我地係一班無人問津的電競選手

470 回覆
2189 Like 136 Dislike
電競係點就唔評論
但叫人轉game既 唔撚通 打網球打壁球冷門呀 轉去踢波打籃球啦
on99
有實力先好玩啦
鍾仔之前都講
好多人以為電競係讀唔成書出路
根本果堆人好多都唔知自己讀書廢, 打機又廢
自己仆街唔緊要
連登好多小朋友,唔好教壞細路
搞到佢地而家都日日都發夢做選手

我覺得講呢d哂氣,運動 音樂 作家都搵唔到錢又教壞細路 ,咁都教壞得本身都智力有問題 教黎都哂氣
支持樓主,我以前都有去追過自己既夢想,可惜一來自己唔爭氣,二來際遇始終唔夠好,三來香港呢樣野唔好話發圍,係絕大部份人既印象都好差。

我既理想係街舞…

當年中學雞果時矢志要跳出香港,但問題就黎喇,香港跳舞圈子本身已經好有問題,一來大家唔團結,二來只要是旦有一個出名少少既人唔鐘意你,就可以唱到你無人理…

特別係我呢種興趣,我見過個隊友甩臼,亦都有朋友傷一次以後跳唔到,而我自己都傷過一次好嚴重,一次差少少令我以後都要坐輪椅既意外。

因為我跳既時候,連Youtube教學片都未有。再嚴格少少講,只係一個口耳相傳連正規練習系統都無既年代

我明一定會有人話讀唔成書走去學人做MK仔跳舞,唔好意思,至少係CE之前我成績都係全級頭10,但果時對於我黎講,讀書都唔見得搵到幾多錢,叫我打份牛工,為三餐勞碌,有夢但係得個想字既人生,唔係我想要既生活。

所以我故意亂考CE等屋企人以為我讀唔成書…
我雖然唔後悔跳舞,但我幾後悔我當時呢個幼稚既決定

咁多年黎,我都知我一同人講我跳街舞,好多人第一反應就係覺得我MK,覺得我扮野,以前我對呢D評價好反感,但聽左成十幾年,你唔厭我都厭喇係咪?正如打LOL你身邊永遠都有好多覺得自己應該係鑽石以上既銅學係度。

過左咁多年,原本既努力同決心唔只實現唔到,仲好多時都係因為自己既幼稚搞到好多事都胎死腹中,最後到我自己練到有實力果時,我只係一個人係度練,唔同人交流,都唔想再同人交流,直至自己連熱誠都無埋。

結果呢?好唔好彩我因為一D意外又傷到對腳,幾年黎都跳唔到,然後依家只係變成為興趣出黎跳下,順便當減下肥。當初既決心?算喇,都就黎三十歲人唔係唔想做,係知道自己已經無咁既能力去做,而且都知道自己唔會再係成功果個…不過我都唔想放棄呢樣野,因為我鍾意左呢樣野咁多年都無變過。

講左咁多野,我都只係想講一句,無論你既理想同夢想係點都好,可以實現同奮鬥到既時間一定要令自己唔好後悔,放唔放棄其他野我比唔到一個完美既答案比你,因為我正正係一個放棄晒所有野去做,但唔好話香港,係連自己圈子都唔比機會我既例子。

但如果你問我有無後悔為呢個理想去堅持過?我一定會答後悔,我後悔自己定力唔夠努力唔夠而且唔識做人,去得唔夠盡。

就好似狂舞派既一句說話:為左夢想,你可以去得幾盡?

畢竟每個人對成功既價值觀都唔同,有人覺得搵唔到錢就係廢人,有人覺得不務正業既係廢人,當然我同樣都可以話呢D人為左錢成為無夢想既人好可悲。

雖然依家無論夢想又好事實又好我都唔係大眾眼中既成功人士,但我曾經令自己既人生閃耀過,我欣賞咁樣既自己咪得囉係咪?
Oba點解你咁黑 做救生員?
Btw 主播區kidstar有無去講

利申 有睇你twitch.... 比賽直播有睇港區同今次
R6普及性係差D,至少係香港黎講
唔小心見到個post
再唔小心捱夜睇哂你地第一個Map 聽日繼續睇
好精彩啊 連我未接觸過R6都睇到超緊張
其實我都係第一次睇電競,唔覺得R6真係咁差,
LOL真係從來都冇興趣㩒嚟睇
支持UM你地繼續啊
睇另一個post話有成員退出,希望唔係真
電莖
電到jj爛
有心有料電莖返大陸好過 香港冇人投資 市場細

仲要睇過氣showgirl同堆兵,達人san 臉色

傳聞ttv早上直播班友都怕左佢地唔敢一邊打機一邊睇片
頭已側
支持巴打,我都想有途徑話俾人知電競係乜

成日俾人話咁鍾意打機又咁叻去比賽啦
我想講真係比賽做選手就唔係玩玩下咁簡單

不過係香港搞電競一定無咁順風順水(做選手又好/做搞手又好)
比賽輸贏唔重要,但千祈唔好放棄夢想
唔小心見到個post
再唔小心捱夜睇哂你地第一個Map 聽日繼續睇
好精彩啊 連我未接觸過R6都睇到超緊張
其實我都係第一次睇電競,唔覺得R6真係咁差,
LOL真係從來都冇興趣㩒嚟睇
支持UM你地繼續啊
睇另一個post話有成員退出,希望唔係真

本來想退出既係我,但我去完發覺自己仲可以既,人地韓國隊26,27仲打緊既時候,自己如果仲有興趣既,點解唔打落去,所以就打得一年得一年,反正2-3年後,自己咪又係要做打工仔,但起碼你曾經不同於別人
Day3:

第三日亦係比賽日既開始,我地隊就最後一場先打

Morning

會場現場,第一場成9點半開始,好早 ,所以人都比較少

午餐TIME,餐餐都係包

澳洲都唔少華人,ADMIN 同 澳洲隊MF LUSTY 合照

等左好耐到我地個場

我地既對手係韓國隊,韓國隊係所有隊伍眼中既強敵,
我地亦都係咁諗,所以盡力而為,
以前係練習賽WIN過佢地,
可以話係一支強心針。

第一局領事館,最緊湊既MAP,
亦係我地勝出既一張MAP,各人既配合,
戰術上既優勢,令我地先下一城。

第二局OREGON,本身係我地最拿手既MAP,
但戰術被對面睇穿,因為以前打得太多依個地圖,
節奏亦亂左比人直落一局。

第三局BORDER,亦不幸地比對方拿下
大分 1-2 輸比韓國隊

握手時候,發生左件好笑事。小弟被韓國ENVYTAYLOR抱起

識英雄重英雄

我地隊因為有隊員比較忙,對比其他隊相對少一齊練習,
拿到依個成績已經超出預期,但我就唔開心左成晚。
因為果日自己既狀態實在比平時差

官方提供既晚餐

返到去酒店,我地去左同新加坡隊一齊晚餐。
同為SEA既代表,大家都飲恨出局
今餐可謂係眼淚晚宴
不過食物質素都好好,
仲要等位既時候,侍應講笑咁講"屌你地,叫你地打黎先嗎"
原來佢係香港人黎,外地聽到自己語言零舍親切

第三日完
繼續
加油樓主

默默喺fb 比左like你地
難得香港補team打r6真係好正
屌,打呢隻19 game 有咩用
比我係都試下pubg
仲有冇
支持你地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞