依件事證明起香港發展創意係冇可能

605 回覆
573 Like 4 Dislike
某個人不斷強調走灰色地帶無問題
係咩人先會咁支持規則上既灰色位 大家心照
如果有一日有人用灰色位屈9你機既時候
希望你都可以唔抵抗下接受

佢唔止走灰色地帶 佢地係有違規
而家大家見到嘅係大會包庇touchdown

ACG+劉氏兄弟兩間公司係一直都有營運(ares games同antigravity)
大會唔肯公開承認有"不可有同業務公司" 呢一條規則
甚至呢兩間公司都有推過同一隻game touchdown

第二, 大會指參加比賽限期前退股 符合規定
大會唔肯講"參加比賽限期前"嘅確實日期
因為劉嘉明係11月1日先退股
正常比賽嘅"參加比賽限期"都唔會係總決賽前兩日吓嘩
根據唔同巴打既留在
10隊得獎:
Touchdown: 成隻game用舊公司資源差唔多整完
再以初創之名參加

藍茶高校:2015年已經推出過藍茶高校既game app 又係舊公司舊團隊以初創之名參加

他與她的橋:團隊14年連載漫畫,又係舊團隊以初創之名參加

大災難事:疑似曾經係漫道連載過漫畫「其中一個評審與漫道有關」(未必有問題)

Monster arena: 照住dark soul 其中一張圖黎畫,以小畫家低質既圖贏取獎項

創意何在 初創何在
建議大會將比賽改為業內人士派獎典禮

關於大災難師作者早在2014年已經在《漫道》連載證據就在佢自己個FB專業。

希望記者大哥收集資料既時候 唔好只係集中係touchdown
指出更多舊公司舊團隊以初創之名參加
先會令到往後既初創比賽真係比初創公司為主
唔係既話同類型事件只會 不斷發生
有人發現就取消某個得獎者資格 無人發現就繼續

根據唔同巴打既留在
10隊得獎:
Touchdown: 成隻game用舊公司資源差唔多整完
再以初創之名參加

藍茶高校:2015年已經推出過藍茶高校既game app 又係舊公司舊團隊以初創之名參加

他與她的橋:團隊14年連載漫畫,又係舊團隊以初創之名參加

大災難事:疑似曾經係漫道連載過漫畫「其中一個評審與漫道有關」(未必有問題)

Monster arena: 照住dark soul 其中一張圖黎畫,以小畫家低質既圖贏取獎項

創意何在 初創何在
建議大會將比賽改為業內人士派獎典禮

關於大災難師作者早在2014年已經在《漫道》連載證據就在佢自己個FB專業。

希望記者大哥收集資料既時候 唔好只係集中係touchdown
指出更多舊公司舊團隊以初創之名參加
先會令到往後既初創比賽真係比初創公司為主
唔係既話同類型事件只會 不斷發生
有人發現就取消某個得獎者資格 無人發現就繼續

老老實實,唔只呢個比賽有咁嘅情況出現
而家好多人都用呢d所謂比賽嚟cap水
由科技券,ICT Award到ACG + Capital
大部份都係同一班人同埋相關人士嚟
其實一直都有, 一年N個政府比賽都係左手交右手呃政府FUNDING, 俗D講句合法貪污, 只係依家越黎越出面, 咪話我話, 過多幾年比賽做下樣都唔使, 直接送錢比紅底公司, 仲有樓主你記得隱藏好自己身份, 唔係揚左你係果個界別以後唔使撈

巴打講得好
呢個比賽嘅黑幕只係冰山一角
政府講明有10億投放創意產業
狂cap水嘅人亦唔只今次呢個比賽果班
借電競同遊戲搞比賽合法輸送利益嘅事仲陸續有來

仲有d 野想講, 就算你今年推翻到個賽果, 佢下年只會set 一個更安全更合法貪污既規則, 掌權人既目的只係想送錢比指定公司
其實一直都有, 一年N個政府比賽都係左手交右手呃政府FUNDING, 俗D講句合法貪污, 只係依家越黎越出面, 咪話我話, 過多幾年比賽做下樣都唔使, 直接送錢比紅底公司, 仲有樓主你記得隱藏好自己身份, 唔係揚左你係果個界別以後唔使撈

巴打講得好

仲有d 野想講, 就算你今年推翻到個賽果, 佢下年只會set 一個更安全更合法貪污既規則, 掌權人既目的只係想送錢比指定公司

其實有冇人諗過政府撥款支持
同納稅人有關,可以係一個論點
利申 有交稅

巴打講得好

利申 有交稅

政府原意真係比年青人, 只係班搞手出事, 就算依家呢班搞手拉哂, 另一班上位都會係一樣情況, 所以無得拆, 個社會就係咁RUN

巴打講得好

利申 有交稅

政府用納稅人錢資助一班根本唔受普羅大眾承認同接受嘅垃圾,宜家唔撚吵
出聲,如上面巴打所講,換班搞手,換班得獎者,結果再次圍內分餅,不斷輪迴。

巴打講得好

利申 有交稅

政府用納稅人錢資助一班根本唔受普羅大眾承認同接受嘅垃圾,宜家唔撚吵
出聲,如上面巴打所講,換班搞手,換班得獎者,結果再次圍內分餅,不斷輪迴。

希望有記者可以借今次事件喚向大眾對有組織拎政府錢分豬肉既關注
希望有良心職員爆料
香港既創意產業可唔可有突破既發展就靠你地既爆料
唔好比班無料既人壟斷成個創意產業
某個人不斷強調走灰色地帶無問題
係咩人先會咁支持規則上既灰色位 大家心照
如果有一日有人用灰色位屈9你機既時候
希望你都可以唔抵抗下接受

佢唔止走灰色地帶 佢地係有違規
而家大家見到嘅係大會包庇touchdown

ACG+劉氏兄弟兩間公司係一直都有營運(ares games同antigravity)
大會唔肯公開承認有"不可有同業務公司" 呢一條規則
甚至呢兩間公司都有推過同一隻game touchdown

第二, 大會指參加比賽限期前退股 符合規定
大會唔肯講"參加比賽限期前"嘅確實日期
因為劉嘉明係11月1日先退股
正常比賽嘅"參加比賽限期"都唔會係總決賽前兩日吓嘩

補充一下,大會聲明中提到申請者係提交申請既時候已申報,並且表示申請者將會退出公司。
而係十月首輪篩選,即大會批閱同篩選合資格申請既階段。係明知道果位申請人未退出(未合資格)而仍然允許佢地參賽。

順便幫樓主PO多次(from 樓主):
岩啊, 白紙黑字, 據某隊最後十五強所講, 佢地聽最後簡介會既時候需要簽份聲明, 份聲明其中一條係唔可以擁有同經營同類型業務既公司, 而且作品係要全新未經開發
利申已接觸最後十五強
朋友表示未決賽已經知結果

more

more

more more

more

15強briefing
樂言個董事點名touchdown等三個projects
話touchdown搞電競好欣賞之類啦
可能佢覺得電競洗黑$方面好有潛力

其它Project都只係關於game ZZZZ
與例成功既IP係wechat同whatsapp

我聽日只係反哂白眼
佢唔係以為而家係ICT app比賽ar嘛
唔知咩係ACG嘅old seafood做ACG比賽評判

more

15強briefing
樂言個董事點名touchdown等三個projects
話touchdown搞電競好欣賞之類啦
可能佢覺得電競洗黑$方面好有潛力

其它Project都只係關於game ZZZZ
與例成功既IP係wechat同whatsapp

我聽日只係反哂白眼
佢唔係以為而家係ICT app比賽ar嘛

癡撚線 個董事連咩係IP都唔識
wechat同whatsapp點睇唔係品牌啦

ACG又唔識 IP又唔識
如果真係董事決定今次賽果嘅話 咁成件事就好合理
樓主呢

內幕!!!良心員工求更多
樓主呢

比人
樓主呢

比人

唔出奇.....
上次有人響高登踢爆ICT幾年都係同一班人攞獎
評審同參賽者全部相熟甚至有商業來往嘅時候
當時個樓主都好快俾人禁聲
甚至聽聞有人向方丈施壓要攞舉報者嘅IP
樓主呢

比人

唔出奇.....
上次有人響高登踢爆ICT幾年都係同一班人攞獎
評審同參賽者全部相熟甚至有商業來往嘅時候
當時個樓主都好快俾人禁聲
甚至聽聞有人向方丈施壓要攞舉報者嘅IP

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞