Nexus/Pixel 系列討論區(7) 齊齊換Pixel 2

1001 回覆
19 Like 2 Dislike
我都仲未收到8.1ota
用緊張好柒既mon貼,有無推介
訂左部xl 準備加入
android 8.1.0 第一代pixel 升唔升好?

why not?
如果pixel個機背唔係咁柒既話應該出左

Pixel 第一代就柒, 二代好L型尤其黑白 , 起碼一眼見就認到, 同其它機唔同樣先。
Pixel 我覺得同以前SE T610 背面差唔多設計。

二代真心好型, 商務FEEL好重

其實我覺得好似S8, 成日係街見到都分唔到

下...... S8成塊M巾咁都分唔到

兩邊條edge 都認唔到, 唔L係呱... S8 Note8 都好易認。
正如Pixel 2 xl 黑白粒橙色power button 會成標記

黑色機mola mola
如果pixel個機背唔係咁柒既話應該出左

Pixel 第一代就柒, 二代好L型尤其黑白 , 起碼一眼見就認到, 同其它機唔同樣先。
Pixel 我覺得同以前SE T610 背面差唔多設計。

二代真心好型, 商務FEEL好重

其實我覺得好似S8, 成日係街見到都分唔到

下...... S8成塊M巾咁都分唔到

兩邊條edge 都認唔到, 唔L係呱... S8 Note8 都好易認。
正如Pixel 2 xl 黑白粒橙色power button 會成標記

黑色機mola mola

咁講法, 所有黑色機18:9 都係***姐....

Qualcomm made a USB-C DAC to show off its hi-fi audio tech
https://www.engadget.com/2017/12/07/qualcomm-usb-c-hi-fi-dac/
lg v30可以收皮lu

why not?

想問升咗8.1用唔用到啲銀行app
之前ota 8.1beta版啲app當我部機root咗,搞到我要降返落8.0

why not?

之前ota 8.1beta版啲app當我部機root咗,搞到我要降返落8.0

我試咗以下既可以LOGIN到, 其他人可以補充吓
HSBC: OK
WingLung: OK
Standard Chartered: OK
DBS: not ok, cannot input username (same as 8.0)

why not?

DBS: not ok, cannot input username (same as 8.0)

8.1

why not?

HSBC: OK //無fingerprint login

boc // 無 fingerprint login (detect 唔到fingerprint module)
dbrand 咁好送兩款既

好似某啲機係會咁 一張全包 一張得背

BTW細機

BTW細機

why not?

8.1

我係8.1beta入到hangseng ebanking
麻煩用緊Pixel2 既巴打,可唔可以幫手用下面個app試下部機support 邊款GNSS呢?

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.androits.gps.test.free&hl=zh_TW

S8 係咁多部An機來講已經算唔錯,收到 GPS(US), GLONASS(RU), GALILEO(EU), QZSS(JP) 同 Beidou (強國)。

可以Download 呢個app ,然後搵個空擴地方。咁我下面張圖就係用 S8 試既,個app就會話俾你聽你部機收緊邊種GNSS 架啦。唔該晒巴打試試。

why not?

8.1

我係8.1beta入到hangseng ebanking

依家用到喇,原來有update
麻煩用緊Pixel2 既巴打,可唔可以幫手用下面個app試下部機support 邊款GNSS呢?

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.androits.gps.test.free&hl=zh_TW

S8 係咁多部An機來講已經算唔錯,收到 GPS(US), GLONASS(RU), GALILEO(EU), QZSS(JP) 同 Beidou (強國)。

可以Download 呢個app ,然後搵個空擴地方。咁我下面張圖就係用 S8 試既,個app就會話俾你聽你部機收緊邊種GNSS 架啦。唔該晒巴打試試。

官網其實有寫

官網其實有寫

其實部部機嘅處理手法都唔同,例如 Sony,雖然佢號稱可以收得其中三款,但佢個機制就係,如果接收超過八粒星,佢就會關閉其他兩款,只係留返GPS(US) ,變相接收仲差咗

官網其實有寫

其實部部機嘅處理手法都唔同,例如 Sony,雖然佢號稱可以收得其中三款,但佢個機制就係,如果接收超過八粒星,佢就會關閉其他兩款,只係留返GPS(US) ,變相接收仲差咗

個八粒星都係GPS既話 唔係仲準過同時收其他GNSS咩

官網其實有寫

個八粒星都係GPS既話 唔係仲準過同時收其他GNSS咩

不是。簡單來講,你可以想像GPS(US)有16粒星圍繞着地球,因為地球係球體,如果衛星分布平均的話,而我哋企係一個平面上面,就只係收到其中八粒星。而衛星各自有運行軌跡,佢哋喺你企嘅位置上面都會處於不同嘅夾角。有啲可能接近水平面,有啲係你頭頂,如果越多衛星係你頭頂,而形成相互之間角度不夠大,咁係三角測量原理上面,計算位置就不夠正確。

如果同時收到其他例如北斗,Galileo ,咁喺你的平面上面,就有更多不同角度的衛星,使到你嘅誤差越細
pixel.1已update 8.1'
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞