【海洋生物】深海世界(多圖慎入)

586 回覆
3443 Like 14 Dislike
係咪因為深海魚移動速度慢

所以佢地就進化晒喺對眼,仲有牙齒上?

我見奇型怪狀既深海魚對眼同牙都好撚恐怖

越深海環境變化越少,所以進化也慢。
德國佬有潛艇可以去到最深o既海床,但的確係玩命,再者,去到咁深水壓倉內都要進行加壓,變相潛艇內人員必需進行慢速減壓才可以升上水面。 呢個直接影響氧氣供應

德國佬有潛艇可以去到最深o既海床,但的確係玩命,再者,去到咁深水壓倉內都要進行加壓,變相潛艇內人員必需進行慢速減壓才可以升上水面。 呢個直接影響氧氣供應

占士金馬倫好似落過最深海溝
有幾個問題 ,
軟體生物係用來對坑水壓?個原理係點,去到低水壓地方會唔會好似氣球咁爆炸?
人工養殖有冇可能養到咁大條八爪魚?咁大條會唔會好食啲?
啲深海魚點搵到同類出來繁殖下一代?

軟體生物身體好水,所以佢地同外面水壓差唔多,因而減少水壓影響。唔會爆,但會變形
八爪魚難啲,魷魚就有機。唔會好食啲,我覺得會un
用生物光搵自己友,睇發光pattern。而且會住埋一齊。

係你岩,我講錯左上面
其實開始明白點解樓主愈答愈少
人哋咁辛苦打咁大篇 又分哂色又連圖又學名
點知你班友淨係識講海綿寶寶
又問點解深海魚咁樣衰 又問全世界最深嘅海係咩
碌咗咁多頁 反而問得最多係依兩條白癡問題
明明篇文有講 唔睇內文問問題已經夠低質
仲要唔追post問完又問 我諗啲追post留名撚都已經睇到燥 更何況樓主

唔要求好專業,但基本中學知識都冇,的確使好多高汁學術難以討論。
核唔核突呢d野相對架啫

人類一直生存係地表審美觀緊係跟返地表

可能人地外星人睇返地球人覺得人類成隻異形咁
依啲post就高汁啦 就算完全無依方面知識都唔重要

當故事咁睇都好
lm
《海綿寶寶》作者本身系個海洋學家
好好睇, 次次都睇曬
樓主點睇D神秘(傳說)海洋生物?
樓主點睇D神秘(傳說)海洋生物?

我覺得係傳說
...
master 讀緊deep sea ecology 留名

第二條魚其係係咪游唔郁?
佢生存既環境係點先會進化到咁大個頭,但咁細條尾
同埋真係幾似異型BB

蝌蚪都係大頭細尾
係咪游唔郁

佢哋依種尾先係最慳能源嘅游法,好多深海魚嘅尾都係咁
btw依啲喺我lectures攞嚟俾我哋睇嘅specimen,真係好好j
點解深夜遠洋會得d微生物,但深淵遠洋又會多番高生態生物?
我理解係 深夜: 多微生物, 深淵:又多番d魚咁

搞清楚浮游生物唔係微生物。
你可以理解做Bathypelagic 係中間,兩頭唔到岸咁。不過都有生態既,唔多姐

因為海既生態係由浮游生物開始,佢地負責吸收陽光然後再轉換成能量,再比浮游動物食,而呢啲浮游動物又比其他魚食
深夜遠洋因為冇乜陽光到,浮游生物吸收到同埋轉換既能量唔足以提供比對上既一層食物鍊,所以淨係得浮游生物
而深淵遠洋既生態係由微生物開始,深淵遠洋冇陽光,但係有hydrothermal vent,會噴礦物質例如sulphur,微生物就會吸引然後再轉換成能量(chemosynthesis,唔同浮游生物既photosynthesis)比對上既一層食物鍊

明哂

係你岩,我講錯左上面

好好奇去到咁高水壓個身體有咩感覺

係你岩,我講錯左上面

咁高水壓無抗壓您應該feel唔到啲咩 耳膜即穿 內臟壓爆/爆體 (好似係
留名學嘢
睇到最尾笑左
lm

係你岩,我講錯左上面

如果直接接足,基本上係會粉碎

係你岩,我講錯左上面

如果直接接足,基本上係會粉碎

有d難想像一個人壓到得汽水罐咁大係咩樣
lm
劉名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞