《我份工係收錢幫人拆散情侶》

1001 回覆
819 Like 17 Dislike
出個街先,應該仲有1-2篇好撚凍呀
留名
留名
留名
幾特別同埋好detail
一度睇腦會有畫面
會唔會專注講一兩單委託人嘅故事?
拆散完人又後悔個啲
btw收幾錢
睇完開頭會吸引到繼續追落去
好正
今日同女朋友講分手 見到呢篇文真係心痛
同時好吸引我
幾過癮 lm
留名
留名
正呀 留名
紅字呢段講咩,係咪得我聽唔明

姐係如果當時人係識既人,識佢個個係個次唔洗幫手囉

要是平時,他們認識目標,基於不應有私人感情滲透的原則,我一定會叫他們二人退出這次的計劃,但是這次情況特殊---

好唔好D

要是平時,他們認識目標,基於不應有私人感情滲透的原則,我一定會叫他們二人退出這次的計劃,但是這次情況特殊---

好唔好D

其實本身都無咩問題,加左更清晰囉
幾特別同埋好detail
一度睇腦會有畫面
會唔會專注講一兩單委託人嘅故事?
拆散完人又後悔個啲
btw收幾錢

多謝 因為擔心一個個CASE會講太平淡會寫最值得寫既故事而唔係變左處境劇/卡通一周一怪獸咁
今日同女朋友講分手 見到呢篇文真係心痛
同時好吸引我

巴打振作
我把音量調至零,眾人都識相不作聲,然後我把K房的電視連接上互聯網,再打開YOUTUBE的一條影片--

「人生---!」一把女聲以朗誦一樣的語氣念出這二字,畫面出現被故意模糊掉的車水馬龍鬧市畫面。

「我地一生,都係都追求住我地人生既另一半。」

日景的畫面褪去,變成晚上的海旁,一對對在我眼中如獵物一樣的情侶剪影在鏡頭前走過。

「但係,種種既變化,種種既困難,往往都會成為我地同伴侶間重重既難關。」

需要這麼多疊疊字字嗎?

「或者,係金錢;或者,係信任;或者係距離;我地同心中既伴侶,成日都會有大大小小既爭執--」

「但~~是!!正所謂紛爭,源於,不自知。只要認識自己,認識自己既內心,同情人之間既關係,自然所金石一樣穩固!」

畫面真的在拍一堆金條...

「我地,正係度等緊你,同你既另一半,一齊黎參加我地既分享會,一齊黎重新認識自己,認識自己既人生,證明你既愛,去愛你值得愛既人。我地會重新發現,只屬於你同你夢中情人既現實,經歷成長,改變,成就美滿幸福既將來!」

我地既星級人生導師,Dr.Yuen 同 景恩情教授,已經相戀二十載,不受世俗婚姻所限,每日依然如膠似漆,佢地將會無私咁分享將戀情昇華,令你同你既伴侶一齊沐浴於新層次既愛河中~~~」

整個畫面都是那兩位星級導師的樣子,不但妝分得過濃,男的穿起大衣想裝鄭少秋但是身高成為了敗筆,女的想裝....這是誰,汪阿姐.?還是..我猜不到了。

影片結束,K房內回復一片漆黑,YOUTUBE準備自動播放下一條影片.....

我連忙按下取消,重新調出流行曲,他們才開始說話。

「就係個D咩上到人會痴線既人生計劃?」

「好似叫人生課程。」肥祖眼鏡反映著手提電腦的光芒,他已經在LIHKG飛快地看著有關的帖子。

阿婷明顯不知道是甚麼:「即係..咩黎架?」

漢娜解釋:「一D洗腦課程,用好多心理學上既手法去洗你腦,重點係叫你搵更多人去參加呢D課程,一變二,二變四,四變八,變成巨大既層壓式金字塔推薦。」

我沉聲道:「岩一半,呢間景如人生指導中心更別有用心,佢地係集中搞情侶一齊上既課程,先用穩定感情做招徠,如果一方唔用,另一方就可能產生「佢唔愛我」既懷疑,所以只要一方想去,另一方為左證明自己既所謂愛...」我作一個想吐的表情,「都會中個頭埋去。」

肥祖托一托眼鏡:「所以,唔係一變二,二變四....」

我接下去:「係二變四,四變八....層壓速度,起馬快兩倍。」

絕對不會分手的星級情侶---

收錢拆散情侶的集團---

雖然我只是收錢辦事,不是甚麼為正義而戰,但我也很想證明自己的專業水平。再說,他們不斷穩定情侶,也是我們商業上的敵人呢。

那麼,來一決高下吧。
live
live

捉到你
來決鬥吧

絕對會讓你們分開的
我們絕對不會分開的

絕對會讓你們分開的
我們絕對不會分開的

絕對會讓你們分開的
我們絕對不會分開的

絕對會讓你們分開的
我們絕對不會分開的
主角:「It's high noon....」
來決鬥吧

絕對會讓你們分開的
我們絕對不會分開的

絕對會讓你們分開的
我們絕對不會分開的

絕對會讓你們分開的
我們絕對不會分開的

絕對會讓你們分開的
我們絕對不會分開的

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞