【海洋生物】深海世界(多圖慎入)

586 回覆
3443 Like 14 Dislike
樓主d po好高質,但我覺得之前d po太深有點難明 可能係我冇讀bio
今次幾淺好好睇

tripod fish 唔係應該生活喺abyssal plain嫁咩?

我想講個深度姐

同埋八爪魚個link你google "Octlantis"就會有,journal好似未publish

好嘅唔該哂 ,同埋想講abyssal喺嗰過咗cotiential slope之後嘅平原,但係plegaic 嘅意思喺open ocean,所以其實同深度無關
隻鯊魚點樣由abyss上返淺水水域

鯊魚嘅swimming bladder入面最要係油唔係氣體,所以基本上可以隨意來回唔同深度,好似greenland shark咁可以有水面多2千幾米都有記錄

咁水壓咁大改變都可以短時間適應到,佢地又要唔係好水

其實我都唔肯定,但係之前睇greenland shark嘅論文講過有種脂肪叫tamo係好多深海魚都有,可能係其中一個令到佢哋可以適應深海嘅因素,但係鯊魚好似最多去到2,3000米,再深佢哋就適應唔到

鯊魚嘅swimming bladder入面最要係油唔係氣體,所以基本上可以隨意來回唔同深度,好似greenland shark咁可以有水面多2千幾米都有記錄

我覺得抹香鯨同柯氏喙鯨都好勁 返唔切上水就死得

啱呀抹香鯨啲內臟可以壓縮好多都冇事
1999左。深海生物多數都軟體來適應水壓,唔知會唔會有反其道而行既身體硬到潛艇殻咁硬既海洋生物用硬對抗水壓呢?

如果身體入面冇低壓區 點解要用硬殼
樓主d po好高質,但我覺得之前d po太深有點難明 可能係我冇讀bio
今次幾淺好好睇

我都覺得今次易睇咗
多謝樓主賜教
ln
今次幾淺好好睇

我都覺得今次易睇咗

係咪因為無咁多學名

tripod fish 唔係應該生活喺abyssal plain嫁咩?

我想講個深度姐

同埋八爪魚個link你google "Octlantis"就會有,journal好似未publish

好嘅唔該哂 ,同埋想講abyssal喺嗰過咗cotiential slope之後嘅平原,但係plegaic 嘅意思喺open ocean,所以其實同深度無關

其實我都知
我只係唔想再帶岀多啲名詞岀黎姐,因為以我經驗唔係個個明
所以我用番abyssopelagic呢個字去refer個深度
樓主講下深海有種蝦 識噴光既
隻蝦佢係走幾步就會噴d汁 好似射精咁 汁就會延遲幾秒先發光
有冇睇之前有條巨型鯊魚 比人落左追蹤器
之後話佢冇啦啦一下落到好深 溫度仲加速上升
佢地推理係比更大既野食左
有冇睇之前有條巨型鯊魚 比人落左追蹤器
之後話佢冇啦啦一下落到好深 溫度仲加速上升
佢地推理係比更大既野食左

追po啦傻閪
樓主會唔會講下兩棲類
成日覺得佢係一種水棲演化到變陸棲生物既過渡。同埋有冇啲咩古代青蛙演化成完全陸棲物種既生物,蠑螈就聽得多,青蛙會變咩

想請教吓呢啲鯨魚潛到咁深個水壓咁大
當要升番上水面吸氣時
本身因為水壓而溶咗血入面啲氮氣會變番氣態
佢地嘅身體係點克服減壓症嘅呢
樓主講下深海有種蝦 識噴光既
隻蝦佢係走幾步就會噴d汁 好似射精咁 汁就會延遲幾秒先發光

其實唔止一種蝦,好多種蝦都可以噴光汁。

佢地噴既光汁成份同其他生物既光既成份一樣。只不過蝦既生物光物質(Luciferin)儲存左係佢地既消化腺(好似我地既胰腺咁),噴出黎時會接觸氧,藉此發光,用以分散敵人住意。

想請教吓呢啲鯨魚潛到咁深個水壓咁大
當要升番上水面吸氣時
本身因為水壓而溶咗血入面啲氮氣會變番氣態
佢地嘅身體係點克服減壓症嘅呢

好多海洋哺乳類,以鯨魚為例,佢地有空氣既地方例如中耳,有好多血管。而當佢地潛水時,呢啲血管會充血同脹大,令到個成個空位體積減少,因而減少壓力對身體既影響。

同時,大家都知去到深水地方水壓會有令氮氣溶入血既情況。
去到深水環境,同樣以鯨魚為例,佢地既肺會被擠壓。肺被擠壓令肺入面既空氣被擠出個肺,因為咁,鯨魚係深海唔會做太多既氣體交換。同時因為咁,唔會有太多氮氣進入血液。咁啲氧係邊黎呢?就係儲存係血同肌肉入面。
入黎就係想睇海綿寶寶
樓主會唔會講下兩棲類
成日覺得佢係一種水棲演化到變陸棲生物既過渡。同埋有冇啲咩古代青蛙演化成完全陸棲物種既生物,蠑螈就聽得多,青蛙會變咩

進化到雙腳站立
樓主會唔會講下兩棲類

進化到雙腳站立

留名
仆你個臭街開個咁既post逼我留名
樓主會唔會講下兩棲類

兩棲類我唔太熟,但係要講演化既話首先要明白一個概念,睇一睇下圖,係一個鯨魚既進化史。

由左至右係代表時間推進。我地見到河馬係第一行由左去到右,代表佢由55m年前到依家無變過。
相反鯨魚呢?雖然由左去到右當中經歷過好多個型態(由上Indohyus至下Mysticetes),不過就算我地見到既呢啲物種,都唔可以話佢地係鯨魚既過渡物種:佢地只係由自己祖先派生出黎既另一隻生物,換句話講,佢地既外型可以作為參考,因為係同祖先既後代。但真真正正成為左鯨魚既係另有一隻物種。

就好似AB 2隻野咁,B經過1年後變左C,所以個世界會得番AC
無理由話A係C祖先嫁ma

去番你個問題,古代青蛙會進化成咩?咪現代青蛙囉,因為佢仲係以"青蛙"既型態存在,情況好似河馬咁。

而第二個問題,關於水棲演化到變陸棲生物既過渡,有一隻叫Tiktaalik既"魚"

就係現今最為接受既說法,請參考我魚類既post

有錯請指正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞