依件事證明起香港發展創意係冇可能

605 回覆
573 Like 4 Dislike
好可惜d留言我無截圖,唔係都可以做證據,證明大會班撚樣身有屎。我特登等到宜家,估佢個admin都唔會再睇,再次留言,今次截曬圖,有曬時間。就睇佢呢鋪醒唔醒爬
網媒第四宗罪:遊戲規則充滿灰色地帶

想問一下 1-6個point同參賽資格幅圖,邊到有抵觸,我睇極都係講個IP唔可以係生產過/創作過...點算

因為果張圖唔完全係個參賽資格

參賽團隊可以成立一間新公司參加計劃或參賽團隊可以以一間已經成立而未營運的公司參加計劃;

仲有大會‍喺簡介會多次強調參賽者要係新公司, 同時唔可以持有另一間已經營運緊嘅同類型業務公司

Touchdown團隊參賽時持有Antigravity, 所以理論上應該唔合資格
果6點都係針對依個point一步一步黎講

我記得Touchdown 以個人名義參賽

"仲有大會‍喺簡介會多次強調參賽者要係新公司, 同時唔可以持有另一間已經營運緊嘅同類型業務公司"

唔見參賽資格裡面寫 再推都無用
唔止囉,有個秘書處的男人係截止報名前打比我朋友,叫佢參賽,話過左deadline 都可照交表,最後佢過左大會指定deadline, 即6 點後,都可照順利報名

有無人之前都收到類似電話?

咁有彈性

應該係想多啲人參加造勢,大家都係棄子

無錯,我仲以為佢好人,都比大家一個機會表現自己,都有個初賽可以嘗試,但宜家諗深一層,從初賽班評審求求其其個態度就可以睇出,佢根本無諗住我地有機會,純粹為個班人鋪路之餘,仲可以靠我地幫手做免費推廣
大會個FB又開始刪除留言,我頭先入去睇,有d留言已經被消失。面對群眾質疑,大會選擇刪除留言,迴避提問,你地話仲唔係心有屎?大家都快d上返去,睇返有無留言被刪除,補返d資料上去,被其他人睇下佢地點撚樣黑箱作業,仲想掩人耳目。

壹傳媒仲未做嘢,人地而家頒獎過數
除非ICAC介入,否則袋袋平安之後
你咪繼續嘈囉,睬你都傻

多謝巴打提醒,我都知吵落去其實無實質意義,大會最多取消某團隊參賽資格,而且對於個班人黎講,個少少錢,佢地都唔在乎。但我想講,作為香港人,我有發表言論的權利,見到唔公義的事情就要出聲,下下都保持沈默,我同班蝗無撚分別。大會宜家刪除留言,講到尾,自己都心虛。就算你話我多餘都好,我都會繼續吵落去,我要話比班撚樣聽,你唔好撚當我on9,若要人不知,除非己莫為。

無錯,就算咁做無意義都好,都要繼續講落去。

同埋最重要係要抵制依啲所謂初創、所謂原創既作品。
即使係小小都好,唔好繼續助長依種風氣係香港發生。

無錯,本土創作絕對要支持,但如果d作品製作隨隨便便,左抄右抄,就想話打住本土創作的旗號,想要我地科水,不了。咪撚當我地on9

想問一下 1-6個point同參賽資格幅圖,邊到有抵觸,我睇極都係講個IP唔可以係生產過/創作過...點算

參賽團隊可以成立一間新公司參加計劃或參賽團隊可以以一間已經成立而未營運的公司參加計劃;

仲有大會‍喺簡介會多次強調參賽者要係新公司, 同時唔可以持有另一間已經營運緊嘅同類型業務公司

Touchdown團隊參賽時持有Antigravity, 所以理論上應該唔合資格

"仲有大會‍喺簡介會多次強調參賽者要係新公司, 同時唔可以持有另一間已經營運緊嘅同類型業務公司"

大會既員工?定Touchdown既員工?
個人名義但係拎獎個時有三個人
個人名義但係佢有其他遊戲業務
仲有呢個係初創企業比賽,咩撚野係個人名義?

我屌你老母啦
唔止囉,有個秘書處的男人係截止報名前打比我朋友,叫佢參賽,話過左deadline 都可照交表,最後佢過左大會指定deadline, 即6 點後,都可照順利報名

咁有彈性

無錯,我仲以為佢好人,都比大家一個機會表現自己,都有個初賽可以嘗試,但宜家諗深一層,從初賽班評審求求其其個態度就可以睇出,佢根本無諗住我地有機會,純粹為個班人鋪路之餘,仲可以靠我地幫手做免費推廣

認撚同
個email話主要q and a特登陰左大部分人
班評審仲要無睇計劃書
求其態度估唔到咁多人都覺

咁有彈性

認撚同
班評審仲要無睇計劃書

有個漫畫既評審 我隊友見撚住成程用電話

我屌你老母啦

投訴都要有理據
白字黑字 你吹得佢漲咩
諗下點樣投訴 唔係係到大叫大屌 無用概

參加資格第一行
個人或團隊參賽
不知名的小明 如果覺得舊公司整完隻game再pass比新公司or某人去參加初創比賽係無問題既話
不如一齊推到上報 等公眾去定論

借問聲你點知佢係以個人名義參賽呢?
1個人整到成隻game出黎

咁有彈性

認撚同
班評審仲要無睇計劃書

有個漫畫既評審 我隊友見撚住成程用電話

我仲記得條撚屌叫咩名呀 許迅呀嘛 有佢講無人講 串串貢
係咁問人:“你個product就算set得幾平都好 你自己又有無買左game呀????”
真係世界級 自己唔買就以為全世界都唔會比錢
不知名的小明 如果覺得舊公司整完隻game再pass比新公司or某人去參加初創比賽係無問題既話

三個人都叫個人名義
其餘兩個一係垃圾一係就無撚用

咁繼續推下啦
但夜啦 留翻啖氣聽日暖下肚

佢想點請都得啦
好大個人咪得囉
另外touchdown係antigravity 既product,而去到4月既vlog都仲有員工營運緊antigravity

係去到終審前兩日先放棄Antigravity
發夢有個人講左佢既推理比我聽 分享下:

政府出既錢(400萬)係專門比初創青年
如果將呢d錢以灰色規則比舊團隊實比人屌到仆街亦十分明顯

所以就整多個 品牌創作大賽 (獎金只有20零萬)

2個比賽係用一個分去計算成績 咁即使係比左舊公司開既新公司都可以話佢個品牌太過出色拉高晒d分 順理成章咁比晒2筆錢出去

咁繼續推下啦

佢想點請都得啦
好大個人咪得囉

好大概個人咪得囉
自屌一下
大會個FB又開始刪除留言,我頭先入去睇,有d留言已經被消失。面對群眾質疑,大會選擇刪除留言,迴避提問,你地話仲唔係心有屎?大家都快d上返去,睇返有無留言被刪除,補返d資料上去,被其他人睇下佢地點撚樣黑箱作業,仲想掩人耳目。

壹傳媒仲未做嘢,人地而家頒獎過數
除非ICAC介入,否則袋袋平安之後
你咪繼續嘈囉,睬你都傻

多謝巴打提醒,我都知吵落去其實無實質意義,大會最多取消某團隊參賽資格,而且對於個班人黎講,個少少錢,佢地都唔在乎。但我想講,作為香港人,我有發表言論的權利,見到唔公義的事情就要出聲,下下都保持沈默,我同班蝗無撚分別。大會宜家刪除留言,講到尾,自己都心虛。就算你話我多餘都好,我都會繼續吵落去,我要話比班撚樣聽,你唔好撚當我on9,若要人不知,除非己莫為。

無錯,就算咁做無意義都好,都要繼續講落去。

同埋最重要係要抵制依啲所謂初創、所謂原創既作品。
即使係小小都好,唔好繼續助長依種風氣係香港發生。

放心,我唔覺得樓主做錯。
發現唔公義嘅事情當然要發聲,我唔會覺得你多餘
我只係覺得,你要清楚而家可以做到d乜
你就話想話俾班撚樣聽唔好當你on9....
sorry,佢地根本不痛不癢

我上面寫咁多嘢
都係一個失望到離開呢個圈子嘅朋友話我知嘅嘢
巴打要清楚一件事,繼續發掘落去
你唔單只係抽出一單半單不公
而係將整個幕後集團公諸於世

師兄,我明白你感受。
中學個時,Miss話教埋下年就走。問點解,佢話教育界太黑暗。到我讀大專,讀社科,個Miss講返自己點解由社工轉黎教書,因為社福界太黑暗。

你話香港ACG黑唔黑暗?當然黑暗啦。game方面唔講啦,師兄都講不少。我地自己想發展漫畫,穩左本地漫畫公司想搞合作活動,人地一開價就1球,否則咩都無得講。仲同我地講,無我地支持,你地都好難搞得起。估唔到班業界前輩就係咁樣支持晚輩。

香港唔缺乏人才。缺乏的係一套完善發展配套。香港目前同ACG有關的公司,撇除動畫,淨講遊戲同漫畫,來來去去都係個幾個,至於作品的水平,大家都明。okay,你可以選擇淨玩外國製作的game、漫畫同動畫。但當我玩緊sleeping dogs,睇動、漫畫見到香港,總會有種感受,佢地展現的香港並不完整,於是我一直抱存希望,等待一間真真正正由本土製作的遊戲、漫畫或者動畫可以帶比我地乃至世界一個地道的香港風味。

7月中得悉有呢個比賽,個下好激動,心諗無論自己贏又好,其他人贏又好,都總算可以為呢個腐朽的泥潭帶來一絲新面孔,新氣象,結果呢?

大會原來不過打住旗號分錢比圍內人。推廣ACG?不了,讓這裡繼續腐臭吧,我們繼續抱住不受人喜愛的作品,四圍爭取贊助,高臥室堂,大魚大肉。錢用完,好,繼續參加下一個。

忍?點忍。

本來我都諗住沈默,但見到呢幾日有唔少巴絲勇敢帶頭發聲,包括post主,仲有見前面都有唔少巴絲打仍在為呢個本土ACG而奮鬥。我覺得好撚鼓舞人心。自己都要做野,支持佢地,唔好比班所謂業界“精英”擊倒。

咁繼續推下啦

佢想點請都得啦
好大個人咪得囉

唔搞夠就淆

返你老母個肚到暖下啦
根據唔同巴打既留在
10隊得獎:
Touchdown: 成隻game用舊公司資源差唔多整完
再以初創之名參加

藍茶高校:2015年已經推出過藍茶高校既game app 又係舊公司舊團隊以初創之名參加

他與她的橋:團隊14年連載漫畫,又係舊團隊以初創之名參加

大災難事:疑似曾經係漫道連載過漫畫「其中一個評審與漫道有關」(未必有問題)

Monster arena: 照住dark soul 其中一張圖黎畫,以小畫家低質既圖贏取獎項

創意何在 初創何在
建議大會將比賽改為業內人士派獎典禮

關於大災難師作者早在2014年已經在《漫道》連載證據就在佢自己個FB專業。

咁繼續推下啦

佢想點請都得啦
好大個人咪得囉

唔搞夠就淆

返你老母個肚到暖下啦

想點請都得?
佢個獎金得40萬 點請先可以將touchdown隻game由concept 變到完成品?
你意思佢除左40萬仲有舊公司資金呀?
定係 佢參加前隻game已經由佢一個人開發到差品多出得?

我屌你老母啦

投訴都要有理據
白字黑字 你吹得佢漲咩

參加資格第一行
個人或團隊參賽

岩啊, 白紙黑字, 據某隊最後十五強所講, 佢地聽最後簡介會既時候需要簽份聲明, 份聲明其中一條係唔可以擁有同經營同類型業務既公司, 而且作品係要全新未經開發
利申已接觸最後十五強

我屌你老母啦

投訴都要有理據
白字黑字 你吹得佢漲咩

參加資格第一行
個人或團隊參賽

岩啊, 白紙黑字, 據某隊最後十五強所講, 佢地聽最後簡介會既時候需要簽份聲明, 份聲明其中一條係唔可以擁有同經營同類型業務既公司, 而且作品係要全新未經開發
利申已接觸最後十五強

聲明其中一條係唔可以擁有經營緊或者同類型業務既公司

我屌你老母啦

投訴都要有理據
白字黑字 你吹得佢漲咩

參加資格第一行
個人或團隊參賽

利申已接觸最後十五強

最後簡介會係咩日期?

咁繼續推下啦

佢想點請都得啦
好大個人咪得囉

好大概個人咪得囉
自屌一下

你係咪個咩劉xx,特登開個新AC想入黎混淆視聽?三個人上台拎獎,點叫個人名義啊?人地2個人大會自己都叫人做團隊啦。阿懵秉。

返去啦,無謂顯世。

我屌你老母啦

投訴都要有理據
白字黑字 你吹得佢漲咩

參加資格第一行
個人或團隊參賽

利申已接觸最後十五強

最後簡介會係咩日期?

10月25

咁繼續推下啦

佢想點請都得啦
好大個人咪得囉

好大概個人咪得囉
自屌一下

你係咪個咩劉xx,特登開個新AC想入黎混淆視聽?三個人上台拎獎,點叫個人名義啊?人地2個人大會自己都叫人做團隊啦。阿懵秉。

返去啦,無謂顯世。

補返,小明同學,夜啦,訓啦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞