我地係一班無人問津的電競選手

470 回覆
2189 Like 136 Dislike
我地係一班電競選手,正確來講,應該是一班業餘電競選手,因為我地冇任何收入,但職伍已經係職業水平,亦已經係Rainbow Six既職業聯賽入面打拼,在沒有任何幫助/贊助下,我地曾經係東南亞社區杯,7-9月既比賽取得第二名既成績,在職業聯賽選拔賽中,uM以第二名總成績入選。後來在職業聯賽B組中更是未嘗一敗,以B組首名出線。在季後賽決賽,才惜敗亞洲勁旅 Cryptik (前為Envy 代表亞洲出戰國際邀請賽),以東南亞區第二名成績完成本季職業聯賽,早前19/10 - 23/10 更代表香港出戰悉尼同成個亞太區打。

如果大家有睇比賽既話,相信都知結果係點。不過都想比大家知道,我地uM能夠行到今日的確唔容易,一直來冇人識,冇媒體宣傳,冇贊助商支持。我地都堅持到今日,你地又可以為夢想放棄幾多?

以下會以遊記方式記錄一下我地今次旅程,亦希望有人會支持下…

Day1:
係未出發之前,首先要多謝返CGA同Ubisoft HK 既幫助,
CGA義務幫我地整左隊衫同隊ICON,
如果唔係,我諗我地都係求其著件T就出台打,
另外UBI香港就比左幾隻幾得意既公仔支持我地,香港仲未公開發售。

8點15夜晚機出發

上左機無耐就有飛機餐食,澳航飛機餐,我覺得都幾好食

餐單:

揀左飯食,賣相一般,但食落唔差,同埋揀左香檳飲,貪得意

睇左幾套電影訓左陣,就有早餐食,訓下醒下幾辛苦

過多一個鐘左右,終於到悉尼 ,8個幾鐘坐到周身骨痛

等司機叔叔車去酒店

酒店一入去,第一個反應係WTF ,大到你真心唔信
5日4夜都係2300澳元左右,3房1大廳1開放式廚房仲要有個洗衣房
媽呀,我想長住,香港邊到搵到咁正空間

休息左陣,就過去比賽場地睇下同熱下身

g持
lm support
Lm
LM

BTW真正想做職業選手搵食都係轉GAME吧啦
垃圾
玩錯game
Csgo就唔同
唔係想潑冷水 係香港全職電競真係好難行 但作為鐘意打機既一分子 都好想見到香港既代表隊可以出人頭地 個樣唔太毒 識講下笑既 做下直播搵真銀算啦
玩錯game
Csgo就唔同

csgo太多神人

有fps底去pubg吃香好多
留名支持
路就一定難行架啦
比心機
留名
lm
小心一有人贊助就比人屌你地搵錢
Lm
加油
小心一有人贊助就比人屌你地搵錢

喺連登參與電競已經係死罪
同其他隊打練習賽,打打下就夜晚,
本身場地個邊提供埋野食比我地,
點知佢個PIZZA 由6點叫,去到8點都唔見影

咁就直接車我地返去,叫我地自己叫野食,再問佢CLAIM返錢

酒店出面,朝早去到都唔記得影

放低左D KEYBOARD MOUSE,落街周圍亂行是常識吧

是是但但去超市買左D野食,野飲

飲住啤酒,睇VODS

上網叫左個PIZZA 好正,包食完你唔會再想食PIZZAHUT

70幾澳元,後尾都好似冇CLAIM返錢比我地
冷門game無計
Lm支持
加油
有打PS4 覺得好好玩
加油呀
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞