依件事證明起香港發展創意係冇可能

605 回覆
573 Like 4 Dislike
我係樓主
幫手推,你班黑幕撚去死吧
睇完d野真係嬲到...
想同d組員講不如我地解散啦

一直係acg呢個area努力
到頭來
唔合資格既人贏你
抄野既人贏你
做到屎咁都贏你

其實贏唔係最重要,做得好過我地真心配服同加以學習
但家咁樣係想點
好似同緊你講你咁努力把撚
睇完d野真係嬲到...

到頭來
唔合資格既人贏你
抄野既人贏你
做到屎咁都贏你

但家咁樣係想點

加油,係做得好既遲早會有人賞識
睇完d野真係嬲到...

到頭來
唔合資格既人贏你
抄野既人贏你
做到屎咁都贏你

但家咁樣係想點

加油,係做得好既遲早會有人賞識

無錯,做得好一定會有人欣賞。
PISH
屌佢老未, 竟然有人扮我TG其他人
起到澄清返, 本人暫時只係搵左@waiwai2002

其他傳媒朋友小心d

重申, 本人除左@waiwai2002,未有主動接觸任何人

其他傳媒朋友小心d

即係有人扮樓主幫柒左果幾隊補飛

其他傳媒朋友小心d

即係有人扮樓主幫柒左果幾隊補飛

唔撚知佢,屌
睇完d野真係嬲到...

到頭來
唔合資格既人贏你
抄野既人贏你
做到屎咁都贏你

但家咁樣係想點

你只係一時灰鳩姐
相信大部份團隊都唔係為左比賽而去創作ACG
就算touchdown都曾經努力試過想sell出去

而比賽結果點解會令人咁氣憤
係因為呢個係一個機會 10強可以9個月時間有資金全職去推你嘅野
但金獎佢根本唔缺乏資源 佢一直都有成間公司去做遊戲
銀獎又唔知同ACG有咩關係
仲有一堆奇怪野
有幾多錢真係放左落ACG呢?

靈獸競技?

知你睇緊連登喇
求其搵人畫三張圖想洗底呀
風格張張唔同
同之前條片又完全冇關係
零分重作!

3張圖個風格咁大分別既
睇完d野真係嬲到...

到頭來
唔合資格既人贏你
抄野既人贏你
做到屎咁都贏你

但家咁樣係想點

你只係一時灰鳩姐
相信大部份團隊都唔係為左比賽而去創作ACG
就算touchdown都曾經努力試過想sell出去

而比賽結果點解會令人咁氣憤
係因為呢個係一個機會 10強可以9個月時間有資金全職去推你嘅野
但金獎佢根本唔缺乏資源 佢一直都有成間公司去做遊戲
銀獎又唔知同ACG有咩關係
仲有一堆奇怪野
有幾多錢真係放左落ACG呢?

相信唔止金獎先係呢個情況
就咁睇其他人講
最少有4個得獎者係有舊公司舊團隊backup住
呢個比賽跟本就係專業同初創鬥

靈獸競技?

知你睇緊連登喇
風格張張唔同
同之前條片又完全冇關係
零分重作!

3張圖個風格咁大分別既

女巫個風格同係海上面個龍既風格差太遠
條海龍你見到係真實向 牙同埋船都係以真實為目的
而女巫係動漫向
極度懷疑海龍個張係買返黎
不過唔肯定

靈獸競技?

知你睇緊連登喇
風格張張唔同
同之前條片又完全冇關係
零分重作!

3張圖個風格咁大分別既

而女巫係動漫向
不過唔肯定

真金白銀買真係唔緊要,唔好偷偷地抄
網媒第四宗罪:遊戲規則充滿灰色地帶

想問一下 1-6個point同參賽資格幅圖,邊到有抵觸,我睇極都係講個IP唔可以係生產過/創作過...點算

靈獸競技?

知你睇緊連登喇
風格張張唔同
同之前條片又完全冇關係
零分重作!

3張圖個風格咁大分別既

而女巫係動漫向
不過唔肯定

如果係買既話 咁當衫照住畫既小畫家圖可能真係佢地真實既能力
咁既話都得獎就無天理
網媒第四宗罪:遊戲規則充滿灰色地帶

想問一下 1-6個point同參賽資格幅圖,邊到有抵觸,我睇極都係講個IP唔可以係生產過/創作過...點算

因為果張圖唔完全係個參賽資格

參賽團隊可以成立一間新公司參加計劃或參賽團隊可以以一間已經成立而未營運的公司參加計劃;

仲有大會‍喺簡介會多次強調參賽者要係新公司, 同時唔可以持有另一間已經營運緊嘅同類型業務公司

Touchdown團隊參賽時持有Antigravity, 所以理論上應該唔合資格
果6點都係針對依個point一步一步黎講

靈獸競技?

知你睇緊連登喇
風格張張唔同
同之前條片又完全冇關係
零分重作!

3張圖個風格咁大分別既

而女巫係動漫向
不過唔肯定

如果係買既話 咁當衫照住畫既小畫家圖可能真係佢地真實既能力
咁既話都得獎就無天理

海龍個張圖真係好熟口面
又醒唔起係邊隻game見過類似既圖
睇完d野真係嬲到...

到頭來
唔合資格既人贏你
抄野既人贏你
做到屎咁都贏你

但家咁樣係想點

屌,ACG界一向都黑㗎啦
你話我老屎忽都好,有邊個政府部門搞出嚟嘅比賽唔係黑幕同圍內人贏?
ICT柒到上曬報紙,眾籌走數嘅竟然可以連續兩年攞獎添

根本而家表面就係話幫個行業
其實個個都只係借呢d比賽提拔自己友,打殘競爭對手
業內幾個龍頭,稍微有少少接觸呢個行業嘅有邊個唔識?
OB就靠澳洲上市公司投資唔食香港條水,唔洗俾面本地班人
而佢條靚咪攞到ICT,cap到OB老細做水喉囉

至於G記甘多年都係本地龍頭,ACG有邊飯冇C生份先?
人地連電影漫畫都玩曬,外人有乜大搞作第一時間都搵左佢個會先
佢身邊成班細嘅,例如C軟同奇蹟過去都攞過唔少好處
所以邊個敢得罪佢?

狂頭呢兩年dup曬,但之前賺落嘅已經夠佢過世
佢兩兄弟根本就係短炒,其他嘢發唔到圍就keep住老本
佢間野入面亂成點真係講到口臭啦,當初抄人Game又無以為繼
可能而家索性將主力轉鬼咗做其他野,上曬岸啦

舊年最撚巴閉嘅毛毛後面有大財團射住
寸到狂頭炒人佢話照單全收,又走入學校R學生作品
明明ICT比賽話初創團隊同創意行先,結果咪不了了之俾咗大獎佢
樓主話ACG Captial黑?佢地只係另起爐灶咋
大會個FB又開始刪除留言,我頭先入去睇,有d留言已經被消失。面對群眾質疑,大會選擇刪除留言,迴避提問,你地話仲唔係心有屎?大家都快d上返去,睇返有無留言被刪除,補返d資料上去,被其他人睇下佢地點撚樣黑箱作業,仲想掩人耳目。
大會個FB又開始刪除留言,我頭先入去睇,有d留言已經被消失。面對群眾質疑,大會選擇刪除留言,迴避提問,你地話仲唔係心有屎?大家都快d上返去,睇返有無留言被刪除,補返d資料上去,被其他人睇下佢地點撚樣黑箱作業,仲想掩人耳目。

壹傳媒仲未做嘢,人地而家頒獎過數
除非ICAC介入,否則袋袋平安之後
你咪繼續嘈囉,睬你都傻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞