依件事證明起香港發展創意係冇可能

605 回覆
573 Like 4 Dislike
玩過Blood Bowl,就咁聽個名Touchdown Armour League都已經諗緊咁熟。睇埋張Dark Elf
玩過Blood Bowl,就咁聽個名Touchdown Armour League都已經諗緊咁熟。睇埋張Dark Elf

亂up都有質素小小,blood bowl 同 touchdown 大纜都扯唔埋
莫非darksoul 同無數咁多Rpg 又抄咩
推乜春,直接報老廉啦!
唔好推

亂up都有質素小小,blood bowl 同 touchdown 大纜都扯唔埋

實際Gameplay唔知係點,但質素 應該就扯唔埋既,
不過題材上實在太似,而且仲要係啲咁偏既題材組合。

Darksoul既例子你講緊既係遊戲既種類,而唔係個題材。

唯一Touchdown Armour League比起blood bowl唔同既係Overwatch 既裝甲。
但就連宣傳都疑似盜用人地既圖,入面啲甲又唔係靚,可想而知有幾參差。

btw, 隻色同個場景望落應該係即刻諗起Rocket League

實際Gameplay唔知係點,但質素 應該就扯唔埋既,
不過題材上實在太似,而且仲要係啲咁偏既題材組合。

Darksoul既例子你講緊既係遊戲既種類,而唔係個題材。

唯一Touchdown Armour League比起blood bowl唔同既係Overwatch 既裝甲。
但就連宣傳都疑似盜用人地既圖,入面啲甲又唔係靚,可想而知有幾參差。

btw, 隻色同個場景望落應該係即刻諗起Rocket League

佢有講過「參考過」 Rocket League

即係如果2隻game都係rpg就唔叫抄
2隻game都係轉珠加肓成就唔同講法
推乜春,直接報老廉啦!

推唔推到上報又好,ICAC做唔做野又好。
最緊要係大家唔好支持依啲所謂初創既作品

強烈抵制!
推乜春,直接報老廉啦!

強烈抵制!

推乜春,直接報老廉啦!

強烈抵制!

抵制!

人地隻bloodbowl 係turn base
Touchdown 點都唔似turnbase

唔好笑大人個咀,自打咀巴啦

人地隻bloodbowl 係turn base
Touchdown 點都唔似turnbase

唔好笑大人個咀,自打咀巴啦

玩法還玩法,題材還題材
https://www.facebook.com/2014mangaworld/photos/a.1472286309655382.1073741828.1470869733130373/1879856905564985/?type=3&theater

其實仲有大會度身訂造嘅規則漏洞
成個比賽過程佢地兩個都係antigravity工作並且用antigravity嘅遊戲參賽, 只不過申請上係用個人名義
只需要總決賽前兩日退股就符合資格

點樣可以預先知道自己就快拎獎
如果輸左係咪連退股都唔洗就照入15強?
彈出彈入都慳番
討論Touchdown嘅原創性唔係最優先
點先算「抄」點先係「參考」又係另一場世界大戰

大家應該討論返比賽有否黑箱作業呢邊
「初創」比賽參加者同主辦方漠視比賽規則
對其他真正初創參加者的不公
同完全違背本身鼓勵發展ACG產業嘅初衷
https://www.facebook.com/2014mangaworld/photos/a.1472286309655382.1073741828.1470869733130373/1879856905564985/?type=3&theater

其實仲有大會度身訂造嘅規則漏洞
成個比賽過程佢地兩個都係antigravity工作並且用antigravity嘅遊戲參賽, 只不過申請上係用個人名義
只需要總決賽前兩日退股就符合資格

點樣可以預先知道自己就快拎獎
如果輸左係咪連退股都唔洗就照入15強?
彈出彈入都慳番

好有可能一早知會嬴所以早兩日退定啦。
同埋唔講依樣,樓主都po過張圖話首輪應該就已經要篩選。

大會又話申請者提交申請時(8-9月)已經申報,而且表示將會退出。
但係明明10月首輪果陣就會將唔合資格既篩走。

即係話篩選既時候明知道佢地唔合資格,但無篩到繼續比佢地入次輪同最後十五強。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞