚
放定d dom比佢地玩吹波波
屋企有本枕頭咁厚既dse數學習作
邊位細路想要

過年時準備好補充練習
見到黎拜年既小朋友好曳就拎出黎送比佢
大量係外國旅行買嘅零食
今日已被偷⋯
重點係利申
咁撚on9 呢啲都慳
第時你失戀/離婚會唔會去隊冧另一半
真心建議
如果有巴打絲打知道屋企會有細路仔上嚟
建議嗱嗱聲落去樓下文具舖買啲啤牌
或者uno同佢地玩好過
繼續提大家執定野
見到好多巴絲都分享自己經歷
大部分都好無辜
不過都已成過去
而家睇到個post好過失去左重要野先黎post有咩慘痛經歷
鯉魚王刺身

細個試過俾老母朋友個女偷咗隻公仔(我係絲),老豆老母以為係我整唔見之後鬧9我,半年後佢朋友又發現番隻公仔俾我之後嘈咗喊咗幾日幾夜,半年內冇人敢鬧我,因為我會即刻攞返件事出嚟講(其實依家都會)

其實啲父母明唔明自己會對子女造成幾大影響

我係記仇type,我記得最早嘅仇係去到K2嘅時候,真係好大影響。尤其是俾父母/啲仆街老師搞到有幾個童年陰影,一遇到相似嘅情況即刻頭暈,耳鳴加成個人震曬

所以話千祈唔好低估你對細路嘅影響力,呢啲嘢真係咁就一世
旺旺巧巧味

記得好細個果時 有蝗親黎屋企拜年
蝗表弟見我好多公仔話想要
係老母壓力下我忍痛話好
唯一指左三隻係唔拎得的
其中一隻我叫佢西瓜BB
果時佢已經話好想要 但我講明係爸爸送的唔俾得

點知係佢地走果日 我放學番到屋企
就發現西瓜BB唔見左

老母叫我唔好咁小氣

老豆話買番隻一樣的俾我(但搵唔番)
但我自此以後都冇再同佢地兩母子講過野

事隔十幾年 我到而家都叫佢地一家做西瓜賊
間唔中都會諗起西瓜BB
好後悔想同佢講一句 對唔住 我冇好好保護你
巴打買成本低啲嘅啤牌/broad game好過
呢個同踢貓都好有畫面
睇黎呢位巴打細個已經看透世事

馬啟源

諗起細個應該6 7歲果陣 好撚辛苦考左第一 收到老豆買既第一隻大隻高達 好似08小隊個主角好開心咁玩佢砌好佢玩把激光劍啦 果期大陸姨媽黎香港玩(其實佢好好人既 而家仲係同我好fd)但佢果陣唔知做乜撚走埋黎 咁我玩緊咁開心邊得閒留意佢 就唔小心吉到佢 佢唔係叫我去第度玩而係整斷我把劍

呢世都記得我向阿媽大叫:你地啲女人冇一個信得過架屌你老母

之後果下比佢打到仆街 最後都話明白我感受

而家諗返起句野都通用

應該係人生第一次同親人爆粗
糖尿病

最撚仆街係拎完d野送比人 我出聲
跟住就話你邊度有錢買 未又係用我d錢買

我死慳死抵儲錢買樣野 一個唔該為左面子就送比人

細個屋企唔算有錢 我到小六先儲夠錢買一部2手ps1 (2百幾) 跟住下年有個死o靚仔親戚大陸落黎 玩2玩唔願放手 我老豆就送左比人
幾年前,唔是新年
以前老豆買既ps2,放左起呀公呀婆屋企好耐冇玩過
有日返去食飯,呀婆話我知部ps2比呀公送左比隔離鄰居
我即刻叫呀公攞返黎,佢話送左比人邊有得攞返架
跟住我起度嘈話部機老豆買既,我唔玩都唔應該送比人啦
咁佢淨係識講冇得攞
之後我叫佢唔攞返黎就賠錢,$2500
佢又真係比喎,但係條氣好撚唔順,串鳩佢銀行d錢你都唔用啦,你唔攞去派哂佢

點知條撚樣仲撚串,話派左啦,你冇去攞咩
我果陣幾撚慶呀,我老母呀姨仲喝我,淨係識話我冇禮貌,又唔諗下邊個錯
我當時仲細,怕比人打到仆街,所以局住收聲
之後呀婆偷偷地幫我問人地攞返,好彩人地都話唔玩,係比呀公格硬送,所以好順灘咁比返我

依家部機起屋企舖塵
佢唔再係我另一半 已經無存在既價值
呢個都幾有殺傷力,陰啲陰啲傷老母心
唔係我另一半,係我嘅人生之中唔會有價值  
處置佢都嫌晒我時間啦,嗱嗱林踢佢走,仲話隊冧佢喎...
一黎我唔想為佢坐監,佢唔值得,二黎殺人唔麻煩,處置條屍同現場先麻煩

雖然我家下九成九肯定唔會搵另一半(太麻煩)
我咁對我老母,都係想俾佢知我嘅底線係邊
家下就係嫌老母太麻煩,自己搬左出去住,見少左,想處置佢嘅諗法都少左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞