【海洋生物】深海世界(多圖慎入)

586 回覆
3443 Like 14 Dislike
留名繼續學野
lm
Lm
留名
留名
之前去東京旅行 有幸睇到個深海展
直頭有埋d深海魚既標本
好好睇
d日本人真係好勁 可以落到去探索

我都有睇

係咪十月完左喇?好想睇...

去到10月1日咋
更多大學嘅深海魚specimens放上嚟俾大家睇下

https://youtu.be/3kZ-pmm_C9Y

Megalodon 😱
個籠10呎
條鯊魚最大可以去到60呎
https://youtu.be/3kZ-pmm_C9Y

Megalodon 😱
個籠10呎
條鯊魚最大可以去到60呎

原來條片係sleeper shark 23呎長:(
其實深海仲有冇恐龍類存在?
以前曾經有幾單新聞話係海手打撈到唔少龐大生物屍體
好似巨型魷魚咁 其實係咪冇人影低過佢真身?

無影過真身

之前聽日講過一單,話嚮條大白鯊身上裝咗個發信機,之後搵返個發信機,成條鯊魚消失咗,睇返儀器記錄話比某樣嘢扯落深海之後去咗個暖嘅地方

有冇source

我都好似有睇過呢套,不過唔記得個名,但係我印象係裝落普通鯊魚,唔係大白鯊,個機去到淩晨四,五點嘅時候就無咗訊號
想問如果一個人瞬間移動咗落萬米深海會點?係咪會等比例縮細做哈比人?
其實開始明白點解樓主愈答愈少
人哋咁辛苦打咁大篇 又分哂色又連圖又學名
點知你班友淨係識講海綿寶寶
又問點解深海魚咁樣衰 又問全世界最深嘅海係咩
碌咗咁多頁 反而問得最多係依兩條白癡問題
明明篇文有講 唔睇內文問問題已經夠低質
仲要唔追post問完又問 我諗啲追post留名撚都已經睇到燥 更何況樓主

明明樓主出過幾個同樣高質post ,班人似乎無睇過開心大發現咁 , 一係就focus錯哂
想問如果一個人瞬間移動咗落萬米深海會點?係咪會等比例縮細做哈比人?

會死左先

會死左先

會即時粉身碎骨
去到呢度,我再講一講深海魚啦

黑色吞噬者(Black Swallower)

呢條魚最大特徵係佢有好大既肚,如圖所見,什至大過自己成身。由於深海得好少食物,佢地要見到咩就食咩,而且要食一餐頂成日/幾日咁樣。大肚令佢地可以儲存更多食物,同埋食到大既獵物

Humpback Anglerfish同時有呢個特徵,而且有燈籠可以引獵物過黎。大多深海鮟鱇魚都係居於Bathypelagic

Snailfish/Liparid fish

呢種魚有啫喱狀既肉,而且好軟。條尾呈線形,居於Abyssopelagic既海底。

Cookiecutter Shark

居於Abyssopelagic海底,但夜晚會上番淺水層。身上有生物光,而且有大眼。生物光係肚皮果度,用作擾亂自己正下方既小動物。咩都會食同咬,什至會以寄生方式咬住大魚。

Tripodfish

果三隻腳有感覺,可以感覺到係海底下既食物/底棲生物。佢地居於Abyssopelagic,見到捕食者時,三隻腳係可以收起游水著草。

Dumbo octopus

同普通章魚唔同,佢地會用頭上果對"鰭"黎游水。有時都會係水底用腳行,搵野食。
好好睇啊 遲d講下雞泡魚得唔得
好好睇啊 遲d講下雞泡魚得唔得

Strong post leave name first
Dumbo octopus好得意呀

呢隻cute幾多
黑暗大肚婆

呢隻cute幾多

超得意呀

呢隻cute幾多

超得意呀

八爪魚真係最神奇既海洋生物

依家有發現一個八爪魚既"社區"
簡單地講就係,八爪魚一直被視為"獨居"生物,但依家發現到有一個地方有好多八爪魚住係一齊,每隻都有自己"屋企"
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞