【海洋生物】深海世界(多圖慎入)

586 回覆
3443 Like 14 Dislike
樓主會唔會講下兩棲類
成日覺得佢係一種水棲演化到變陸棲生物既過渡。同埋有冇啲咩古代青蛙演化成完全陸棲物種既生物,蠑螈就聽得多,青蛙會變咩

兩棲類我唔太熟,但係要講演化既話首先要明白一個概念,睇一睇下圖,係一個鯨魚既進化史。

由左至右係代表時間推進。我地見到河馬係第一行由左去到右,代表佢由55m年前到依家無變過。
相反鯨魚呢?雖然由左去到右當中經歷過好多個型態(由上Indohyus至下Mysticetes),不過就算我地見到既呢啲物種,都唔可以話佢地係鯨魚既過渡物種:佢地只係由自己祖先派生出黎既另一隻生物,換句話講,佢地既外型可以作為參考,因為係同祖先既後代。但真真正正成為左鯨魚既係另有一隻物種。

就好似AB 2隻野咁,B經過1年後變左C,所以個世界會得番AC
無理由話A係C祖先嫁ma

去番你個問題,古代青蛙會進化成咩?咪現代青蛙囉,因為佢仲係以"青蛙"既型態存在,情況好似河馬咁。

而第二個問題,關於水棲演化到變陸棲生物既過渡,有一隻叫Tiktaalik既"魚"

就係現今最為接受既說法,請參考我魚類既post

有錯請指正

長智識了
樓主會唔會講下兩棲類
成日覺得佢係一種水棲演化到變陸棲生物既過渡。同埋有冇啲咩古代青蛙演化成完全陸棲物種既生物,蠑螈就聽得多,青蛙會變咩

兩棲類我唔太熟,但係要講演化既話首先要明白一個概念,睇一睇下圖,係一個鯨魚既進化史。

由左至右係代表時間推進。我地見到河馬係第一行由左去到右,代表佢由55m年前到依家無變過。
相反鯨魚呢?雖然由左去到右當中經歷過好多個型態(由上Indohyus至下Mysticetes),不過就算我地見到既呢啲物種,都唔可以話佢地係鯨魚既過渡物種:佢地只係由自己祖先派生出黎既另一隻生物,換句話講,佢地既外型可以作為參考,因為係同祖先既後代。但真真正正成為左鯨魚既係另有一隻物種。

就好似AB 2隻野咁,B經過1年後變左C,所以個世界會得番AC
無理由話A係C祖先嫁ma

去番你個問題,古代青蛙會進化成咩?咪現代青蛙囉,因為佢仲係以"青蛙"既型態存在,情況好似河馬咁。

而第二個問題,關於水棲演化到變陸棲生物既過渡,有一隻叫Tiktaalik既"魚"

就係現今最為接受既說法,請參考我魚類既post

有錯請指正

睇到呢到我諗起古生物果個post 超高汁
lm學野
再問多個問題,
假如鯨進/退化出鰓,取代肺循環系統,會唔會比依家用肺更加好
而相對,魚用肺循環系統又o唔ok
樓主係咪薄扶林大學graduate
再問多個問題,

我覺得會。
參考下呑拿魚,呑拿係恆溫既"魚",個情況就好似用鰓既鯨魚咁。呑拿都發展得幾好,無咩絕種危機咁。
其實呢個世界上係有肺魚(lungfish)呢樣野,都係果句請參考我魚類既post。
高質po
樓主如果鯨魚絕種 大王烏賊果一類物種會愈變愈大 ?

我覺得反而會變細隻
冇天敵令到種群數目不斷上升
大王烏賊如果食性narrow既話,佢地既食物好易冇晒/絕種,到時搞到自己絕埋種
如果食既野夠廣,人食物會少左,細隻既個體因為消耗少啲能量而有生存優勢,最後變埋趨向變細既個體。

順帶一提鯨魚絕種,浮游動物數量會超大幅度咁增加,浮游植物既數量會大幅下降,而浮游植物光合作用既供氧量佔成個地球5成到8成左右,所以大氣含氧量都會少好多 ,到時會勁熱同透唔到氣。

有錯講返
再問多個問題,

我覺得會。
參考下呑拿魚,呑拿係恆溫既"魚",個情況就好似用鰓既鯨魚咁。呑拿都發展得幾好,無咩絕種危機咁。
其實呢個世界上係有肺魚(lungfish)呢樣野,都係果句請參考我魚類既post。

其實之前一路由傍觀巴打既古生物post追到樓主你個深海post ,不過有啲疑問想問下姐,支持樓主繼續出高質post

我覺得反而會變細隻
大王烏賊如果食性narrow既話,佢地既食物好易冇晒/絕種,到時搞到自己絕埋種
如果食既野夠廣,人食物會少左,細隻既個體因為消耗少啲能量而有生存優勢,最後變埋趨向變細既個體。

順帶一提鯨魚絕種,浮游動物數量會超大幅度咁增加,浮游植物既數量會大幅下降,而浮游植物光合作用既供氧量佔成個地球5成到8成左右,所以大氣含氧量都會少好多 ,到時會勁熱同透唔到氣。

有錯講返

死北歐佬同日本仔啫好捕鯨
睇曬魚同深海類,諗起我親戚回憶釣石頭魚經歷
出海釣批漁獲後搵地方食,發現隔離台有人講自己團友被刺中,情況唔惹小

我親戚話過:如果遲處理,分分鐘要截肢
我:
出海釣批漁獲後搵地方食,發現隔離台有人講自己團友被刺中,情況唔惹小

我:

睇你個人免疫力而已,海水係有好多被稱為食肉菌嘅微生物群,例如創傷性弧菌

好似話嗰類菌入侵體內會周圍走,當去到免疫系統嘅盲點就會快速繁殖,所以腐朽嘅部位多數會喺筋肉開始發展,到你發燒嗰陣,你肢體內部組織外露,已經唔使考慮留唔留低啲手手腳腳

食肉菌真係好閪惡毒
留名

我:

睇你個人免疫力而已,海水係有好多被稱為食肉菌嘅微生物群,例如創傷性弧菌

好似話嗰類菌入侵體內會周圍走,當去到免疫系統嘅盲點就會快速繁殖,所以腐朽嘅部位多數會喺筋肉開始發展,到你發燒嗰陣,你肢體內部組織外露,已經唔使考慮留唔留低啲手手腳腳

食肉菌真係好閪惡毒

石頭魚果隻係神經毒素。
不過石頭魚好似話係幾好食

我覺得反而會變細隻

有錯講返

你既推斷我部分同意。
鯨魚絕種 > 大王烏賊數量上升
一般黎講頭足類食既野好廣,所以與其話佢地會因食物無晒而絕種,不如話佢地會成為新一代既頂層獵食者。

好可能地
大王烏賊數量上升 > 鯊魚/大既肉食性魚數量下降 > 再下層既生物數量上升......

成個生態會shift到咁
其實都已經冇乜好討論

196幾年果陣已經落到過萬米

基本上過左萬米已經發現唔到有生物

係有生物嫁,例如海參等無脊椎動物,仲有海床樣本發現到微生物

同埋196X年好似落過108XX米 到呢家過左幾廿年

都係落多百零米 即係109XX米

我諗其實再過多幾百年 最多都係落去100-200米左右

你諗多左啦。暫時已知最深既Challenger Deep已經有人落過去,簡單地講,無話"落多"到,只係深度計算上有更準既結果。

但係海洋 百零米根本唔算係D乜

其實唔係嫁。例如溫度已經可以差好遠。

其實已經有人計算左 海洋係得萬一米左右

因為地球係圓 咁佢計直徑 再打直計埋陸地至天空

減埋地殼厚度 海洋係萬零米鬆D

所以大家對海洋唔駛抱有D咩希望

因為196X年到呢家2017年

地球對海洋既知識基本上係冇乜大進步

如果你只係用"去得更深深海既能力"同"深海知識"去衡量整個海洋知識既進展,無錯。

當然2千米至8千米呢個深度就多左認知 但都係果D野

多謝你推po
覆返樓上 多謝你解答先

咁呢家基本上都落到最深處

咩大型生物基本上都搵晒出黎

最多都係研究下微生物 好似冇乜料到

即係人類對海洋知識已經有80-90% (都落到最底囉 你仲想有咩大躍進?)

相反太空 人類可能認知得2% 仲有好多空間可發展

首先,我相信未揾晒岀黎,又或者咁講,你點知已經揾晒?
之後,有好多"大型生物"我地揾到,但了解唔深。現實唔係好似玩pokemon咁草完圖鑑就算,而真係要研究落去嫁。

跟住,你用成個"可觀宇宙"黎比較一個星球既一部分,會唔會有啲唔太公平?

到最後,研究深海又好,普通海洋都好,什至係你鐘情既太空,最重要係點樣用。我地了解,解釋,只不過係前提。之後點先可以應用係人類社會上,呢個先係重點。
覆返樓上 多謝你解答先

咁呢家基本上都落到最深處

咩大型生物基本上都搵晒出黎

最多都係研究下微生物 好似冇乜料到

即係人類對海洋知識已經有80-90% (都落到最底囉 你仲想有咩大躍進?)

相反太空 人類可能認知得2% 仲有好多空間可發展

即係人類對海洋知識已經有80-90% 荒尻謬

淨係架MH730沉左o係邊都未邊到啦
海底咁大 大把野未探索啦

正如陸上 一直以黎 新物種發現根本未停過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞