依件事證明起香港發展創意係冇可能

605 回覆
573 Like 4 Dislike

藍茶高校都好可疑
15強入面佢係冇片
https://www.facebook.com/acgpluscapital/videos/168277073755187/

係咪種子選手黎 直入最後十強sure win?
主辦可唔可以公開透明少少 定要問下樂言社?

其實望完機甲同藍茶報導同背景
相對之下我反而幾尊重藍茶
至少真係一班二次元愛好者熱愛畫畫仲要著住校服畫

有種堅持左兩三年既同人組識
終於成功有人欣賞注資既熱血

唔似上面又噴泉又泳池

無宣傳片=無黎既評審比唔到分
因為係要整條片比無黎既評審睇
無佢地既分都照贏
贏唔到個5隊真係好垃圾

唔係好明咩點樣有另外5隊好垃圾依個結論,你係講都應該係話其他個14隊都好廢。

講錯,應該係13

冇黎嘅評審 本身已經得六個評審
仲要大部份同acg冇關係
最後有冇俾分都成問題喎
定主辦傾埋佢就算喇

最尾好似話得3個
點解會少左成半

藍茶高校都好可疑
15強入面佢係冇片
https://www.facebook.com/acgpluscapital/videos/168277073755187/

係咪種子選手黎 直入最後十強sure win?
主辦可唔可以公開透明少少 定要問下樂言社?

其實望完機甲同藍茶報導同背景
相對之下我反而幾尊重藍茶
至少真係一班二次元愛好者熱愛畫畫仲要著住校服畫

有種堅持左兩三年既同人組識
終於成功有人欣賞注資既熱血

唔似上面又噴泉又泳池

無宣傳片=無黎既評審比唔到分
因為係要整條片比無黎既評審睇
無佢地既分都照贏
贏唔到個5隊真係好垃圾

唔係好明咩點樣有另外5隊好垃圾依個結論,你係講都應該係話其他個14隊都好廢。

講錯,應該係13

冇黎嘅評審 本身已經得六個評審
仲要大部份同acg冇關係
最後有冇俾分都成問題喎
定主辦傾埋佢就算喇

最尾好似話得3個
點解會少左成半

少左一半評審既分都贏

靈獸競技?

靈獸競技?

啲畫咁既質素
落選果5隊大部份都靚過佢喎

靈獸競技?

啲畫咁既質素

評判係2個ABC+1個鬼佬
日韓萌風會輸蝕D

靈獸競技?

啲畫咁既質素

日韓萌風會輸蝕D

屌,睇真d似偷圖,大家幫手搵下
幫推

靈獸競技?

啲畫咁既質素

日韓萌風會輸蝕D

屌,睇真d似偷圖,大家幫手搵下

雖然唔係好靚 但比起照畫小畫家圖好好多
咁點解當初大會會cut d咁又抄襲又差既圖出黎呢
係咪比賽時用差圖拎到獎
依家比人爆出黎就唔知係邊整返d靚少少既圖出黎

都唔可以話好似既, 依個其實已經比小畫家果個好D
大會有幾樣野都好撚有問題。

首先講個比賽時間。

初賽開始到頒獎半個月都唔洗,尤其決賽竟然可以2-3日裡面搞完。個頭剛比賽完,下午就可以頒獎。班評審有無認真睇?你話無內定,人唔笑,狗都吠。

第二,講下個評審安排。

決賽個part就唔講啦,前面有提到,我就講下初賽。初賽有個評審名單,不過話到時只會三個黎見。到個日我個組裡面坐左7個人,結果裡面得2個係評審名單上面有提到,其餘大會高層。個封邀請函寫到由於時間有限,只會比10分鐘時間我地,到時主要就問問題。點知10分鐘裡面,班高層就叫我地用5-6分鐘介紹自己個參賽作品。好彩,我地都有準備d資料,就派比佢地,跟住我地就開個PowerPoint開始講,然後班高層就開始問問題,d問題仲要明明資料有提到,好明顯班撚樣根本無睇過。呢到反映幾件事。

1)個日可能有d評審無黎到,人唔齊,大會都唔好穩自己班高層出黎啦,又唔係相關專業,識條撚咩,問埋don9問題。

2)穩高層做評審問題都唔大,問題就在於班評審無做好事前功夫,問埋曬d問題都關於咩品牌概念、管理架構等等寫好曬係品牌策劃書,根本有齊資料,好明顯班評審睇都無睇,而呢班極唔專業的評審就要負責決定個40萬比邊個,自己又唔撚識野,又要唔衰得,點算?咪穩班咩都齊,直親作品都做埋出黎的老c忽參賽團隊獲獎,因為實無死,何解?你睇返個10隊優勝團隊作品,大部分拎過獎,唔好話巴絲打上面先講完個兩個,個咩休格斯個熊仔,前排先拎完咩創意獎,包括個《她與他的橋》人地個團隊之前都已經畫開,14年仲連載過作品。d作品把炮,到時出事,上頭怪罪落黎,都可以話自己個眼光無問題,d作品全部拎過獎,係市民問題,佢地目光短淺接受唔到,哈哈呢d抄襲作品,真心接受唔到。

講起班評審仲有樣好笑,見我地有個評審叫房崇基(漫道)。我地個作品同漫畫有關,佢就問我地:你地話想透過你地個作品促進香港漫畫發展,不過呢樣野,我地漫道已經做緊啦,個市場可能容納唔到你地,有無考慮過呢層?

所以話你班老c忽,香港就多得你地班撚樣搞到臭撚曬,唔係諗住一齊發展個市場,反而驚死我地分左佢舊餅。漫道都發展幾年,咩成績大家有目共睹,港漫靠你地收硬皮。

至於個大災難師,作品高唔高質,睇大家點睇,不過水準的確有。個作者資歷都唔差,係大公司做過插畫師,亦都係漫道連載過作品。

搞個比賽出黎,優勝劣汰,人之常情。問題班優勝隊伍全部業界精英,個個都有一定資歷。而你大會打住鼓勵年輕人創業,發展ACG產業為旗號,結果自己業界圍內分錢,你就唔好搞公開比賽懶公平,直接業界精英賽啦。

個日見到班大專學生黎參賽,人地抱住希望黎,想有個機會追夢。點知成班業界余孽,一班人自己有錢,有資源都要同人爭。一班人,明明個作品幾年前推出過,無人氣,無市場價值,都要走黎憑自己多人地一d經驗,多人一d資歷黎屈班後生機,公平咩?

本土創作就一定支持,不過今次呢批,不了。

靈獸競技?

知你睇緊連登喇
求其搵人畫三張圖想洗底呀
風格張張唔同
同之前條片又完全冇關係
零分重作!

首先講個比賽時間。

初賽開始到頒獎半個月都唔洗,尤其決賽竟然可以2-3日裡面搞完。個頭剛比賽完,下午就可以頒獎。班評審有無認真睇?你話無內定,人唔笑,狗都吠。

第二,講下個評審安排。

決賽個part就唔講啦,前面有提到,我就講下初賽。初賽有個評審名單,不過話到時只會三個黎見。到個日我個組裡面坐左7個人,結果裡面得2個係評審名單上面有提到,其餘大會高層。個封邀請函寫到由於時間有限,只會比10分鐘時間我地,到時主要就問問題。點知10分鐘裡面,班高層就叫我地用5-6分鐘介紹自己個參賽作品。好彩,我地都有準備d資料,就派比佢地,跟住我地就開個PowerPoint開始講,然後班高層就開始問問題,d問題仲要明明資料有提到,好明顯班撚樣根本無睇過。呢到反映幾件事。

1)個日可能有d評審無黎到,人唔齊,大會都唔好穩自己班高層出黎啦,又唔係相關專業,識條撚咩,問埋don9問題。

2)穩高層做評審問題都唔大,問題就在於班評審無做好事前功夫,問埋曬d問題都關於咩品牌概念、管理架構等等寫好曬係品牌策劃書,根本有齊資料,好明顯班評審睇都無睇,而呢班極唔專業的評審就要負責決定個40萬比邊個,自己又唔撚識野,又要唔衰得,點算?咪穩班咩都齊,直親作品都做埋出黎的老c忽參賽團隊獲獎,因為實無死,何解?你睇返個10隊優勝團隊作品,大部分拎過獎,唔好話巴絲打上面先講完個兩個,個咩休格斯個熊仔,前排先拎完咩創意獎,包括個《她與他的橋》人地個團隊之前都已經畫開,14年仲連載過作品。d作品把炮,到時出事,上頭怪罪落黎,都可以話自己個眼光無問題,d作品全部拎過獎,係市民問題,佢地目光短淺接受唔到,哈哈呢d抄襲作品,真心接受唔到。

講起班評審仲有樣好笑,見我地有個評審叫房崇基(漫道)。我地個作品同漫畫有關,佢就問我地:你地話想透過你地個作品促進香港漫畫發展,不過呢樣野,我地漫道已經做緊啦,個市場可能容納唔到你地,有無考慮過呢層?

所以話你班老c忽,香港就多得你地班撚樣搞到臭撚曬,唔係諗住一齊發展個市場,反而驚死我地分左佢舊餅。漫道都發展幾年,咩成績大家有目共睹,港漫靠你地收硬皮。

至於個大災難師,作品高唔高質,睇大家點睇,不過水準的確有。個作者資歷都唔差,係大公司做過插畫師,亦都係漫道連載過作品。

搞個比賽出黎,優勝劣汰,人之常情。問題班優勝隊伍全部業界精英,個個都有一定資歷。而你大會打住鼓勵年輕人創業,發展ACG產業為旗號,結果自己業界圍內分錢,你就唔好搞公開比賽懶公平,直接業界精英賽啦。

個日見到班大專學生黎參賽,人地抱住希望黎,想有個機會追夢。點知成班業界余孽,一班人自己有錢,有資源都要同人爭。一班人,明明個作品幾年前推出過,無人氣,無市場價值,都要走黎憑自己多人地一d經驗,多人一d資歷黎屈班後生機,公平咩?

親我老母。改返直情,一時氣憤,打錯。自屌先

首先講個比賽時間。

第二,講下個評審安排。

...

首先講個比賽時間。

第二,講下個評審安排。

親我老母。改返直情,一時氣憤,打錯。自屌先

巴打聯絡我丫
Tg: waiwai2002

睇返個email

佢係講撚到明 你交表交少左野先會比你present
變相準備得好既隊伍係比佢陰左
我地隊伍準備左成幾十條問題
點知一去到就叫我地可以開始present

有預備個日present既 除左有內幕消息既 就係準備得差既人

睇返個email

有預備個日present既 除左有內幕消息既 就係準備得差既人

巴打你都聯絡我丫
再講佢地聽之前跟本無睇過我地既ppt同埋計劃書
可能我地計劃書成幾十頁 班友覺得晒時間啦屌

巴打我地都係,做好曬事前準備,準備埋10幾條問題,印曬d資料出黎。點知present已經用左大半時間,仲要我逐條講返資料裡面有,指返比佢地班on9睇

巴打我地都係,做好曬事前準備,準備埋10幾條問題,印曬d資料出黎。點知present已經用左大半時間,仲要我逐條講返資料裡面有,指返比佢地班on9睇

巴打想推上報麻煩聯絡我丫

睇返個email

巴打你都聯絡我丫

做咩?

巴打想推上報麻煩聯絡我丫

okay
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞