[溫馨提示]拜年請鎖自己房門/保管重要物品

433 回覆
2082 Like 11 Dislike
親戚入面我係最細嗰個加上冇蝗蟲親戚,所以由細到大都無依個問題
直至舊年阿哥生左個仔
阿媽見無嘢俾佢玩怕佢悶,就俾左佢入我房
我已經黑哂面
點知佢仲要拎撚左我隻期間限定嘅史迪仔黎玩(嗰陣專登飛去日本買)
玩到要走啦
我阿媽問可唔可以送俾佢,最多遲下買返隻俾我
即刻話唔得,根本買唔撚返
阿媽仲講咩侄仔出世成年你都冇送過嘢俾佢
我都係企硬
結果阿媽就死死氣拎返隻公仔俾我

痴線老母成日覺得乜都可以用錢解決
特別係自己有玩高達 屋企成堆metal build
我重係學生哥 全部part time草錢一隻一隻咁買返黎
自大學一蚊零用都無拎過
自己房一橫排咁陳列曬出黎
好彩老豆都係模型撚 加上好多親戚都識高達
知價值而且知我返工返學做到隻狗咁自己買
先無發生慘劇

想像唔到發生係自己身上會點
祝各位巴打今年新年 無事既心情放鬆唔洗擔心親戚
有事既可以有仇報仇 而且物歸原主
有年家姐墨西哥exchange帶左支tequila返黎送比朋友
點知新年老豆送左比人
家姐返黎見到鬧尻老豆 兩個人冷戰左三個月
自此之後兩老唔敢搞我地啲野 我地出門買手信都會留多一兩份比老母拎去派街坊
屋企細到招呼唔到人
唔止自己屋企
去親戚屋企拜年都要小心重要物品
千其唔好借電話iPad遊戲機俾班死𡃁仔
最鍾意一個唔覺意踩爛掟爛跌爛

試過部nds俾表弟跌爛
我嬲佢搶返部機唔再借俾佢玩老母話我小氣屌柒我
表弟老母唔鬧佢個仆街仔不特止仲話唔希罕我部機

又試過部ipad俾個表妹監生踩爛
LED都爛埋即時黑mon彎撚曬報廢
成廿幾歲人先唔係家族最細果個
我好錫侄仔 唔鐘意個表弟

佢地好鐘意入我房
有次表弟整爛我d 模型 屈我侄仔
我話望住你一手打落去架wor

其實我覺得小朋友多手好正常
但要明辦是非 不過我無幫人教仔
條友成日撞板 話唔聽
係乖左 定左既
但好假囉

有次佢兩個玩
表弟整到我侄仔
之後我侄仔一巴聲埋去
表弟老母問佢個仔做咩唔還手
起馬推開佢保護自己呀
條友仔話 打人係唔岩架
但應該得我見到表弟玩果時抽水踢我侄仔
侄寶先一野聲埋去 睇到我幾爽

離左題 diu
拎去玩呢個
真係
結果咪又係將自己本來中意既野送比佢扔埋一邊
d 細路
玩玩下就厭

還返他媽歌池比我呀
我成間房都係氣槍,想入黎就會變蜂巢走翻出去
我阿媽呢樣嘢嚟計係好好
同埋圍內熟絡嘅親戚都好有家教
就算有幾個小朋友好細個嗰陣話鍾意我屋企某啲公仔
都唔會即刻話拎咗去
佢地老母老豆都會教佢地有禮貌
呢啲嘢係表哥嘅唔可以拎,

我阿媽有時會靜靜雞問我件嘢係咪唔玩唔要架喇
先會再問我想唔想送比人
因為屋企擺咗好多件我唔再玩嘅玩具
佢從來都冇自把自為送走過我啲嘢

巴打你不如試吓擺入有鎖玻璃櫃度啦
跟手買多個夾萬, 擺晒貴重嘢入去
啪一聲閂埋鎖起佢乜事都冇
睇呢啲POST睇到好嬲既
點解會有咁仆街親戚架
個妹妹
我上嚟拜年攞啲BL漫
比我就帶埋去旅行
咁如果係呀哥個仔咁親都冇咩所謂
關係唔好就另計
個問題唔係親唔親
而係 問都冇問果種唔尊重
雖然問完拒絕之後都會有難聽既說話
痴線表妹
個PO 睇到個罄合合
做野做到悶頂一頂
老豆拎左我部ps2定1比表哥
下次去到佢屋企部機封塵又爛埋

我唔怪我表哥,佢都冇話過想要
係我老豆無啦啦帶埋部機去表哥到

不過,講起部機既來歷
其實又係黎自堂呀哥到
有日老豆無啦啦拎左部機返黎

希望我冇奪人所愛啦
我部NDS 比人整成咁
細個住村D平房地下兩層, 屋企行出去就係路邊再出就馬路
公公婆婆好Q多親戚, 到年十五都有人黎拜年, 仲要全部都唔熟又唔多識
入屋又唔除鞋, 跟住仲好意思話我地屋企個地好污糟
(你唔除鞋踩黎踩去, 梗係乾淨都變污糟啦!)
問都唔問又玩我地D玩具, 仲試過唔除鞋跳上我張床!
不過就無人夠膽偷我地野, 我地幾姐妹加表妹完全惡過佢地
D大人最叻就叫我地睇住D細路, 自己去打牌
我地咪帶佢地出門口玩, 費事再搞我地D野

好彩屋企人多, 共抗外敵
如果將來有𡃁仔上黎拜年
二話不說隊啲bl漫俾佢地睇
由細訓練佢地
追post追到好心痛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞