【海洋生物】深海世界(多圖慎入)

586 回覆
3443 Like 14 Dislike
Good post
人類係咪已經探索到地球上最深既海底
深海魚好核突
留名
連登需要更多樓主咁嘅人
有幾個問題 ,
軟體生物係用來對坑水壓?個原理係點,去到低水壓地方會唔會好似氣球咁爆炸?
人工養殖有冇可能養到咁大條八爪魚?咁大條會唔會好食啲?
啲深海魚點搵到同類出來繁殖下一代?
有冇人追緊blue planet 2
好撚好睇
高質post 留名

究竟人類幾時可以去到最深

或者會唔會已經到左最深,但無對外公佈
巴打又開post了 留名
大家好又係我呀
今次同大家講解下深海入面既世界,為左大家個觀感可以fit晒,請各位開"黑夜模式"收睇呢個post
所有中文釋名係我亂吹,所以唔好見怪
深海
第一件事,到底幾深先叫做深海呢?

廣義上,"溫躍層(Thermocline)"以下既海水層就係叫做深海。不過今次呢個post既"深海"會set係海深大約1800m以下,無陽光會接觸到既地方。上圖之中,
Bathy-pelagic(深夜遠洋)係1000-4000m既海水層,由於無光,所以一直都係深夜咁樣。呢個位無咩生態,只有少量既浮游生物/軟體生物。
Abyssal-pelagic(深淵遠洋)係4000m以下既海水層,呢個位就有比較高既生態,有更多底棲生物/魚生活係呢一層。
Hado-pelagic(哈帝斯遠洋)講緊既係比Abyssopelagic更深既地方,生態更少。

深海生態
由於深海無陽光,生態結構並非由光合作用為基礎。熱泉,冷泉同海雪呢三件事先係深海生態既基礎
熱泉(Hydrothermal vent)

好似溫泉咁,由地殻下噴出既化學物因遇到冷海水而形成黑煙。呢啲化學物主要成份係硫,而呢啲硫化物會比無數共生微生物吸收,從而進入生態。詳細既過程請見下圖或問有接觸過micbio既朋友

冷泉(Hydrothermal vent)

同熱泉原理一樣,但噴既係碳氫化合物+其他礦物質。所謂冷泉其實都比深海海水熱,只不過因密度比海水高而無浮上去。

海雪(Hydrothermal vent)

無錯係張"凳"黎,不過睇番啲雪先。呢啲雪其實係有機物,主要由淺水層生物既"產物",例如排洩物。呢啲有機物會一直沉到海底(好似我啲post咁),係海底睇好似落雪咁。最終比深海生物利用。

深海生物
深海最知名既就係當中奇形怪狀既生物,其實呢啲都係由為生活所逼而搞成咁。水壓同水溫係佢地最大既問題,同時因為咁,大多數生物會聚居係上述既熱點。

大部份生物都有生物光(bioluminescence) ,用於溝通/引獵物。

水母
R. trachymedusa

Helmet jellyfish

Yeti crab

Spider crab

底棲生物

Viperfish

有強大下顎,而且唔會太郁。佢地會靜待係黑暗既深海,有獵物經過就會食。
Spook fish

有透明"頭殻",但係佢地最大特徵其實係隻眼。佢地有一對好似長筒形,好似望遠鏡咁既眼,因而有強大視覺。

愈深海啲生物愈大隻 冇記錯好似係
https://youtu.be/Yn574acq9Fk
深海鯊魚撞潛艇 d 魚眼超心寒

啲眼真係幾恐怖 個腮噴血既

異形
點解熱泉,冷泉,同海雪既英文一樣
抹香鯨係咪潛得最深既哺乳類?
人類現時去到最深係邊到同幾多米?

差海棉寶寶果度未去

成日睇到關於深海既文章/節目,
都用「人類對海洋既認知,遠比太空少,人類仍然未解決到深海水壓問題...」之類做開場白,
原來已經去過哂...
樓主可唔可以講下皇帶魚,
超大條.

記得之前search 過日本唔知邊度試過將條活生生既皇帶魚放係水族館,
但佢一陣間就死左 .
https://youtu.be/qeOaumx7wHc

地震魚
Krabby patty唔係蟹堡黎架
其實深海仲有冇恐龍類存在?
以前曾經有幾單新聞話係海手打撈到唔少龐大生物屍體
好似巨型魷魚咁 其實係咪冇人影低過佢真身?

無影過真身

之前聽日講過一單,話嚮條大白鯊身上裝咗個發信機,之後搵返個發信機,成條鯊魚消失咗,睇返儀器記錄話比某樣嘢扯落深海之後去咗個暖嘅地方

有冇source

我睇完就算,無再搵過其他資料
https://youtu.be/b7dn4iaMqQk
開個咁正既post都唔同朕講
高質留名
越深d造型就越獵奇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞