依件事證明起香港發展創意係冇可能

605 回覆
573 Like 4 Dislike
樓主呢

比人

唔出奇.....
上次有人響高登踢爆ICT幾年都係同一班人攞獎
評審同參賽者全部相熟甚至有商業來往嘅時候
當時個樓主都好快俾人禁聲
甚至聽聞有人向方丈施壓要攞舉報者嘅IP

樓主呢

比人

唔出奇.....

樓主呢

比人

唔出奇.....

暫時冇事,各位巴打唔洗擔心
樓主呢

比人

唔出奇.....

根據唔同巴打既留在
10隊得獎:
Touchdown: 成隻game用舊公司資源差唔多整完
再以初創之名參加

藍茶高校:2015年已經推出過藍茶高校既game app 又係舊公司舊團隊以初創之名參加

他與她的橋:團隊14年連載漫畫,又係舊團隊以初創之名參加

大災難事:疑似曾經係漫道連載過漫畫「其中一個評審與漫道有關」(未必有問題)

Monster arena: 照住dark soul 其中一張圖黎畫,以小畫家低質既圖贏取獎項

創意何在 初創何在
建議大會將比賽改為業內人士派獎典禮

關於大災難師作者早在2014年已經在《漫道》連載證據就在佢自己個FB專業。

希望記者大哥收集資料既時候 唔好只係集中係touchdown
指出更多舊公司舊團隊以初創之名參加
先會令到往後既初創比賽真係比初創公司為主
唔係既話同類型事件只會 不斷發生
有人發現就取消某個得獎者資格 無人發現就繼續

推!!
推!
根據唔同巴打既留在
10隊得獎:
再以初創之名參加

藍茶高校:2015年已經推出過藍茶高校既game app 又係舊公司舊團隊以初創之名參加

大災難事:疑似曾經係漫道連載過漫畫「其中一個評審與漫道有關」(未必有問題)

Monster arena: 照住dark soul 其中一張圖黎畫,以小畫家低質既圖贏取獎項

創意何在 初創何在

關於大災難師作者早在2014年已經在《漫道》連載證據就在佢自己個FB專業。

希望記者大哥收集資料既時候 唔好只係集中係touchdown

朋友表示未決賽已經知結果

more

15強briefing
樂言個董事點名touchdown等三個projects
話touchdown搞電競好欣賞之類啦
可能佢覺得電競洗黑$方面好有潛力

其它Project都只係關於game ZZZZ
與例成功既IP係wechat同whatsapp

我聽日只係反哂白眼
佢唔係以為而家係ICT app比賽ar嘛

一個初創公司 40 萬 可以整到電競game 真係痴撚線 咁都唔覺有問題
根據唔同巴打既留在
10隊得獎:
再以初創之名參加

創意何在 初創何在

朋友表示未決賽已經知結果

more

15強briefing
樂言個董事點名touchdown等三個projects
話touchdown搞電競好欣賞之類啦
可能佢覺得電競洗黑$方面好有潛力

其它Project都只係關於game ZZZZ
與例成功既IP係wechat同whatsapp

我聽日只係反哂白眼
佢唔係以為而家係ICT app比賽ar嘛

一個初創公司 40 萬 可以整到電競game 真係痴撚線 咁都唔覺有問題

繼ICT咖啡兄弟
再出ACG劉氏兄弟
拖夠兩年出閹割版

靈獸競技?

知你睇緊連登喇
求其搵人畫三張圖想洗底呀
風格張張唔同
同之前條片又完全冇關係
零分重作!

3張圖個風格咁大分別既

女巫個風格同係海上面個龍既風格差太遠
條海龍你見到係真實向 牙同埋船都係以真實為目的
而女巫係動漫向
極度懷疑海龍個張係買返黎
不過唔肯定

尋日我畫野嘅女朋友話第一同第三張係低質photobash only, 者係純粹上網search d圖然後Photoshop疊來疊去。佢話photobash畫concept art成日用,但人地疊完之後會繼續加畫細節同自己嘅特色,呢兩張睇唔到任何加畫痕跡

真正嘅photobash:
https://youtu.be/ke62pdDKefM

醒唔起邊到見過類似海龍張圖
樓主呢

比人

唔出奇.....

巴打小心處理啦
件事已經通曬天的話,佢哋應該搵緊你
每日一推
最好所有實力既參賽者盡快發掘海外發表機會,離開香港。
樓主呢

比人

唔出奇.....

巴打小心處理啦
件事已經通曬天的話,佢哋應該搵緊你

香港好多依D獎都係圍威圍,為左佢地個圈可以循環揾食
不如話比暴風雪話有人用抄襲作品參加牟利活動
暴風雪告入既話,就算評審圍威喂都要收返個獎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞