【海洋生物】深海世界(多圖慎入)

586 回覆
3443 Like 14 Dislike
樓主如果鯨魚絕種 大王烏賊果一類物種會愈變愈大 ?

我覺得反而會變細隻
冇天敵令到種群數目不斷上升
大王烏賊如果食性narrow既話,佢地既食物好易冇晒/絕種,到時搞到自己絕埋種
如果食既野夠廣,人食物會少左,細隻既個體因為消耗少啲能量而有生存優勢,最後變埋趨向變細既個體。

順帶一提鯨魚絕種,浮游動物數量會超大幅度咁增加,浮游植物既數量會大幅下降,而浮游植物光合作用既供氧量佔成個地球5成到8成左右,所以大氣含氧量都會少好多 ,到時會勁熱同透唔到氣。

有錯講返

你既推斷我部分同意。
鯨魚絕種 > 大王烏賊數量上升
一般黎講頭足類食既野好廣,所以與其話佢地會因食物無晒而絕種,不如話佢地會成為新一代既頂層獵食者。

好可能地
大王烏賊數量上升 > 鯊魚/大既肉食性魚數量下降 > 再下層既生物數量上升......

成個生態會shift到咁

足類只要無天敵可以話無限長大
如果係頂層獵食者的話可能變相食同類
食既野好廣令大型魚同細型魚數下降
覆返樓上 多謝你解答先

咁呢家基本上都落到最深處

咩大型生物基本上都搵晒出黎

最多都係研究下微生物 好似冇乜料到

即係人類對海洋知識已經有80-90% (都落到最底囉 你仲想有咩大躍進?)

相反太空 人類可能認知得2% 仲有好多空間可發展

即係人類對海洋知識已經有80-90% 荒尻謬

淨係架MH730沉左o係邊都未邊到啦
海底咁大 大把野未探索啦

正如陸上 一直以黎 新物種發現根本未停過

如果真係大把野未探索 呢幾廿年就唔會0發展咁濟啦
(比起其他研究)

同埋大把機身船身殘骸都搵到 係小部份搵唔到姐

定係冇人專登去搵?

其實有好多野係做左你唔知姐,呢幾廿年海洋科學比較集中係保育果方面。

香港/中國我唔講啦,連實驗儀器都可以比香港人自己整爛,我講澳洲。依家有一個project係想還原一個消失左既海草床,而且已有成效,不過新聞無講過。

無可否應我地做既事無乜新聞價值。比起NASA射支火箭(全球live直播),個受歡迎度無咁高。

但唔代表咁樣就係0發展。
覆返樓上 多謝你解答先

即係人類對海洋知識已經有80-90% (都落到最底囉 你仲想有咩大躍進?)

(比起其他研究)

定係冇人專登去搵?

明明就係搵得少少飄流殘骸 大部份主體都搵唔到
明明就係有人專登去搵
你條小學雞為拗而拗 真係哂樓主心機
pish好睇
覆返樓上 多謝你解答先

(比起其他研究)

定係冇人專登去搵?

其實有好多野係做左你唔知姐,呢幾廿年海洋科學比較集中係保育果方面。

香港/中國我唔講啦,連實驗儀器都可以比香港人自己整爛,我講澳洲。依家有一個project係想還原一個消失左既海草床,而且已有成效,不過新聞無講過。

無可否應我地做既事無乜新聞價值。比起NASA射支火箭(全球live直播),個受歡迎度無咁高。

但唔代表咁樣就係0發展。

之前睇過一本書講啲稀奇生物
例:冕螺
大嘴海鞘

鱗足螺

想請樓主講下佢地或者除魚以外既深海生物
大嘴海鞘

鱗足螺

都不如問得精確啲,
點解同為深海軟體動物,會演化出無甲飄下飄下同重甲既兩種形態?

係咪生命喺嚴苛既環境形態會變極端,相反喺親和既環境下就變得單一?
引人入性
強貼留名
認真睇到尾有海綿寶寶
大嘴海鞘

鱗足螺

都不如問得精確啲,
點解同為深海軟體動物,會演化出無甲飄下飄下同重甲既兩種形態?

係咪生命喺嚴苛既環境形態會變極端,相反喺親和既環境下就變得單一?

因為你慣左你生活既環境既標準先覺得極端姐

冕螺

又名海蝴蝶(Sea butterfly),某程度上可以話係一隻會浮游係海既蝸牛。雖然佢地有啲有殼,有啲無(係後生時脫落),佢地係屬於Gastropoda(螺啲朋友)呢個類。同一般浮游生物(後生浮游,大個就落地生根)唔同,佢地一生都會係浮游大海。

大嘴海鞘

生理同一般海鞘(Tunicate)相似,不過外形上唔同因為呢隻有個"大嘴"。呢個"嘴"狀既結構唔會郁,好似一個網咁。令佢地可以係深海有更大機會食到野

鱗足螺

佢地係一隻好奇特既螺,同其他深海螺自成一角,有說法什至話佢地係活化石。佢地一樣係gastropod(螺啲朋友),但背上既殼係鐵化而非鈣化,而且外露肌肉部分有硫化鐵化外殼包住,因而得其名。生理上同一般螺好唔同,例如有簡單既消化系統。

理論上環境壓力會加快物種演變,從而派生更多新物種出黎。
不過點樣演變其實無得解釋,邊隻生活得好就可以繼續生存落去。
上面冕螺鱗足螺,一隻係底棲動物,一隻係浮游生物,佢地受到既壓力已經唔同,所以咪有唔同外型。
再講,佢地既分別其實唔係你所想(有殼同無殼)咁大:佢地都有殼,只係可能變左型/係生命過程某一個階段脫落左。
例如螺同魷魚(同為molluscan),魷魚入面條骨,其實係由古時祖先既殼變型出黎。
好正,支持
推返上海面
覆返樓上 多謝你解答先

(比起其他研究)

定係冇人專登去搵?

我只可以講,我哋依十年對深海嘅發現俾以前都多好多,好多嘢我哋係依十年先有技術去研究,所以最對唔係0發展,而且好多嘢我哋都唔清楚。
同場加影 "海知了" 蟬蝦 (Slipper Lobster)

睇個名就知,佢地同龍蝦好似好熟,不過其實佢地同石龍蝦熟,同真龍蝦反而較為疏遠。佢地外型上最為獨特既就係佢地頭前面有兩塊野,呢兩塊野其實係變左型既龍蝦鬚。相對其他龍蝦/小龍蝦,佢地受到既捕漁壓力無咁大,不過依家就唔知了
同普通海水龍蝦相似,佢地主食底棲生物,然後比大魚食。我唔會話佢地對環境有好重要既地位,但係如果絕左種就一定會有其他環境影響。
同場加影 "海知了" 蟬蝦 (Slipper Lobster)

睇個名就知,佢地同龍蝦好似好熟,不過其實佢地同石龍蝦熟,同真龍蝦反而較為疏遠。佢地外型上最為獨特既就係佢地頭前面有兩塊野,呢兩塊野其實係變左型既龍蝦鬚。相對其他龍蝦/小龍蝦,佢地受到既捕漁壓力無咁大,不過依家就唔知了
同普通海水龍蝦相似,佢地主食底棲生物,然後比大魚食。我唔會話佢地對環境有好重要既地位,但係如果絕左種就一定會有其他環境影響。

即係琵琶蝦

即係琵琶蝦

係,其中一個物種
終於追完post了

唔係好識問問題
但想知更多

望實張櫈 啲塵會郁
終於追完post了

唔係好識問問題
但想知更多

咁早呀
你想知邊方面?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞