【海洋生物】深海世界(多圖慎入)

586 回覆
3443 Like 14 Dislike
高質post
強帖留名
[[url]imghttp://ichef.bbci.co.uk/wwfeatures/wm/live/624_351/images/live/p0/2h/vj/p02hvjq8.jpg[/img][/url]
去youtube搵challenge deep, 部機一海底就有成堆依D野痂落去
依D到底係咩黎

另外就咁睇challenge deep海底得D沙,
以為海底會好多九唔搭八既海洋垃圾

我就咁睇就似A. gigantea(端足類)
係蟹啲朋友

大王具足蟲
學到新知識
海綿寶寶張圖係依個POST 出現左好多次,頁頁都有咁滯
你班撚樣唔好撚再PO 得唔撚得?

樓主你幾個POST 我都有追,返工成日睇
好正
咁其實係無咩恐怖生物? 大大隻whale size I mean

我唔會話有好多,但一定有。例如大魷魚

有幾大

https://www.youtube.com/watch?v=jCWop491Q9Y
https://www.youtube.com/watch?v=eOXkUrhclcc

以前睇紀錄片話隻隻過15m 對眼大過車胎 抹香鯨好鐘意捉來食 有時擱淺左既抹香鯨身上有大魷魚既吸盤印

聽講我地食開既希靈魚好似深海野 有錯請指教

應該係大王酸漿魷黎

copy form wiki

未成熟的幼體以及成體的大王酸漿魷唯一的天敵是抹香鯨。人們在解剖抹香鯨屍體時經常能發現大王烏賊在其皮膚上留下的吸盤印痕,證明雙方的搏鬥異常慘烈。
留名
強帖正評
1999左。深海生物多數都軟體來適應水壓,唔知會唔會有反其道而行既身體硬到潛艇殻咁硬既海洋生物用硬對抗水壓呢?

暫時唔覺有
超級鍾意海洋生態
細細個已經去圖書館睇海洋生物圖鑑
留名學野
返去再睇
返去再睇
lm
想問個問題
D深海生物 因為海底無光
而進化各走極端 一係無眼連視覺都無 一係超大隻眼視力超好

咁人類渣架潛艇落去 開燈 影下相做紀錄
會唔會一照佢地 就傷害左佢地?甚至一照即盲?
咁人地無預你有強光架o麻
人地進化到變透明 感光細胞超多...成世仔都o係黑媽媽度過...

會。一照即盲我唔肯定,不過一定會嚇親佢地/影響到生態
1999左。深海生物多數都軟體來適應水壓,唔知會唔會有反其道而行既身體硬到潛艇殻咁硬既海洋生物用硬對抗水壓呢?

暫時唔覺有

唔係有d深海蟹咩?仲生埋毛添

大王具足蟲

唔係。
大王具足蟲係isopod
A. gigantea 係amphipod
個個post都係突然完結
建議個排位可以好d
但係都
海綿寶寶好心就唔好再講啦 笑撚到爛啦

樓主現實應該係成日講爛GAG 但又唔知原來D FD背後成日笑鳩佢煩

自己講完自己笑果D垃圾

邊撚個垃圾比正皮
想問個問題
D深海生物 因為海底無光
而進化各走極端 一係無眼連視覺都無 一係超大隻眼視力超好

咁人類渣架潛艇落去 開燈 影下相做紀錄
會唔會一照佢地 就傷害左佢地?甚至一照即盲?
咁人地無預你有強光架o麻
人地進化到變透明 感光細胞超多...成世仔都o係黑媽媽度過...

會。一照即盲我唔肯定,不過一定會嚇親佢地/影響到生態

又好奇又想睇
但就殘尻人地隻眼
LM

你個iris chat gp呢
個個post都係突然完結
建議個排位可以好d
但係都

因為我怕講深啲我用中文講唔到。
都係等你地唔明再問啦
深海水壓係點計?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞