依件事證明起香港發展創意係冇可能

605 回覆
573 Like 4 Dislike

其他參賽者個個都有成品或半成品
依個"靈獸競技Monster Arena"究竟做左啲乜野?
點解會淨係得幾張小畫家草稿

我都好想知
希望唔係十幾分鐘PRESENTATION淨係SHOW住呢幾張圖吧
如果真係應該成部份0分
咁佢地其他部份要爆分先得掂
推上報
話說樓上有個CHING話係由一條片中CAPSCREEN出來的畫面
我又好好奇條片(有幾長?)係唔係得呢幾個畫面
定係CAPSCREEN果個玩佢特登CAP呢幾張

另外問題圖片追加埋呢張

Present用抄襲 真product用返自己野 仲離譜wo

PRESENT既時候用MOCKUP好正常?
你去SELL一個IDEA比老闆的時候, 當最後個PRODUCT有容祖兒
你做PRESENT的時候都係搵個同事扮果個位架啦
通過先有BUDGET請容祖兒
唔通真係請左容祖兒番來拍CONCEPT先去PRESENT咩

利申: 唔係容祖兒FANS

諗諗下要加個EXCEPTION: 除非你係楊生

你依個的確係一個Present既例子,但同依家討論緊既情況唔同。
你講緊既係請個容祖兒返黎幫你宣傳,
依家講緊既係佢照住張圖黎畫,

前者並唔係講緊件產品本身,而係幫件產品宣傳既方法。[/quote]

你sell idea比老闆 係用其他人既創意 圖
Sell完你係咪請返dark soul班人畫先 係既話就同joey個情況一樣
依家佢係借darksoul 黎過橋sell「自己產品」wo
話說樓上有個CHING話係由一條片中CAPSCREEN出來的畫面

另外問題圖片追加埋呢張

每組都要交條片
Final present播
3分鐘果種

大會介紹15強既時候
就分別係15條片入面cut左d出黎
合拼做一條片
就係大家睇到果條
再講呢個係公開既創意比賽
老闆可能唔介意抄 但呢個比賽出現抄襲應該即fail下麻 唔係「無時間整」 或者「只係for present用」就可以用人地既創作

另外問題圖片追加埋呢張

每組都要交條片
Final present播
3分鐘果種

大會介紹15強既時候
就分別係15條片入面cut左d出黎
合拼做一條片
就係大家睇到果條

大會cut既話 應該會選比較好既畫面
抄ds個個比較好既畫面就係小畫家作品

Sell完你係咪請返dark soul班人畫先 係既話就同joey個情況一樣

我唔識講... 可能你岩
我淨係咁諗
如果佢條片有寫明係借CONCEPT, 老闆仲決定要, 咁係衰但唔係佢呃老闆
如果佢一開始就FAKE9老闆等老闆以為係咁樣
就正如你講既一樣係過橋

我都覺得D圖好核突
但一樣歸一樣
我對於CUT出來既圖冇表現到既野不作批評

Present用抄襲 真product用返自己野 仲離譜wo

PRESENT既時候用MOCKUP好正常?
你去SELL一個IDEA比老闆的時候, 當最後個PRODUCT有容祖兒
你做PRESENT的時候都係搵個同事扮果個位架啦
通過先有BUDGET請容祖兒
唔通真係請左容祖兒番來拍CONCEPT先去PRESENT咩

利申: 唔係容祖兒FANS

諗諗下要加個EXCEPTION: 除非你係楊生

你依個的確係一個Present既例子,但同依家討論緊既情況唔同。
你講緊既係請個容祖兒返黎幫你宣傳,
依家講緊既係佢照住張圖黎畫,

前者並唔係講緊件產品本身,而係幫件產品宣傳既方法。

無錯。
而且依個係一個創意比賽,主辦單位仲成日強調比賽係想參賽者用ACG黎打造一個IP。
IP係Intelligent property,依點我諗個個都知。
依家比一隊唔重視知識產權既人拎一個知識產權獎真係好笑。

我唔識講... 可能你岩
我淨係咁諗
如果佢條片有寫明係借CONCEPT, 老闆仲決定要, 咁係衰但唔係佢呃老闆
如果佢一開始就FAKE9老闆等老闆以為係咁樣
就正如你講既一樣係過橋

我都覺得D圖好核突
但一樣歸一樣
我對於CUT出來既圖冇表現到既野不作批評

佢present個陣點講真係無人知
但條片係大會cut黎既 我會覺得係佢地自己既作品 而唔係「借人野黎present」 同埋佢要照住畫去借人野去present 會唔會反映到佢地係唔夠能力呢 我就真係唔知啦

Art Director

佢講啲野都幾1999下
btw, 巴打叉電

咁叫第一步?
成個舊公司扮新公司既計劃既最尾個步都黎緊啦wo

https://touch.pixiv.net/member_illust.php?mode=medium&illust_id=57750525
Pixiv搵到原圖

咁係唔係製作團隊畫架先

https://touch.pixiv.net/member_illust.php?mode=medium&illust_id=57750525
Pixiv搵到原圖

咁係唔係製作團隊畫架先

直接down落黎用咁on9?

Pixiv搵到原圖

咁係唔係製作團隊畫架先

個繪師大陸人黎架
而且係製作團隊既話就唔會有塗走水印既痕跡啦
成個比賽帶出既就係
要贏創業比賽首先要有間舊公司 或者以抄取勝
推上報
點解咁兒戲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞