依件事證明起香港發展創意係冇可能

605 回覆
573 Like 4 Dislike
暫時情況:

10個創業比賽得獎者:
2個有舊公司backup
1個照抄dark soul 既圖

提番個Video其實係用黎Present自己個concept
有d畫面未必係實際參賽個作品入面既野
Monster Arena 可能係present story上用左DarkSoul既一個shot
其實我無細心睇內容,段片太傷眼,之後亦都無心情睇

Btw Facebook個page度有人提及命運之逆轉係有抄襲嫌疑
但作者都出黎解釋左,大家自行判斷
一樣我都係無細心睇同研究啦

MONSTER ARENA果張圖
如果真係只係用作PRESENT還好, 我相信未係好完整既作品都會用其他EXISTING既野來做比喻
「即係好似呢個咁樣咁樣既LOOK AND FEEL呢」
係差D都未算唔可以理解
不過諗真D
其實如果最後PRODUCTION出街的時候都係咁既QUAILTY
震撼程度應該遠超過有或者冇抄左D咩野

REVERSE果條片就令我想起舊式AVG+逆轉裁判
暫時情況:

10個創業比賽得獎者:
2個有舊公司backup
1個照抄dark soul 既圖

提番個Video其實係用黎Present自己個concept
有d畫面未必係實際參賽個作品入面既野
Monster Arena 可能係present story上用左DarkSoul既一個shot
其實我無細心睇內容,段片太傷眼,之後亦都無心情睇

Btw Facebook個page度有人提及命運之逆轉係有抄襲嫌疑
但作者都出黎解釋左,大家自行判斷
一樣我都係無細心睇同研究啦

佢唔係用ds既圖 佢係照住ds既圖黎畫用黎present個project

咁都無問題 香港既創意就係咁先

如果純粹作為PRESENTATION
用DS既圖來PRESENT差D
定係用照住DS既圖黎畫用來PRESENT差D?
我睇唔透
佢用2個月時間都準備唔到一幅原創有水準既圖黎present 佢地真係有能力?
佢用2個月時間都準備唔到一幅原創有水準既圖黎present 佢地真係有能力?

果張圖係段片既其中一個shot
段片其實係入圍Final先話要整
用黎比d黎唔到既評審睇
其實得一個星期左右整

你問我我又唔係JUDGE

睇番評審規則
https://www.acgpluscapital.hk/vetting-criteria/
品牌創意概念的創意及創新性
優秀的商業計劃及策略
建立可行的營運目標及里程碑
管理團隊的質素和能力

如果每樣佔1/4
假設第創意及創新性包括畫工玩法及其他
即係畫工又只係佔第一部份中既一部份
理論上, 理論上咋
即使佢畫工係零分, 只要其他FIELD夠高分
總分可以都可以入頭十

我都會諗
其實係唔係應該每一個FIELD「各自」都合格先算合格
不過咁就對寫輕小說類既參加者唔公平
政府搞嘅野真係唔好有太大期望
搞個鼓勵創意比賽出黎起反效果

用黎比d黎唔到既評審睇
其實得一個星期左右整

icic
1星期整出咁既抄襲出品值唔值比40萬 我就覺得唔值 不過可能有人覺得值得既

睇番評審規則
https://www.acgpluscapital.hk/vetting-criteria/
優秀的商業計劃及策略
管理團隊的質素和能力

如果每樣佔1/4
理論上, 理論上咋
總分可以都可以入頭十

我都會諗

優秀的商業計劃及策略
管理團隊的質素和能力
如果每樣佔1/4

4樣都係吹水野
小畫家草稿都收貸
仲要入圍拎獎公開宣傳

睇番評審規則
優秀的商業計劃及策略
管理團隊的質素和能力

如果每樣佔1/4
理論上, 理論上咋
總分可以都可以入頭十

我都會諗

只能跟你說評分感覺上完全無視左個四個評分area
根本就係佢地想點就點

睇番評審規則
優秀的商業計劃及策略
管理團隊的質素和能力

如果每樣佔1/4
理論上, 理論上咋
總分可以都可以入頭十

我都會諗

我唔知佢presentation既圖係點啦
但一個創意比賽出現抄襲應該即fail啦
咁當然佢比評審睇既圖可能好高質啦

用黎比d黎唔到既評審睇
其實得一個星期左右整

icic
1星期整出咁既抄襲出品值唔值比40萬 我就覺得唔值 不過可能有人覺得值得既

如果佢能力係值比40萬
即使係1星期都無可能靜係整到照畫圖啦
[quote]
優秀的商業計劃及策略
管理團隊的質素和能力
如果每樣佔1/4

4樣都係吹水野
小畫家草稿都收貸
仲要入圍拎獎公開宣傳

可能JUDGE果D係老闆
覺得反正你有錢都係要畫過哂所有畫
而家D畫幾爛冇所謂, 唔好阻佢理解個PRESENT就得
重要既係佢覺得件野最後會在市場上成功
咁咪唔睇D畫功囉

如果你係老闆要選一個「創業計劃」
A隊畫工勁營運弱 <----之後要請人負責營運
B隊畫工弱營運勁 <----之後要請人負責畫畫
比我我都會選B隊既

除非佢畫工弱營運又弱, 咁都選到就要搵ICAC
唔只上報咁簡單
[quote]
優秀的商業計劃及策略
管理團隊的質素和能力
如果每樣佔1/4

4樣都係吹水野
小畫家草稿都收貸
仲要入圍拎獎公開宣傳

可能JUDGE果D係老闆
覺得反正你有錢都係要畫過哂所有畫
而家D畫幾爛冇所謂, 唔好阻佢理解個PRESENT就得
重要既係佢覺得件野最後會在市場上成功
咁咪唔睇D畫功囉

如果你係老闆要選一個「創業計劃」
A隊畫工勁營運弱 <----之後要請人負責營運
B隊畫工弱營運勁 <----之後要請人負責畫畫
比我我都會選B隊既

除非佢畫工弱營運又弱, 咁都選到就要搵ICAC
唔只上報咁簡單

有抄野個隊應該即fail啦屌
比賽時都用照抄圖
拎完錢個陣抄得會唔會仲勁呢

不過都係大會話點就點
因為要present idea 同時間小
跟本唔係 拎照住其他作品既圖畫去比賽 既借口
咁樣只係證明作無能力拎獎
抄野都要睇理由先講岩定錯既話真係創意已死
係比賽入面抄襲理應比其他地方抄襲更加嚴重

比賽時都用照抄圖

不過都係大會話點就點

咁就要視乎佢點PRESENT
如果佢有講明係PRESENT ONLY, 而大會又接受既, 咁係大會既決定
如果佢冇講扮哂係真PRODUCT圖, 咁就唔得啦

即係好似TOUCHDOWN如果一開始有如實申報, 大會又受, 咁係大會問題
如果TOUCHDOWN隱瞞大會之後比人掘到出來 (我估大會只係靠參加者自己申報)
咁就係TOUCHDOWN既錯
係比賽入面抄襲理應比其他地方抄襲更加嚴重

的確呢點真係令人好沮喪
用心用創作倒頭來比人大大把摑落番面到
拎舊野or左抄d右抄d就完全贏哂
諷刺緊咁辛苦做咩?

個人黎講覺得賽果係羞辱sosad

比賽時都用照抄圖

不過都係大會話點就點

如果佢有講明係PRESENT ONLY, 而大會又接受既, 咁係大會既決定

即係好似TOUCHDOWN如果一開始有如實申報, 大會又受, 咁係大會問題
如果TOUCHDOWN隱瞞大會之後比人掘到出來 (我估大會只係靠參加者自己申報)

Present用抄襲 真product用返自己野 仲離譜wo

比賽時都用照抄圖

不過都係大會話點就點

Present用抄襲 真product用返自己野 仲離譜wo

PRESENT既時候用MOCKUP好正常?
你去SELL一個IDEA比老闆的時候, 當最後個PRODUCT有容祖兒
你做PRESENT的時候都係搵個同事扮果個位架啦
通過先有BUDGET請容祖兒
唔通真係請左容祖兒番來拍CONCEPT先去PRESENT咩

利申: 唔係容祖兒FANS

你去SELL一個IDEA比老闆的時候, 當最後個PRODUCT有容祖兒

利申: 唔係容祖兒FANS[/quote]
諗諗下要加個EXCEPTION: 除非你係楊生

其他參賽者個個都有成品或半成品
依個"靈獸競技Monster Arena"究竟做左啲乜野?
點解會淨係得幾張小畫家草稿

利申: 唔係容祖兒FANS

諗諗下要加個EXCEPTION: 除非你係楊生 [/quote]

你依個的確係一個Present既例子,但同依家討論緊既情況唔同。
你講緊既係請個容祖兒返黎幫你宣傳,
依家講緊既係佢照住張圖黎畫,

前者並唔係講緊件產品本身,而係幫件產品宣傳既方法。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞