【海洋生物】深海世界(多圖慎入)

586 回覆
3443 Like 14 Dislike
大家好又係我呀
今次同大家講解下深海入面既世界,為左大家個觀感可以fit晒,請各位開"黑夜模式"收睇呢個post
所有中文釋名係我亂吹,所以唔好見怪
深海
第一件事,到底幾深先叫做深海呢?

廣義上,"溫躍層(Thermocline)"以下既海水層就係叫做深海。不過今次呢個post既"深海"會set係海深大約1800m以下,無陽光會接觸到既地方。上圖之中,
Bathy-pelagic(深夜遠洋)係1000-4000m既海水層,由於無光,所以一直都係深夜咁樣。呢個位無咩生態,只有少量既浮游生物/軟體生物。
Abyssal-pelagic(深淵遠洋)係4000m以下既海水層,呢個位就有比較高既生態,有更多底棲生物/魚生活係呢一層。
Hado-pelagic(哈帝斯遠洋)講緊既係比Abyssopelagic更深既地方,生態更少。

深海生態
由於深海無陽光,生態結構並非由光合作用為基礎。熱泉,冷泉同海雪呢三件事先係深海生態既基礎
熱泉(Hydrothermal vent)

好似溫泉咁,由地殻下噴出既化學物因遇到冷海水而形成黑煙。呢啲化學物主要成份係硫,而呢啲硫化物會比無數共生微生物吸收,從而進入生態。詳細既過程請見下圖或問有接觸過micbio既朋友

冷泉(Hydrothermal vent)

同熱泉原理一樣,但噴既係碳氫化合物+其他礦物質。所謂冷泉其實都比深海海水熱,只不過因密度比海水高而無浮上去。

海雪(Hydrothermal vent)

無錯係張"凳"黎,不過睇番啲雪先。呢啲雪其實係有機物,主要由淺水層生物既"產物",例如排洩物。呢啲有機物會一直沉到海底(好似我啲post咁),係海底睇好似落雪咁。最終比深海生物利用。

深海生物
深海最知名既就係當中奇形怪狀既生物,其實呢啲都係由為生活所逼而搞成咁。水壓同水溫係佢地最大既問題,同時因為咁,大多數生物會聚居係上述既熱點。

大部份生物都有生物光(bioluminescence) ,用於溝通/引獵物。

水母
R. trachymedusa

Helmet jellyfish

Yeti crab

Spider crab

底棲生物

Viperfish

有強大下顎,而且唔會太郁。佢地會靜待係黑暗既深海,有獵物經過就會食。
Spook fish

有透明"頭殻",但係佢地最大特徵其實係隻眼。佢地有一對好似長筒形,好似望遠鏡咁既眼,因而有強大視覺。

愈深海啲生物愈大隻 冇記錯好似係

其實冇直接關係,反而因為深海嘅資源比較少所以生物好難真係超大
其實深海仲有冇恐龍類存在?
以前曾經有幾單新聞話係海手打撈到唔少龐大生物屍體
好似巨型魷魚咁 其實係咪冇人影低過佢真身?

無影過真身

之前聽日講過一單,話嚮條大白鯊身上裝咗個發信機,之後搵返個發信機,成條鯊魚消失咗,睇返儀器記錄話比某樣嘢扯落深海之後去咗個暖嘅地方

睇過 班科學家估仲冇隻更大既巨大鯊
但另一班就相信只係同類雙殺

巨牙鯊
[/quote][/quote]
愈深海啲生物愈大隻 冇記錯好似係[/quote]
其實冇直接關係,反而因為深海嘅資源比較少所以生物好難真係超大[/quote]
咁深海生物點解會有顏色
深海係咪冇植物or草食動物呢回事?
[/quote]
愈深海啲生物愈大隻 冇記錯好似係[/quote]
其實冇直接關係,反而因為深海嘅資源比較少所以生物好難真係超大[/quote]
咁深海生物點解會有顏色
深海係咪冇植物or草食動物呢回事?[/quote]
通常深海生物一係就喺黑色,透明同紅色,黑色同透明就唔洗解釋啦,但係紅識喺因為twilight zone基本上係得返藍光,所以紅色係深海幾乎係隱形,有趣嘅係有啲dragon fish喺會發出紅色嘅光,其他動物係睇唔到嘅

深海真係冇herbivores,但係喺hydrothermal vent同cold seep會有啲同植物一樣生態地位(ecological niche)嘅細菌,支撐著成個生態系統
樓主啲Post全部都好高汁 一直對海洋生物都情有獨鍾 尤其是深海類 呢一個post真係學到好撚多野 了解深左好多 不過btw真心想個嗰一隻牛撚咁大嘅乜鳩大王酸漿魷有無海洋學家仔細有條屍嚟研究過 同埋有無多啲實證呢一樣生物 聽就聽好多 但係詳細資料 圖 都好似細小 甚至無 之前有嘅圖一直都比人推翻係偽造

入嚟為咗睇呢張圖
海綿寶寶
其實深海仲有冇恐龍類存在?
以前曾經有幾單新聞話係海手打撈到唔少龐大生物屍體
好似巨型魷魚咁 其實係咪冇人影低過佢真身?

無影過真身

之前聽日講過一單,話嚮條大白鯊身上裝咗個發信機,之後搵返個發信機,成條鯊魚消失咗,睇返儀器記錄話比某樣嘢扯落深海之後去咗個暖嘅地方

睇過 班科學家估仲冇隻更大既巨大鯊
但另一班就相信只係同類雙殺

巨牙鯊

唔似同類喎 好似話個感應器係好短時間變暖(胃)
所以推斷係一啖吞落肚
其實開始明白點解樓主愈答愈少
人哋咁辛苦打咁大篇 又分哂色又連圖又學名
點知你班友淨係識講海綿寶寶
又問點解深海魚咁樣衰 又問全世界最深嘅海係咩
碌咗咁多頁 反而問得最多係依兩條白癡問題
明明篇文有講 唔睇內文問問題已經夠低質
仲要唔追post問完又問 我諗啲追post留名撚都已經睇到燥 更何況樓主
其實開始明白點解樓主愈答愈少
人哋咁辛苦打咁大篇 又分哂色又連圖又學名
點知你班友淨係識講海綿寶寶
又問點解深海魚咁樣衰 又問全世界最深嘅海係咩
碌咗咁多頁 反而問得最多係依兩條白癡問題
明明篇文有講 唔睇內文問問題已經夠低質
仲要唔追post問完又問 我諗啲追post留名撚都已經睇到燥 更何況樓主

第一日上連登咩
支持樓主 連登好少呢d 高質pool
將人放係深海會唔會變樣衰
琴晚睇到 好似你啲post咁 笑到肚都軟埋
睇Twitter見到呢條友成日捉啲核突深海魚返黎

好似係捉左上黎之後, 因為壓力唔同令到眼球突晒出黎,所以更加核突
利伸文科仔
深海龍宮 咪以為吹水 有無見啲ufo入海既片
其實可能係地底搞緊 生物繁殖 dna 野

入黎就係為左睇而張圖
留名學好野
未睇先正評
支持樓主
係唔係有種魚個頭頂吊住盞燈?
master 讀緊deep sea ecology 留名

第二條魚其係係咪游唔郁?
佢生存既環境係點先會進化到咁大個頭,但咁細條尾
同埋真係幾似異型BB

同埋真係幾似異型BB

蝌蚪都係大頭細尾
係咪游唔郁

同埋真係幾似異型BB

蝌蚪都係大頭細尾
係咪游唔郁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞