依件事證明起香港發展創意係冇可能

605 回覆
573 Like 4 Dislike
開始覺得佢d參賽規則係專set比舊人去參加呢個所謂 創業比賽
又咩只要新公司無營運就得
又話可以拎舊作變下就參加得
一開始諗唔通有參賽者拎到龍珠授權都參加得創業比賽? 原本仲可以有灰色地方比錢舊人
連創業比賽都要益舊人 政府真係無撚用
推上報
開始覺得佢d參賽規則係專set比舊人去參加呢個所謂 創業比賽
又咩只要新公司無營運就得
又話可以拎舊作變下就參加得
一開始諗唔通有參賽者拎到龍珠授權都參加得創業比賽? 原本仲可以有灰色地方比錢舊人
連創業比賽都要益舊人 政府真係無撚用
推上報

佢仲要話2個比賽係計同一個分
變相你係品牌比賽拎到10萬蚊既話 就可以係埋創業比賽拎40萬

呢點唔知係咪其中一個灰色地方似舊人合理咁拎埋個40萬
佢開talk係deadline兩個禮拜之前。。。正常人係只有兩個禮拜準備。

宜家佢拎一堆完成品出嚟,個個準備好曬,又噤啱未注册,點同佢鬥。

其實本身都預左入面一定係比圍內自己友贏,只係希望搏到其餘個D位。

佢今年動漫節公布,姐係最快7月28號就知,到9月29有成2個月,手腳快的話應該都準備到

依隊人早一年準備都得啦

其實仲有幾隊係畢業作品
即使係非商業性質
佢地都早你一年開始準備
另外有一隊係活動左4年既漫畫團隊(bl?)
將d舊角色抽出來重新包裝做新遊戲就算係新野
睇佢地官網連角色配音都有哂

如果冇一直做開
2個月前先開始臨時組隊做的話都真係冇得打

係咪個個x化女神?
根本政府啲資助呀比賽呀好多都係圍威喂

直到今朝我都算關注呢串post,幾十萬wor
然後睇到燒烤場單新聞牽涉到既錢同咁多種走規則灰色位既技巧
相比之下我已經冇心機睇呢度大會既規則

移民啦,有冇國家收低收入it 9
根本政府啲資助呀比賽呀好多都係圍威喂

直到今朝我都算關注呢串post,幾十萬wor
然後睇到燒烤場單新聞牽涉到既錢同咁多種走規則灰色位既技巧
相比之下我已經冇心機睇呢度大會既規則

移民啦,有冇國家收低收入it 9

估唔到 第一屆針對青年創業既比賽都係咁黑暗
做樣都唔做一屆比香港青年睇 好撚野
政府比幾百萬既第一屆acg創業比賽既得獎作品充斥住舊酒新瓶,抄襲。岩岩起步既青年要同資源充足既舊團隊鬥創業比賽。這就是香港青年政策 這就是香港創意。
有巴打要求我貼返依兩張圖

其中一個優勝隊伍:

喂 樓主巴打 你就咁貼2張圖又唔講係抄襲 無人會知係咩事架wo

其實係咪要針對返成個比賽既唔同問題呢
全部都係黑箱作業
記者呢

其中一個優勝隊伍:

喂 樓主巴打 你就咁貼2張圖又唔講係抄襲 無人會知係咩事架wo

其中一個優勝隊伍:

我個人覺得
呢張單純係醜、核突、咁都得
「抄襲」2個字我講唔出口,唔想侮辱DS
正如我畫張火柴人唔可以話係抄襲梵谷一樣(眼神死)

至於你講既「成個比賽」問題
貿發局果d fund仲嚴重
我用圖片答你

其中一個優勝隊伍:

我個人覺得

我用圖片答你

圖呢
利益輸送你識條春
政府真係搞乜都要利益輸部益舊人 不論多與少
不如搞過整個獎門人節目明正言順咁送啦

其中一個優勝隊伍:

我個人覺得

我用圖片答你

如果佢只係畫出黎分享比大家睇 我係認同你話「抄襲」係侮辱ds
但呢個係其中一個得獎作品 我本身都鍾意ds都要指出返佢既得獎作品係照住ds既圖黎畫既超低質成品
嘿嘿,你有所不知了,我得知個touchdown 的參賽者,佢識好多評判,緊係有不同待遇
嘿嘿,你有所不知了,我得知個touchdown 的參賽者,佢識好多評判,緊係有不同待遇

靜係得touchdown 的參賽者?

more
40萬唔係好多姐
想係香港搞startup唔可以靠funding架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞