《我份工係收錢幫人拆散情侶》

1001 回覆
819 Like 17 Dislike
留名
留名
來決鬥吧

絕對會讓你們分開的
我們絕對不會分開的

絕對會讓你們分開的
我們絕對不會分開的

絕對會讓你們分開的
我們絕對不會分開的

絕對會讓你們分開的
我們絕對不會分開的

有聲有畫面
出文
出文

出文

文呢
文呢
我分配好大概的工作方向後,這一次的會議就此完結。推開K房的門,他們先行離去,我到櫃台交代一下,才真正離開。

五人都各自消失在人海之中,下班時間愈近,街上的人流開始增加,我習慣性地看看四周,也混到人流之中。

我們是所謂的「自由工作者」,那個所謂的辦公室,只是一個聚腳點,真正的「辦公」都不在那兒進行。只是我們都要一個地方「扮工」,比方說我向外宣稱我是在人力資源顧問公司做「公關」,肥祖是人力資源顧問公司的「電腦技術員」,阿婷是人力資源顧問公司的「秘書」....

而這間所謂「人力資源顧問公司」,是用「祈先生」這個不存在的人名注冊,唯一的生意是幫一條公屋的老式辦館打理兩個員工,分別是老闆何伯和吉祥物「阿們」-------一隻老貓。

我買了一杯熱朱古力,在人群中冉冉向「公司」走去。

那杯朱古力,在十分鐘後被一撲而上的小巴打翻在地上,那小子還想去奶!活得不耐煩啊!

我把牠拖開後拖乾淨地板,再次開始工作。

「嘟...嘟.....」

「喂?邊位?」知道我手提的人不多。

「阿強呀,你地係咪接個單case呀。」

我調至免提mode,繼續在網上看著這兩個名師的資料:「係呀,做咩?」

「我都估到,」他很識做,不會在電話中直接談及內容,「嘛..呢單野係幾有意思。」

「有意思?」

「我指,咳!有挑戰性,仲好好pay添!」

我看看那個預算金額,的確是:「你都有得分架啦扮乜呀你。」

「嘻,望下老友姐,再傾!」

屏幕顯示已掛斷的字樣,我再次看著資料。

名師,人生,指導,洗腦,戀人....

我的長處,我會稱為「弱點分析」,我很擅長在種種情況中,找出事物的弱點,再加以攻破。張子康一案中,我就是找到他的潛在暴力傾向和男女神的自傲,而一舉攻破他們的種種甜言蜜語。

其實唔難。

如果是開設中心經營的話,金錢就會是最大弱點吧。

但傳統的套路,對他們這種這樣攻於心計,有效嗎?

我看著他們網頁的課程內容,心中也不禁讚嘆他們的心計之深。
仲有,夜少少再出
十卜
咁快到live嘅
課程的重點,在於「證明」和「結伴」。

證明愛,證明信念,證明承言..........課程的說明不斷在重覆這點,換句話說,男女的一方只要對課程有興趣,另一方便被逼要用證明那樣證明這樣,最後被另一方強行參加。

二人中只要說服一人,便自動連帶二人。

光是這一點便很高明了,然後他們不斷以自己和一些情侶作例子加強說服力,文筆不但誘人,而且好像一些宗教的宣傳.....

「嘟。」

咦有人回來了?

我出房一看,只見是帶著眼鏡的...

「漢娜?」

「大佬!」

「咁夜返黎既?」男女獨處一室令我很不自在。

看到我不自覺的後退,她俏皮地向前邁進:「唔歡迎我咩?」

「歡迎...有咩搞?」

我轉身逃回房間,同時按鍵點亮所有燈光照明。

「做咩咁晒電姐,」她直接關掉電源,以一對玉手撐在我的桌上同一雙明目盯著我...

好香..

可是正當我要出現不必要的反應時,連串不快畫面在我眼前閃過--

「咳!好啦,請坐。」我指指椅子。

她見沒趣,也回復正常:「聽講你會返黎睇佢D資料啦嘛,未黎幫下眼囉,大~佬~」

「你睇下呢D。」我把屏幕轉45度使她也能看到,「好熟,但又講唔出。」我不是萬能的。

「哎喲~行家WOR。」她托一托眼鏡。

「行..唔係下,我地呢行都有行家?!」

「唔係,係我行家。冷讀術同心理學既行家。」

「嗄?」

「呢D資料,結合作好多心理學上既技巧,仲有冷讀術,冷讀術除左面對面既講野,係書信上都可以用得著。另一方面佢地既理論同簡介,結合左唔少NEW AGE既概念,例如呢個: 重新發現屬於你和另一半的現實。正係NEW AGE既一個理論......」

「長話短說,唔該。」

她白我一眼:「即係,佢地心計好重,嚴格黎講同我地幾相似,算半個行家啦。」

「OK...等埋肥祖搞掂,我都大約有方向對付佢地。你睇下呢度,講到似層層咁,其實細諗根本咩內容都冇....你搞緊咩?」

「搞掂!」

「搞掂咩?」中計的第一步。

「你後日唔係話約左阿強咩,關你咩事,唔講你知!」她把眉毛一揚。

「冇約佢WOR,我後日都冇野做。喂講一半唔講一半好咩咁!」中計的第二步。我忘了她的冷讀可以無形中施展。

「好,後日我同你間野個試堂,五個鐘,唔俾唔去,我知你得閒架!」

「......」我無言而對。

算了聞名不如見面!
追到live左,留名

好有新鮮感,希望唔好爛尾
多謝大家支持!已經突破左200正皮啦好感動!! 對我黎講200個正皮已經好多,因為之前係高登出過故反應都麻麻,所以我一直對自己寫既野都冇咩信心,有人睇已經O左咀,依加爆200個正皮,仲有人追POST我其實真係開心到飛起

睇返講故台,同各大作相比我自然唔算高,但係200正皮既POST都唔算多,搞到我真係日日HIGH到爆,真係好多謝大家既厚愛!!

但係我依加反而又開始對自己冇自信,故事既開頭無疑得到大家既認同,不過中段呢?轉接呢?結局呢? 我唔想個故虎頭蛇尾,所以依加寫得好小心翼翼,希望唔會令大家失望,KEEP到甚至超越依加既自己!

我其實寫故一向都冇咩計畫,其實寫緊開頭既時候我對故事係冇過概念,寫緊一開頭既時候我心中既故事線只係去到酒吧同阿強吹水,之後點呢?變成左好似依前睇超人打怪獸咁「一周一怪」?所以之後我都基本上係拖左少少劇情,然後先諗到大概既發展。

於是乎我今日就去左自己行山差D仆撚死,但係自己一個靜靜行山,依加已經將故事線構思到結局,而且相當完整。就我而言,我唔太中意太長既系列,對我黎講一個故,就好似一套電影咁上下,實際有幾長就要大家估下啦。

200正皮呢個成就真係好開心,打左好多感想。希望各位可以KEEP住跟進,KEEP住睇,歡迎正皮留名留言推POST,多謝大家
絕對不會分手的星級情侶---

收錢拆散情侶的集團---

樓豬肯定成日睇矛盾大對決

之前係YOUTUBE追過,不過都係直飛對決個PART
我覺得有以前睇出軌敢死隊feel

Exact7ly

有機會拜讀下先,聽過未睇過
留意到陳家強比人拆散咗兩次

唔錯唔錯
幾特別 收幾錢幫我拆散我男神

唉,絲打加油 I KNOW THAT FEEL
留定個名
越睇越興奮

我都係
加油 好睇
真係幾好睇
如果每日有多d文就好

我基本上都係食完飯就打文打到訓,同埋我打字真係唔勁 又唔想為左出文就冇諗得咁仔細SORLY
好有feel 同埋題材好特別
幫推 加油

行行出狀元
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞