依件事證明起香港發展創意係冇可能

605 回覆
573 Like 4 Dislike
其實一直都有, 一年N個政府比賽都係左手交右手呃政府FUNDING, 俗D講句合法貪污, 只係依家越黎越出面, 咪話我話, 過多幾年比賽做下樣都唔使, 直接送錢比紅底公司, 仲有樓主你記得隱藏好自己身份, 唔係揚左你係果個界別以後唔使撈

巴打講得好
呢個比賽嘅黑幕只係冰山一角
政府講明有10億投放創意產業
狂cap水嘅人亦唔只今次呢個比賽果班
借電競同遊戲搞比賽合法輸送利益嘅事仲陸續有來
網媒第四宗罪:遊戲規則充滿灰色地帶

想問一下 1-6個point同參賽資格幅圖,邊到有抵觸,我睇極都係講個IP唔可以係生產過/創作過...點算

因為果張圖唔完全係個參賽資格

參賽團隊可以成立一間新公司參加計劃或參賽團隊可以以一間已經成立而未營運的公司參加計劃;

仲有大會‍喺簡介會多次強調參賽者要係新公司, 同時唔可以持有另一間已經營運緊嘅同類型業務公司

Touchdown團隊參賽時持有Antigravity, 所以理論上應該唔合資格
果6點都係針對依個point一步一步黎講

我記得Touchdown 以個人名義參賽

"仲有大會‍喺簡介會多次強調參賽者要係新公司, 同時唔可以持有另一間已經營運緊嘅同類型業務公司"

唔見參賽資格裡面寫 再推都無用

大會既員工?定Touchdown既員工?
個人名義但係拎獎個時有三個人
個人名義但係佢有其他遊戲業務
仲有呢個係初創企業比賽,咩撚野係個人名義?

我屌你老母啦

投訴都要有理據
白字黑字 你吹得佢漲咩
諗下點樣投訴 唔係係到大叫大屌 無用概

參加資格第一行
個人或團隊參賽

岩啊, 白紙黑字, 據某隊最後十五強所講, 佢地聽最後簡介會既時候需要簽份聲明, 份聲明其中一條係唔可以擁有同經營同類型業務既公司, 而且作品係要全新未經開發
利申已接觸最後十五強

聲明其中一條係唔可以擁有經營緊或者同類型業務既公司

我唔知道係咪東窗事發所以網頁資料改咗
但係網頁而家話可使用已經生產或創作的品牌創意概念參加
仲話可以成立一間新公司參加計劃或參賽團隊可以以一間已經成立而未營運的公司參加計劃
呢d比賽規則真係痴線

想問一下 1-6個point同參賽資格幅圖,邊到有抵觸,我睇極都係講個IP唔可以係生產過/創作過...點算

參賽團隊可以成立一間新公司參加計劃或參賽團隊可以以一間已經成立而未營運的公司參加計劃;

仲有大會‍喺簡介會多次強調參賽者要係新公司, 同時唔可以持有另一間已經營運緊嘅同類型業務公司

Touchdown團隊參賽時持有Antigravity, 所以理論上應該唔合資格

"仲有大會‍喺簡介會多次強調參賽者要係新公司, 同時唔可以持有另一間已經營運緊嘅同類型業務公司"

我屌你老母啦

投訴都要有理據
白字黑字 你吹得佢漲咩

參加資格第一行
個人或團隊參賽

岩啊, 白紙黑字, 據某隊最後十五強所講, 佢地聽最後簡介會既時候需要簽份聲明, 份聲明其中一條係唔可以擁有同經營同類型業務既公司, 而且作品係要全新未經開發
利申已接觸最後十五強

仲話可以成立一間新公司參加計劃或參賽團隊可以以一間已經成立而未營運的公司參加計劃
呢d比賽規則真係痴線

冇改到呀 之前都係咁寫
參賽團隊可以使用本地或外地未曾創作或生產的原創品牌創意概念參加比賽 ( Q&A: 但該公司必須在2017年9月29日前未有任何營運)
參賽團隊也可使用已經生產或創作的品牌創意概念參加,但必須獲得品牌概念的版權擁有者的授權

我屌你老母啦

投訴都要有理據
白字黑字 你吹得佢漲咩

參加資格第一行
個人或團隊參賽

利申已接觸最後十五強

呢d比賽規則真係痴線

冇改到呀 之前都係咁寫
參賽團隊可以使用本地或外地未曾創作或生產的原創品牌創意概念參加比賽 ( Q&A: 但該公司必須在2017年9月29日前未有任何營運)
參賽團隊也可使用已經生產或創作的品牌創意概念參加,但必須獲得品牌概念的版權擁有者的授權

舊公司既自己授權自己品牌既概念比新公司既自己

我屌你老母啦

投訴都要有理據
白字黑字 你吹得佢漲咩

參加資格第一行
個人或團隊參賽

利申已接觸最後十五強

呢d比賽規則真係痴線

冇改到呀 之前都係咁寫

用舊公司賣唔出嘅倉底貨開新公司攞政府50萬。

大會自己個形容都話呢個以交友為主,想問下班評審,呢個同ACG有乜撚關係?仲要個公仔好明顯抄小王子
講返優勝作品,好多作品個實用性,市場價值性好低。就講個《極限裝甲聯賽》先。個朵宜家臭曬,佢點推出市面結果都死鳩緊。加上個遊戲內容9唔搭8,不了。

《哈格斯》主打情侶市場,但諗下就知,好難比市場接受。一來你造價唔低,你個售價自然高,呢度班中學生情侶已經無左一部分。講下返工情侶,有時見一面都講緊大家放工或者放假,難得見一面,自然有好多更好選擇例如睇戲食飯去維繫段感情,唔洗靠你個乜鬼熊仔,二來時間有限,你估香港人好多時間黎玩你個熊仔懶情調咩。

大專學生個接受程度就高一些,但都講緊貪一開始個新鮮感,玩一排悶了,放返出黎,到時貨就積係市場度。實體產品要保持熱度就要研發新一代,如果市場推出第一週期已經銷售量不理想,到時就會出現舊貨清唔曬,新貨無人要,呢個局面基本上都玩撚完。當然你背後有金主睇住就另計。

大會自己個形容都話呢個以交友為主,想問下班評審,呢個同ACG有乜撚關係?仲要個公仔好明顯抄小王子

siignal個logo有啲熟口面
好似係啲mobile cleaner見過咁
推撚爆佢

siignal個logo有啲熟口面
好似係啲mobile cleaner見過咁

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.fourdesire.spacewalk
https://hkdoujin.com/2017/11/6694/

香港同人網報導。

我屌你老母啦

投訴都要有理據
白字黑字 你吹得佢漲咩

參加資格第一行
個人或團隊參賽

利申已接觸最後十五強

呢d比賽規則真係痴線

可以因爲得獎者而改比賽規則,勁👍🏻
留名跟進
留名
https://hkdoujin.com/2017/11/6694/

香港同人網報導。

寫得好好 完全講出我感受!

香港同人網報導。

講得好
唔好俾呢啲不公義、虛假嘅比賽
扼殺一班新血嘅熱誠

香港同人網報導。

寫得好好 完全講出我感受!

希望記者幫幫手睇下其他參賽者有冇同樣情況

其實佢出15強個陣 都對呢個比實失撚望到暈

唔關acg事既有
抄襲既有
舊公司扮新公司既又有

喂15隊咋wo 咁都有咁撚多唔合理既野

我屌你老母啦

投訴都要有理據
白字黑字 你吹得佢漲咩

參加資格第一行
個人或團隊參賽

利申已接觸最後十五強

呢d比賽規則真係痴線

冇改到呀 之前都係咁寫

根本一個正正常常既初創比賽就唔應該有呢2條規則
一係就係定規則個個弱智得制
一係就特登定出黎比人有位入
發夢有個人講左佢既推理比我聽 分享下:

政府出既錢(400萬)係專門比初創青年
如果將呢d錢以灰色規則比舊團隊實比人屌到仆街亦十分明顯

所以就整多個 品牌創作大賽 (獎金只有20零萬)

2個比賽係用一個分去計算成績 咁即使係比左舊公司開既新公司都可以話佢個品牌太過出色拉高晒d分 順理成章咁比晒2筆錢出去

以小博大
有冇行內/參賽者想報料

https://t.me/opps2020
某個人不斷強調走灰色地帶無問題
係咩人先會咁支持規則上既灰色位 大家心照
如果有一日有人用灰色位屈9你機既時候
希望你都可以唔抵抗下接受
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞