《我份工係收錢幫人拆散情侶》

1001 回覆
819 Like 17 Dislike
留名
Lm
「歡迎,歡迎....歡迎咁多位。」說話的是袁偉業,他雙手按在講台上,一動一靜在宣告著自己的權威性。我注意到他的飾物都和景恩晴都是一對,沒有浮誇地在曬恩愛或強調自己,而是在這些地方加入暗示,手法高明。

「大家食左飯未呀,尖沙咀呢附近真係冇咩好食,真係貴夾唔抵。我同恩晴今日都係沙田食左先出黎,天寒地凍呀!」他故意抱臂一下,台下傳來陣陣笑聲。

「好啦,今日有冇人係唔識食廣東話既?我可以用英文講下架WOR!」

有人舉手。

「玩野咩!我呢個未廣東話囉!」

「哈哈哈哈!!!」台下再次爆發陣陣笑聲。

「好!今日又有幾多對情侶,睇下先!拍緊拖既,舉手!」

無數隻手在觀眾席間舉起,有只有情侶一方舉手,又有雙方都舉手,至於漢娜就把我的手舉起...等等你說的「佢地叫你做咩,都唔好去做」呢?

「我廢事俾人懷疑咋!」她猜到了我的心聲。

「有冇結左婚既?黎,舉手睇下先,睇下先!」

這次舉起的手比剛剛少,但還是有。感覺上,袁偉業已經掌握了整個會場的節奏,他的確是一個演講的能手。

「好啦,大家黎得試堂,都係愛你身邊個人既,事不宜遲我黎講下點解要JOIN我地先,未眨眼啦!」

沒有完全說到,至少有兩個人是來研究如何拆散你們。

看著他們這樣的以星級情侶自居,我眼中好像看到正在儲蓄脂肪過冬而變得肥美的獵物,把他們拆散不但為男女方帶來絕望,更多情侶的信念或偶像也煙消雲散吧。

他們在重覆和更深入地說明網頁和影片的內容,背景響起低沉而帶節奏的音樂,甚至有一些香氣飄散在空中,我看到附近的情侶變得很是雀躍,很是興奮,好像入了迷一樣。

至於我已經把頭腦放空,我開始在思索今天晚上該吃甚麼:壽司?可是天氣已經夠冷想吃熱的,打邊爐?我沒這個耐性。小巴和小斯的身影飄到腦內,洗髮劑好像用光了,樓下的茶記好像過了年又加價........

「砰!」

一下巨響把我從無盡的想像中拉回會場,我左看右看都是一片黑,目光又飄到被燈光打亮的舞台.....

「唔好聽佢地講,」漢娜拉著我的手阻止我,「佢地知道有D人會專登唔聽講,所以用巨響吸引佢地一下子既注意力.......」

音樂很好聽。

好香...

「記唔記得,你當年愛到不能自拔,但係下場悲慘既戀曲?」說話的已經變成了景恩晴。

「大佬..望住我,唔好聽佢講野佢地用緊既係強烈既心理暗示...」

一個人影失控地從我腦海中飄出,心中的抽痛感覺愈來愈真實。

「林一健...專注.....係.....」

「你當年,好愛佢,係唔係?」

對。

「但係人生總有遺憾---」感覺她說話的節拍是在故意跟著音樂,不過真的很好聽...

「如果人生要進步,就要面對當年既痛楚---」

眼框一濕,景像和漢娜的樣子化成一團顏色,我感覺腳下突然沒有了實體,天,地,回憶中的天,回憶中的地把我吞噬-----

那年,我中五。
主角交戲定真係咁廢
Push
主角交戲定真係咁廢

應該弱點黎,之前漢娜暗示佢,佢都係咁,應該有情傷
留名
留名
可是正當我要出現不必要的反應時,連串不快畫面在我眼前閃過--
主角做緊拆局專家
1 Lumen = 1 Candela * Steradian
留名
「----颱風黑格比於陽江市登錄後,已經減弱成為熱帶風暴及轉向西移,天文台已經除下所有熱帶氣旋警告信號......」

「咁做好陰質姐。」我帶著口罩,和面上留著長髮的女生說道,街上行人很少,更別說是這家快餐店。

「佢咁對我,我真係好唔甘心。」她在哭,我心中傳來陣陣悸動。

「寧教人打仔,莫教人....」

「佢都係拍下散拖啫,拆散佢有咩所謂!」

--------------

光影又糊成一團,然後在空中重新凝固,場面變成學校。

「請支持一號贏閣!!」

「二號諾言,走在最前!!」

我從後接近贏閣站在最後排叫口號的副會長,把告密信扔到他的書包中,再混入人群中若無其事地回到班房。

----------------

「搞掂,你唔見佢地今日打到飛起?」我說的,是在今天下午贏閣內訌雙方人馬在操場大打出手的事。

「但..但係點解....」

我解釋道:「其實一睇就知,兩個副主席係一對,個班幹事,文既,例如秘書,福利,都係女仔擔任,佢地係女方既姐妹;武既,例如康樂,活動,都係男仔擔任,佢地係男方既兄弟。佢地一散,成個內閣只會馬上陷入內鬥,只係我都估唔到會大打出手姐...」

「你點...點睇得出...」

「社交弱點,好明顯啫。」

「你好恐怖。」

-------------------------------

「林一健,以你既成績,係可以原校升中六,你依加先要退學?就算你被人杯葛,都唔應該放棄讀書........」

我咬牙切齒地道:「我可以自修,總之,我唔想再返黎!!」

------------------------------

「你黎搵我都冇用架啦!我幾時要話我鐘意你姐!」

「我黎坦白同你講呀八婆!」我雙眼發紅,死瞪著她,「你只係利用我!你唔係要向你EX報仇要佢選唔成,而係你一早已經同個陳家強拍緊拖,只要佢地輸,陳家強就係學生會主席!你就係主席既女朋友!」

「係又點呀!傻仔! 我當你係棋咋!我愛佢,想佢贏到想佢贏,SO WHAT?!」

「我由小學開始,鐘意左你十年..」

「十..咁,咁又點先!鬥耐既咩?!」

突然,我看清了一切。

所有人際關係,在我眼中,我只看到一個個能用作將其瓦解的關點。

-----------------------

陳家強倒在地上,他自預科畢業後,沒有一次拍拖時間長過兩個月。

至於我,我冷笑一聲轉身混入人群之中,扔下在海邊抱頭痛哭的他。

-----------------

「我叫阿強。」

「唔識你。」我沒興趣和一個陌生人說話。

「我知道,你擅長瓦解人際關係。」

我眉毛一揚,把頭一側:「冇D咁既事。」

「你依加等錢使,係唔係?」

我笑道:「世間上邊個係唔需要錢?」

「我有D朋友,需要你既才能。」

-------------------------------

唇內傳來一陣強烈的電擊,麻痺感沿神經線擴散到全身上下每一個毛孔,我猛然從回憶中掙脫,五感再次構成尖沙咀會場------

很多人在叫,在哭,狂笑,甚至有人抱頭在地上痛哭,我前方那個大漢更哭得一塌胡塗在地上打滾。

至於我,正在和漢娜接吻。

「WHAAAT THHHE FUCKKKKK?!」我猛然被後跳,結果被身後一個抱著自己蹲在地上的男人跘倒,連爬帶滾地跌在地上。

「呸!呸呸呸!!」

「使唔使呀,好HURT啫!」她過來扶起我。

我搖搖頭:「SORRY,太突然!佢..佢地發生咩事?」

「心理暗示同催眠,佢地正引發緊所有人最心痛既回憶,令人崩潰後再灌輸新既價值觀。「一生人一次」有冇聽過?」

當然聽過,大學生迎新營,新生在組爸媽面前裸體的新聞我也略有所聞。

「好啦,襯依加我地走啦,太危險。」

「面對!!面對你地既傷口,只有咁,你地先可以變成全新既人!!」景恩晴在台上不斷說話。

我和漢娜襯亂走到暗處,再逃進後樓梯,把那些瘋狂扔在背後。
名已留皮已正
堅好睇 去緊旅行都唔訓一野追左十幾頁
加油呀樓主我會繼續追故

多謝巴打,旅行緊都咁支持
加油 日日都入嚟睇下有無進展

記得日日黎睇啦咁
加油。好吸引人
巴打唔洗咁擔心 我個故都係虎頭蛇尾
繼續加油

有時候你心目中既結局 唔一定係一個好既結局
一個你認為完美既結局 又未必一定係大家都想見到既結局
總之 慢慢朝住你既諗法努力就OK

依加都好小心翼翼,希望大家會滿意
live, 留個靚名先
個題材好正,重要會引起兩極反應
有人會睇到好開心好興奮,有人會愈睇愈sad
樓主加油!

SAD完既人,過多陣睇會興奮 好似係
主角交戲定真係咁廢

應該弱點黎,之前漢娜暗示佢,佢都係咁,應該有情傷

加油。好吸引人

多謝
樓主
你個「未」字用返「咪」字得唔得?
好唔慣
主角做緊拆局專家

我都覺得好似
btw又幾好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞