【海洋生物】深海世界(多圖慎入)

586 回覆
3443 Like 14 Dislike
點解深夜遠洋會得d微生物,但深淵遠洋又會多番高生態生物?
我理解係 深夜: 多微生物, 深淵:又多番d魚咁

搞清楚浮游生物唔係微生物。
你可以理解做Bathypelagic 係中間,兩頭唔到岸咁。不過都有生態既,唔多姐

因為海既生態係由浮游生物開始,佢地負責吸收陽光然後再轉換成能量,再比浮游動物食,而呢啲浮游動物又比其他魚食
深夜遠洋因為冇乜陽光到,浮游生物吸收到同埋轉換既能量唔足以提供比對上既一層食物鍊,所以淨係得浮游生物
而深淵遠洋既生態係由微生物開始,深淵遠洋冇陽光,但係有hydrothermal vent,會噴礦物質例如sulphur,微生物就會吸引然後再轉換成能量(chemosynthesis,唔同浮游生物既photosynthesis)比對上既一層食物鍊
留名
好神祕
點解無光深海會有鯊魚
生物咁少,鯊魚又大食,加上要游動先呼吸到,咁咪入不敷支

深海鯊魚唔大食,而且唔會太游。

餓了
入黎就係為左睇海綿寶寶

想了解多啲吸血鬼章魚

呢隻"魷魚(Squid)"生活於相對較淺既水域(大約去到Bathypelagic)。佢地外形似章魚,而且有自己既一個order,所以你問我佢地係邊隻我答你唔到。
佢地下面好似有牙咁,但其實啲"牙"係肉質。
身上充滿Photophores,用作發光。但變唔到色,因為係深海變色搵鬼睇咩。
頭足個隻乜來 好恐怖
深淵果d生物有冇可能食到
其實唔計海棉寶寶
係咪已經confirm 咗最深點係challenger deep?
會唔會有其他深處未比人發現(雖然喺人造衛星嘅包圍下應該都無走雞...)
硫化合物咁多,牠們是厭氧生物嗎?
一般深海生物在哪個水溫生存?
頭足個隻乜來 好恐怖

Bigfin Squid

呢隻野好神祕(Magnapinna sp),無咩關於佢既研究,所以到依家都係自成一角。
頭上有好大塊鰭,而且啲觸鬚好長。得咁多
其實唔計海棉寶寶
係咪已經confirm 咗最深點係challenger deep?
會唔會有其他深處未比人發現(雖然喺人造衛星嘅包圍下應該都無走雞...)

暫時係。
地殻變動可能會形成更深深海掛
點解無光深海會有鯊魚

咁呼吸呢?唔係要不停咁游水先呼吸到架咩
好多深海動物都未見過
魚眼有咩用?夜視鏡功能
一睇就諗起海綿寶寶
等睇鮟鱇,個肝拎去煲真係好好食

之前板長有鮟鱇肝食
每次必食
依家冇左
點解無光深海會有鯊魚

咁呼吸呢?唔係要不停咁游水先呼吸到架咩

我只可以話佢地習慣左咁樣
例如有勁啲既呼吸系統可以用盡啲氧氣。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞