【海洋生物】深海世界(多圖慎入)

586 回覆
3443 Like 14 Dislike
lm
高質
留名
之前去東京旅行 有幸睇到個深海展
直頭有埋d深海魚既標本
好好睇
d日本人真係好勁 可以落到去探索

我都有睇
點解冇水族館養呢d?係咪因為水壓問題,現今科技做唔到咩

抗壓技術問題 之前睇過documentary話人類有技術親離開太陽系 都未必有技術去到最深既海洋
高質
唔知樓主答過未
邊三種海洋生物你係覺得最神奇既?

第一係八爪魚
第二係雞泡魚
第三係水母
Sci 撚留名

可以消耗CO2同H2S

喺lab度大量培植依d 菌處理廚餘兼減輕溫室效應有無得諗?

你都係science人,你話呢
點解無光深海會有鯊魚
生物咁少,鯊魚又大食,加上要游動先呼吸到,咁咪入不敷支

深海鯊魚唔大食,而且唔會太游。

未必 有d地方因為水流問題會集中高質量腐肉係某地方
變相果個位多肉食
點解無光深海會有鯊魚
生物咁少,鯊魚又大食,加上要游動先呼吸到,咁咪入不敷支

深海鯊魚唔大食,而且唔會太游。

咁呼吸呢?唔係要不停咁游水先呼吸到架咩

我只可以話佢地習慣左咁樣
例如有勁啲既呼吸系統可以用盡啲氧氣。

海底因為水壓大 同等份量既水會有更多既氧溶係水
所以呼吸頻率會慢d
深海平均幾多溫度
咁好岀名既燈籠魚係咪係最深個part

燈籠魚係科黎

搞清楚
燈籠魚(Lanternfish)係下面呢條

由淺水到深海都有,而且各大金魚街有售

鮟鱇魚(Anglerfish)係下面呢條

同樣由淺水到深水都有,不過深水果啲古怪啲

但係好多人都以為鮟鱇魚=燈籠魚
連食飯果陣同人講鮟鱇魚人地都唔明,一講燈籠魚就話頭上面有舊野識發光果d

細個常識科教錯野囉
海綿寶寶
好難得有post唔係講臭雞
高質又有知識嘅樓主
其實深海仲有冇恐龍類存在?
以前曾經有幾單新聞話係海手打撈到唔少龐大生物屍體
好似巨型魷魚咁 其實係咪冇人影低過佢真身?

無影過真身

之前聽日講過一單,話嚮條大白鯊身上裝咗個發信機,之後搵返個發信機,成條鯊魚消失咗,睇返儀器記錄話比某樣嘢扯落深海之後去咗個暖嘅地方

有冇source
Sci 撚留名

可以消耗CO2同H2S

喺lab度大量培植依d 菌處理廚餘兼減輕溫室效應有無得諗?

你都係science人,你話呢

關鍵係果d 菌係咪高水壓先生存到?
lm
高質POST留名
點解深海魚啲牙咁奇鳩怪差出黎
唔齊又向外點咬野
正評留名
下次可唔可以講下藍鯨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞