《我份工係收錢幫人拆散情侶》

1001 回覆
819 Like 17 Dislike
好故留名
正呀
留名
俾個題目引咗入嚟
live咗覺得好好睇
btw 正評咗
留名
樓主讀psycho
留名
留名
live左 好睇啊 樓豬加油
好野緊係要留名推一推
留名
留名
皮已正
選擇單身嘅我睇得好興奮
漢娜
Live
留名
加速啊
出文先
於尖沙咀會場逃出後,我和漢娜都沒有說出半句話。雖說剛剛那一吻是強行把我從被催眠狀態拉回現實,但吻了就是吻了,所以到底說....

不懂面對,先專注任務。

第二天,又回K房中--

肥祖先拍一堆資料扔到桌上,再一口吸掉半杯可樂,舒一口氣,才道:「呢度,係網上唔同群組對呢間野既討論,老實講鬧佢地既人,真係唔多,佢地不斷強調個人崇拜,大部分人都係當佢兩個神咁拜。」

我取起來一看:「但係你都搵到呀。」

「係就係,但係佢地根本就唔肯開名怕被人尋仇,而且好多都係得佢地片面之語,我覺得冇咩說服力....」

「夠架啦。」我嘴角一揚,「我已經諗到點......佢地既情侶關係之中,我相信責任比愛既成份多,即係佢地即使唔愛對方,甚至憎恨對方,為左責任同公司搵錢,佢地都會KEEP住係一齊。」

阿婷大感困惑:「下?!咁咪即係無得拆?」

「非也,非也。」我搖搖指頭,「世界上冇情侶係分唔開。」

「大佬你有計?」肥祖說話的時候視線沒離開過電腦的屏幕。這很難怪他,肥祖作為一個「網絡社交工程師」,他可是隨時都在互聯網上大量分身帳號,互相印證是「真實」的人物。比方說在FB上,他至少操作住30個以上的港女帳號,有不同類型以應對不同目標的口味,這些被虛構出來的人,會互動,透過PHOTOSHOP「合照」,如真實存在的人一樣。按他所說,幾個和他一樣的「工程師」同時發功,還可以短時間內影響社交網絡上一時的輿論風向。

「有。」我只是答他一字,因為我正忙於用手機聯絡歡哥。

「咁好,因為係網上搵到一D關於佢地既超絕猛料,可能會成為呢單JOB既關鍵。不過仲要D時間去處理...」

「唔使急,最緊要快。漢娜,你去搵佢地公司既職員埋手,睇下套唔套到咩料。」我沒有對上她的眼神。

「收到,大佬!」她把雙指放到額角,活潑地好像敬禮一樣回答。

「好啦我約左歡哥有野搞,你地各自各做啦下!散水!」

live
好好睇呀巴打繼續努力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞