依件事證明起香港發展創意係冇可能

605 回覆
573 Like 4 Dislike
本來想起facebook翻段野, 係有人回應大會, 搵唔返, 唔知係唔係比大會刪左, 只好起舊post到搵返出黎

睇到有位朋友起facebook回應大會,覺得好有見地, 希望如果作者見到唔好介意我轉貼出黎

按照以上回應看來,有以下疑問:
1. 此創業計劃是鼓勵企業以公司資源來開發計劃,再以「酒樓執左改個名再開」的形式佯裝成新公司來參加嗎?
2. 會出現這種形同「走法律罅」的參賽模式,是大會在制定規則時的失誤嗎?
3. 如非失誤,那為何刻意要求參加者「成立一間新公司參加計劃或參賽團隊可以以一間已經成立而未營運的公司參加計劃」,製造參加人士均是「初創企業」的假象?
4. 那為何不索性一開始說歡迎業內人士參加?
如果大會敢删留言,都夠你bin到2046
所以唔會支持本垃圾。
補充:
2016年 Ares games 聲稱財務問題結束遊戲業務

15強公布時, 我詢問大會關於該團隊, 當時話係「已終止所有業務」
好黑暗
有巴打要求我貼返依兩張圖

其中一個優勝隊伍:

另外貼返最後15強影片, 有d冇片
https://www.facebook.com/acgpluscapital/videos/168277073755187/

十大優秀團隊
金獎Gold
最佳策劃獎 Best Proposal:
極限裝甲聯賽 Touchdown: Armor League
十大優秀團隊
銀獎Silver
最佳設計獎 Best Design
最具創意獎 Best Creative
最佳創新科技應用獎 Best Innovation and Technology
哈格斯 Hugus
十大優秀團隊
銅獎 Bronze:
污托邦 Apopia
十大優秀團隊
優異獎 Excellence:
大災難師 Master of Disaster
十大優秀團隊
最具團隊精神獎 Best Team Spirit:
真實勇者 Adventure of Truth Warrior
十大優秀團隊
最佳表現獎 Best Presenter:
藍茶高校 Blue Tea College
十大優秀團隊
他和她的橋 The Bridge Among Them
靈獸競技 Monster Arena
淨化女神 Amgine
Siignal
屌你隻法拉
留名
推上報
將法拉幅圖Send 去俾暴風雪啦
打機毒撚真係得閒
LM
linux 都唔敢用,創乜撚 ?
linux 都唔敢用,創乜撚 ?

推上熱門
錢已袋 理撚你
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞