【海洋生物】深海世界(多圖慎入)

586 回覆
3443 Like 14 Dislike
如果冇記錯 睇紀錄片話好撚長觸手果隻squid 係靠執海底啲腐爛野黎食 佢地個主體主要用黎平移同埋郁得好慢 等睇樓主補充/推翻
隻鯊魚點樣由abyss上返淺水水域
想問如果一個人瞬間移動咗落萬米深海會點?係咪會等比例縮細做哈比人?

會死左先

會即時粉身碎骨

屎呀 腸呀 必曬出來
七吼流血
眼珠都飛埋出來
想知5000米更深
聽日再答 好累今日
仆街你突然講講下出海綿寶寶黎結尾抵你沉落深海

BTW條魚好正
好正 好想再知多啲關於深海既野
g持樓主
Lm

鯊魚嘅swimming bladder入面最要係油唔係氣體,所以基本上可以隨意來回唔同深度,好似greenland shark咁可以有水面多2千幾米都有記錄

呢隻cute幾多

超得意呀

八爪魚真係最神奇既海洋生物

依家有發現一個八爪魚既"社區"
簡單地講就係,八爪魚一直被視為"獨居"生物,但依家發現到有一個地方有好多八爪魚住係一齊,每隻都有自己"屋企"

巴打有冇完post 或者 journal 嘅 link?
去到呢度,我再講一講深海魚啦

黑色吞噬者(Black Swallower)

呢條魚最大特徵係佢有好大既肚,如圖所見,什至大過自己成身。由於深海得好少食物,佢地要見到咩就食咩,而且要食一餐頂成日/幾日咁樣。大肚令佢地可以儲存更多食物,同埋食到大既獵物

Humpback Anglerfish同時有呢個特徵,而且有燈籠可以引獵物過黎。大多深海鮟鱇魚都係居於Bathypelagic

Snailfish/Liparid fish

呢種魚有啫喱狀既肉,而且好軟。條尾呈線形,居於Abyssopelagic既海底。

Cookiecutter Shark

居於Abyssopelagic海底,但夜晚會上番淺水層。身上有生物光,而且有大眼。生物光係肚皮果度,用作擾亂自己正下方既小動物。咩都會食同咬,什至會以寄生方式咬住大魚。

Tripodfish

果三隻腳有感覺,可以感覺到係海底下既食物/底棲生物。佢地居於Abyssopelagic,見到捕食者時,三隻腳係可以收起游水著草。

Dumbo octopus

同普通章魚唔同,佢地會用頭上果對"鰭"黎游水。有時都會係水底用腳行,搵野食。

tripod fish 唔係應該生活喺abyssal plain嫁咩?

海床主要應該係用 side scan sonar 同 multibeam 嚟研究,所以慢過衛星好多

tripod fish 唔係應該生活喺abyssal plain嫁咩?

我想講個深度姐

同埋八爪魚個link你google "Octlantis"就會有,journal好似未publish
如果冇記錯 睇紀錄片話好撚長觸手果隻squid 係靠執海底啲腐爛野黎食 佢地個主體主要用黎平移同埋郁得好慢 等睇樓主補充/推翻

Squid(魷魚)既最大特徵就係兩條觸手(tentacle)。
由於深海好少食物所以基本上好多動物都會見到咩就食咩。
深海好少食物+水壓大,所以好多生物都會隨水而去,郁得好少好少。
去到最底真係有海綿寶寶
好好睇啊 遲d講下雞泡魚得唔得

毒男淺談魚類個post有講過下雞泡魚架,可以去睇下
深海傳說生物

由古時到依家,深海一直好神祕,而且比人好多聯想。就係因為太過神祕,有好多傳說衍生左出黎。

Kraken

Kraken係一隻同大魷魚/章魚相似既怪物。由於係"怪物",所以大家唔好再問究竟佢係章魚定魷魚喇。佢既名最早出現於12-13世紀一個船員既日記,名為Hafgufa(海霧)當中所講既kraken描述局限於佢地既性格(專食船同人)同size(大到成個島咁,個口大過隻船)。去到17xx年,有位生物學家將佢定位做"頭足類(Cephalopod)"同命名singulare monstrum,意思係"獨特的怪獸",因為佢自己無見過。呢個傳說同官方命名一直受質疑,Dane Erik Pontoppitan呢位巴打於1752年提出Kraken係存在既,並以船員既口頭講述(已宣誓)作為理據去論述。佢話Kraken係海底住,啲魚會聚居係佢身旁比佢食。漁夫就係因為捉左佢啲魚,所以先會比佢吞。

到今時今日,當我地發現到有大魷魚既存在後,無咩人再追尋呢個"傳說"

Cthulhu

Cthulhu係一隻已經唔係傳說,再係真係吹出黎既存在。由H.P. Lovecraft於1928年既其中一個恐怖故首次出現。佢有章魚頭同龍既身體,被視為神靈/海底皇國既統治者等。儘管係比人吹出黎,有地方當佢神咁拜。佢同時被指係我地去到海中心,腳"店"唔到地既時候心入面有不安感既始作俑者

Sea Serpent

又被稱為海龍,係一隻被指為大型恐龍/爬蟲類動物樣既生物。比起Kraken,有更多既聲稱目擊次數,超過1千次。但大部份都比後世人推翻,當中涉及既海洋生物上至鯨魚下至Salp(見下圖)都有。可見當時啲人真係吹得就吹。

海龍係歷史上既出現好似綠葉咁,用黎襯托神靈既力量。例如1028年挪威,當時既皇帝Olaf就被人吹話殺過海龍並dum條屍落山。所以海龍係挪威夜化入面有好大影響,例如賽爾尤爾既徽章就係一條海龍。

鯊魚嘅swimming bladder入面最要係油唔係氣體,所以基本上可以隨意來回唔同深度,好似greenland shark咁可以有水面多2千幾米都有記錄

咁水壓咁大改變都可以短時間適應到,佢地又要唔係好水

我覺得抹香鯨同柯氏喙鯨都好勁 返唔切上水就死得
樓主會唔會講下兩棲類
成日覺得佢係一種水棲演化到變陸棲生物既過渡。同埋有冇啲咩古代青蛙演化成完全陸棲物種既生物,蠑螈就聽得多,青蛙會變咩
海綿寶寶完全破壞左成個正經post

我覺得抹香鯨同柯氏喙鯨都好勁 返唔切上水就死得

每次都係玩命
海綿寶寶完全破壞左成個正經post

Sorry囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞