【海洋生物】深海世界(多圖慎入)

586 回覆
3443 Like 14 Dislike
成閪日話入嚟就係為咗睇嗰幅圖
lm
嘩屌, 連登終於有好野睇
https://youtu.be/5VYPg5qdyqQ
搵返之前睇既紀錄 可以補充返樓主資料
其實深海會唔會都有類似洋流?

假設如果地震既話對海溝有冇一定既影響?
https://youtu.be/QKteJZLQGhc

呢個係之前巴打講有個追蹤器扯到入深海既
人類係咪已經探索到地球上最深既海底

沒有最深,只有更深
人類現時去到最深係邊到同幾多米?

差海棉寶寶果度未去

成日睇到關於深海既文章/節目,
都用「人類對海洋既認知,遠比太空少,人類仍然未解決到深海水壓問題...」之類做開場白,
原來已經去過哂...

好多深海溝 入面更深未去到 橫者去到 目前最深既海域下 可能仲有裂縫 海溝
留名
屌你老母成日講”入黎就係為左睇呢張圖”啲人到底做乜撚野?上網都搵到啦,係要係到講兩句野話比人知,係到刷存在感 真係好撚無謂
唔該唔好再post/quote個張海綿寶寶圖得唔得,
想睇d 認真討論學野
好多人對"人類究竟可以潛到去咁深水未?"有疑惑。
其實係未有任何人去過既,啲人係派無人機落去攞料影相同攞sample番上黎做研究。
就challenger deep黎講,2016年国產海斗1號(Haidou-1)係最近期落過去既無人機。

然後大部份生物特徵上面都有講過。
我加多一句,深海生物大多數身體內有大量水份,用黎支持身體/對抗外面水壓。情況好似令自己水壓同外面相似,而減少負面影響咁。而同時因為咁,好多深海生物一上水/上淺水會變形,因為壓力唔同。例如水滴魚
Before

After

有人問,深海好多大隻野?
係深海入面,大隻唔係一個好好既特性,因為深海少野食,大隻野好難生存。好多深海生物都係好細,影出黎比你睇既當然大/zoom大左。但點解有好多大魷魚,大端足類咁呢? 未知點解,可能因為無人食佢地所以生到咁大掛。然後有人問,上面所講過A. gigantea呢隻大蟲隻隻都咁大? 大都有優點,就係唔會咁易比人食到,但相對生活就麻煩啲。
lm
留名
環境生物科學家

環境生物科學家(破產)
本來個名我諗住咁改,點知唔夠位

Google溫鹽環流
人類現時去到最深係邊到同幾多米?

差海棉寶寶果度未去

成日睇到關於深海既文章/節目,
都用「人類對海洋既認知,遠比太空少,人類仍然未解決到深海水壓問題...」之類做開場白,
原來已經去過哂...

人類已知最深 =/= 世界最深

深海"洋流"主要靠Downwelling

風吹+Coriolis force令海水向岸行,跟住因為太多海水係岸邊所以海水會被壓落去,形成downwelling既海流。

Antarctic Bottom Water係一條最主要既深海海流,過程有少少唔同,水被壓落深海既原因黎自水密度差,但呢層海水係最知名既深海海流。
抹香鯨係咪潛得最深既哺乳類?

yes

真係唔知佢點做到 咁大條唔知點頂啲水壓
最深潛到2000米
水壓咁大 佢地都會郁到(游到)?

郁到,不過好慢,而且郁好少。

水壓都係計正反差,咁深圳生物內部都係注滿同海中一樣o既水壓,唔會有影響,反而如果強行拖佢地上淺水區或上岸就會因壓力急變而即死。
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞