網絡小說集中討論區<5> 基因鎖/上帝禁區/魂意/領域空間/異能覺醒

1001 回覆
22 Like 4 Dislike
永夜君王幾好睇
有無人同感?
愈諗愈覺得作者慘

主角救一兩個人就比人話聖母
唔救配角又要比人屌
唔明點解推薦牧神記
只不過係公式爽文
我都咁諗,睇到做少教主頂唔順

牧神記都公式
出面黎黎去去都係廢柴主角有奇遇 升級打怪獸 睇到悶
反而牧神記比到好多驚喜我
全本書無論主角群 敵對等等都可以描寫得咁生動同入型
全書出過場既人物我差唔多記得哂
單係依點我已經好耐無見過其他小說做到
爽文比人感覺係好公式
但牧神記絕對唔係一套公式既爽文lor
唔明點解推薦牧神記
只不過係公式爽文

牧神記都公式
爽文比人感覺係好公式

唔明邊到公式wo 又唔係d廢材主角退婚奇遇幾年之約反派開口埋口賤種為反而反去得罪主角比人反打面呢d公式情節,成個故事好多d反派角色都又好又壞有個性,如果咁都叫公式不如介紹多幾本好似牧神記ge公式爽文比我睇
佢本人道至尊幾好睇
比牧神更公式既只有更多
至少係垃圾文化局嚴打之後 相對比較好
係17年打後出既書我又想睇下有邊本係脫離到爽文套路而好睇

得罪講句 金庸筆下都好多套路 好多爽文
但筆力好

一句放低話都係爽文就唔睇
呢個年代 韓劇又係韓劇套路 日漫又係日漫套路
要超脫套路又要作得好 直頭神作啦

更何況我唔認同牧神記係套路 最多都係後宮
唔明點解推薦牧神記
只不過係公式爽文

牧神記都公式
爽文比人感覺係好公式
比牧神更公式既只有更多
至少係垃圾文化局嚴打之後 相對比較好
係17年打後出既書我又想睇下有邊本係脫離到爽文套路而好睇

得罪講句 金庸筆下都好多套路 好多爽文
但筆力

一句放低話都係爽文就唔睇
呢個年代 韓劇又係韓劇套路 日漫又係日漫套路
要超脫套路又要作得好 直頭神作啦

更何況我唔認同牧神記係套路 最多都係後宮

醒目 根本個重點唔係咩套路/爽文而係表達手法,功力
真係咁易做五小白就唔止得五個小白啦
批評'套路=癈'嗰啲都係啱啱學識用個腦諗吓嘢嘅真小白
天醒真係好撚正
蟲爹啲書真係衰極有個譜
LM
最近又書荒 想請教下有無搞笑類既書可以推薦下
最好係修仙背景 如從前有座靈劍山, 天道圖書館, 修真聊天群果種
我想問白x同涂老師而家即係點 改造埋一齊加雙重人格?
煙雨江南本本都正
不過結局成日收唔到科
全職高手
我諗係白x 主人格+涂老師 記憶

好鍾意 冰帝,寧衍治

不過後者依家好似要黑化?(可能本身都黑)
其實點係黄金屋中文到download?
次次入到去都話"當前下載人較多,請耐心等候."
我都唔知
我用個app down到
用網down唔到
最強反套路系統,依套笑下算,唔洗太認真
我覺得三天兩覺既販罪好好睇wo 但好似冇咩人講...
無論係主角配角形象都好鮮明 故事又完整
呢排睇緊啲書硬係覺得可以同習總連埋一齊
遲啲會唔會又要大整頓 成堆書要收皮
Lm
在漫威當英雄的那些年

前期都幾垃圾下
不過中後期作者搵到方向
好正

最正係有讀者屌佢點解唔開後宮
作者特登開咗一篇文話
“ 你不能把每個女角都收入後宮, 我寫的角色不是種馬王, 每一個女角也有自己的靈魂,思想,他們推進各自的劇情, 這才是我心目中的小說”
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞