Nexus/Pixel 系列討論區(8) 有買趁手

1001 回覆
16 Like 6 Dislike
如果你可以用whatsapp call有問題, 試吓入safe mode.

safe mode (著機時按power掣, 在關機/重新啟動選項長按關機, 會再有選項問你是否reboot safe mode)

喺safe mode試吓打電話出去睇吓有冇問題, 冇的話就係有app同phone撞咗.

如果問題依然存在... 要再諗諗....

另外, 有人話先試吓關咗bluetooth試咗有冇問題先, 又試吓換第二張sim咭試試.
https://www.engadget.com/2017/03/09/some-google-pixel-phones-are-having-microphone-issues/

會唔會中咗呢個問題? 我之前嗰部中咗
要寄番去ulm換....
佢話可以用到whatsapp call/line call, 唔似中獎.
reboot 完有冇事先?

通常中裝既都係reboot完用到一陣, 跟住又出事

有問題既拎上華強北搞啦, 寄去ulm好晒時間
寄番去玩咗我半年....pixel 2 都出埋
啱啱reboot完save mode, 再重開,用到,唔知遲吓點
多謝巴打們
未有人搵我啊,有興趣既tg我啦
過一陣又唔得既話,基本上confirm 中獎

想要華強北維修個contact可以搵我

tg: cpahkgolden
如果我部機搞唔好就可能搵你
係咪用得pixel都會root?我一買已經秒root左 知自己唔會用android pay
用magisk都可以照用android pay
magisk係台灣之光
你喺safe mode可以打到電話,可以肯定你有個app同phone app有衝突。
放心一定唔關hardware事。

依家可以去揾邊嗰app撞咗,可以入權限到睇有邊個app有拎phone呢個權限,
而唔係google自家的app.
剷咗佢,呢度可能要花多啲時間,因為要逐個逐個試。
揾到有地方賣原裝pixel 1電
有冇巴打都想入手

之前賺夠所以冇出discount?
中左獎既話, 入safe mode 一開始一樣係打到電話架
咁我就唔知, 因為壞mic單嘢已經成年前, 係新機到手已經用唔到, 理論上都退晒返去.

如果個mic硬體有問題, 入safe mode又點會用得返?
就算唔入safe mode都一樣用得返,但過一陣又照樣出問題

官方解釋係焊得唔好
咁夜夜夜部機真係得意,焊得唔好呢個硬體因素可以影響個別app的運作,
whatsapp call同line call個mic可以用到冇事,
但正正常常打電話個mic就會因焊得唔好而運作唔到。

google技術真係世界級。
其實pixel唔止一位mic
我之前嗰部都係咁,一開始重新開機會有返聲,但係之後完全冇哂聲
搵google rma咗部機
最尾換咗部翻新機畀我
點check係咪2粒mic都正常
買左Google case 既巴打覺得power button 好唔好禁,裸跑個power button 有d 難禁
成日唔記得上嚟問
我部PIXEL 2個ACTIVE EDGE明明入去設定力度果一頁佢係DETECT到我鏈落去
但係出返去HOME/其他APPS就點鏈都無反應(無震)
唔係預設咗開GOOGLE ASSISTANT咩?
想問吓係咪SET漏嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞