【海洋生物】深海世界(多圖慎入)

586 回覆
3443 Like 14 Dislike
環境生物科學家
生命o係深海已經以第二個形式存在
點解估算外星時仍然用地球表面做標準

呢個就係我成日屌鳩外星“人”post既原因。
其實何只地表做標準,我覺得以外星有生命黎講都冇可能,何況生態or文明
巴打一路以嚟開嘅海洋post都好高質
值得欣賞
Strong post lm
1999左。深海生物多數都軟體來適應水壓,唔知會唔會有反其道而行既身體硬到潛艇殻咁硬既海洋生物用硬對抗水壓呢?

暫時唔覺有

下 咁你果幾條海底鯊冇骨架? 軟體黎既咩?
定係條影片既海底 其實好淺?
深海水壓係點計?

用儀器/潛水艇

有冇睇過discover 有集講水壓
如果就咁一個鐵桶 好快壓爆
但如果外圍係有圓環 可以頂多2 3倍水壓
有冇睇過
有既話有冇link 我搵唔番
點解海水係咸
之前聽達哥講開又想知下

因為熱泉所釋放出黎嘅礦物令海水變鹹
抹香鯨係咪潛得最深既哺乳類?

yes
其實深海仲有冇恐龍類存在?
以前曾經有幾單新聞話係海手打撈到唔少龐大生物屍體
好似巨型魷魚咁 其實係咪冇人影低過佢真身?

無影過真身

之前聽日講過一單,話嚮條大白鯊身上裝咗個發信機,之後搵返個發信機,成條鯊魚消失咗,睇返儀器記錄話比某樣嘢扯落深海之後去咗個暖嘅地方

睇過 班科學家估仲冇隻更大既巨大鯊
但另一班就相信只係同類雙殺
Sci 撚留名

可以消耗CO2同H2S

喺lab度大量培植依d 菌處理廚餘兼減輕溫室效應有無得諗?

就算得 消化過程都太慢
唔係一早做左

之前夠話放細菌去火星改變氣候 等個大氣多d氧
但都係同一原因 過程太耐
我屌你老母海綿寶寶

深海平均幾多溫度

應該愈低愈熱 因爲地殼成日噴熱野
黎明
一開始以為會有果張深海圖,點知係認真post
最後又講返海綿寶寶

仲以為一入黎就睇海綿寶寶
好強既post 留名學野
岩岩碌得太快比#1最尾郁郁貢果條閪魚嚇撚到
深海係咪有d不明生物?
之前新聞講話挪威對出既海域有d超巨型八爪魚

同埋, 遇到鯊魚點保命?
去滑水好撚驚

https://www.youtube.com/watch?v=lk9KWkitvaA

打9佢
上面條片啲鯊魚眼好撚恐怖 如果係咁既環境係佢隔離望住我諗我會瀨尿
master 讀緊deep sea ecology 留名
等睇海綿寶寶食用方法 好失望
深海平均幾多溫度

應該愈低愈熱 因爲地殼成日噴熱野

全世界嘅深海溫度過咗thermocline之後基本上係極之穩定,大約係2-3℃,除咗hydrothermal vent嗰口可以去到幾百度,但係去到幾十cm已經可以去返3,40度
人類現時去到最深係邊到同幾多米?

差海棉寶寶果度未去

成日睇到關於深海既文章/節目,
都用「人類對海洋既認知,遠比太空少,人類仍然未解決到深海水壓問題...」之類做開場白,
原來已經去過哂...

其實我哋依家去過嘅深海喺小過1%,今日嗰lecturer先話至少有50仲大型嘅深海生物喺我哋咩發現
點解熱泉,冷泉,同海雪既英文一樣

熱泉喺hydeothermal vent,冷泉喺cold seep,海雪係marine snow
1999左。深海生物多數都軟體來適應水壓,唔知會唔會有反其道而行既身體硬到潛艇殻咁硬既海洋生物用硬對抗水壓呢?

暫時唔覺有

下 咁你果幾條海底鯊冇骨架? 軟體黎既咩?
定係條影片既海底 其實好淺?

深海魚適應壓力特徵:
1. 外皮皮薄,令到更多水可以係身體入面,平衡返內外壓
2. 骨薄,富韌性
3. 肌肉組織柔韌
4. 纖維組織密度提高,提高身體強韌度
同埋鯊魚係無被甲軟骨動物黎,唔覺佢邊到硬

潛艇要維持內壓係正常大氣壓力,所以對抗外壓就要從高抗壓既殼入手。
而深海魚就透過增強內壓黎對抗外壓。
加上柔軟既身體組織對於生存能力既影響好重要,所以有上面個機制就冇必要放棄呢個生存優勢。
不過講到有得揀咁,其實係留強汰弱得出黎既結果。

有錯請補充
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞