我地係一班無人問津的電競選手

470 回覆
2189 Like 136 Dislike
發撚完夢未?發撚完就好做地盤搵錢
Btw 帶黑色口罩好撚型?
又有五毛搞事
樓主你個隊有個係某明星既細路wo
加油樓主,
人地韓國都做到, 冇理由香港做唔到

你香港追到 三星 二十份之一, 我cut.

你又幾巴閉呀

唔知仲以為佢係醫生 聲大大咁

一睇起底
偏有偏好
開心咪得囉
樓主做電競撚其實洗唔洗做運動keep住?
加油樓主,

你有病就睇下醫生 語癌沒期咁款
更代表香港出戰悉尼同成個亞太區打??
你地有咩資格代表香港
邊個比你地代表香港

而我地只係被通知 由你地來代表香港,

就好似運動員 ,4年1次奧運,
而我地先知原來花劍比賽 , 溜冰比賽有香港代表
第一次聽到有呢個運動員既名 ,
拎唔到獎牌 冇人會記得你
拎到獎牌為港爭光之後呢?
sorry個份榮譽完全感受唔到 亦唔值得所謂既驕傲 亦唔會突然多左人玩運動

你地只係浪費4年社會資源去爭取個人榮辱 not for hk
香港人係好現實

利申: 玩實中的香港人

有邊撚個運動員唔撚係被告知?
屌你老母特首都係被告知架啦香港
你老母幾撚是有份參與挑選呀屌你老母
有時唔係唔比人講野
但屌你老母弱智既講野真係忍唔住笑
更代表香港出戰悉尼同成個亞太區打??
你地有咩資格代表香港
邊個比你地代表香港

而我地只係被通知 由你地來代表香港,

就好似運動員 ,4年1次奧運,
而我地先知原來花劍比賽 , 溜冰比賽有香港代表
第一次聽到有呢個運動員既名 ,
拎唔到獎牌 冇人會記得你
拎到獎牌為港爭光之後呢?
sorry個份榮譽完全感受唔到 亦唔值得所謂既驕傲 亦唔會突然多左人玩運動

你地只係浪費4年社會資源去爭取個人榮辱 not for hk
香港人係好現實

利申: 玩實中的香港人

有邊撚個運動員唔撚係被告知?
屌你老母特首都係被告知架啦香港
你老母幾撚時有份參與挑選呀屌你老母
有時唔係唔比人講野
但屌你老母弱智既講野真係忍唔住笑
睇到巴打你既經歷好有感觸
我本身係LOL個面既業餘選手
近年係香港大大小小既比賽拎過唔少冠軍
奈何要做全職選手既話 香港並冇咁既舞台比我地
最近都要去台灣留居 因為台灣先有固定的職業聯賽 並且一定要線下打
我同隊員都係學生 如果真係要轉做職業選手 即係要放棄學業
Quit U/唔考DSE 對我地黎講代價太大
導致香港唔少人即使有實力 都唔可以係國際舞台大放異彩
巴打你敢冇資助既情況下行出呢一步 我真係好羨慕

最近我地報左個台灣搞既比賽 係100幾隊入面打入左4強
除左我地之外個3隊 全部都係前職業/職業選手組成既隊伍
我地過幾日就去台灣打 主辦方唔資助機票住宿
不過機會難得 我地都想試一次出國打比賽 再唔係咪當旅行
可能到時完左都學巴打咁開番個post寫包膠

共勉之

咩比賽?

http://www.esranking.com/Gaming/NEC_LOL/sport_game_tree.php
係參加過最大金額既比賽 不過得第一 二名有錢
4強贏唔到就變觀光團
樓主,I know that feel
雖然打機(電競)係好多人眼中係好無聊/幼稚,
但如果打機(當然唔係過唒火位、又唔影響你現時生活或者前途下)又可以實現你地既夢想,我好認同應該趁後生試下實現夢想(如代表香港參賽,甚至贏冠軍),
不過現實同前途都要諗下,係追夢既時候,都唔好只掛住追夢,要兼顧埋人生另外都重要既野(學業、事業、家人等)
最後希望你地有機會實現到夢想,加油

利申:曾參加pokemon wcs世界賽、已於八大undergraduate及postgraduate畢業
加油樓主,

你又幾巴閉呀

一睇起底

原來係垃圾恆大仔
仲好意思笑人

呢d智障假膠好心咪理佢
容我晏少少再update,有野忙緊
樓主你好,有D關於電競既野想請教下你,如果方便既唔該搵下我呀
http://t.me/tom394
加油樓主,

你又幾巴閉呀

一睇起底

原來係垃圾恆大仔
仲好意思笑人

呢d智障假膠好心咪理佢

人地失手咋,唔好笑人啦
連全盛時期嘅1122都冇得發圍就證明R6呢隻game係香港搞esport真係冇前途
打機就打機啦
電乜撚野競

有本事打咪打啲成績封住人把口
講到打機打到做職業好輕鬆咁

btw打csgo去中國應該有機會發展

有啲人唔知道打機同電競既分別
表面你以為差唔多?
電競一日可能要打十二三個鐘
中間真係食餐飯,
入面有好多係好枯燥既練習但每日都可能要做1,2個鐘以上(唔同GAME唔同啦...)
中間你係無得諗住玩其他GAME
莫講話其他GAME,係連果個GAME既休閒模式都無得玩(LOL/OW/DOTA2)

人工其實通常唔高(唔開直播)
以我所知,LOL職業選手其實只係50K~60K既台紙,即係10K~15K既港紙
放棄既可能係學業,同埋你既CV,萬一係呢行打唔到成績,到25歲既時候,人地就睇你CV係乜都無

當然打到好叻果啲就完全唔同講法
但又有幾多個呢?
其他GAME我唔熟生態啦
LOL,單係diamond3就代表你係成個遊戲玩家入面最TOP既0.4%
但係職業選手係challenger都未必做到,係全部玩家既0.02%都未必做到

btw支持樓主
rainbow6始終受眾少啲
加油呀 Joba 支持你 實現夢想
總會有人睇唔起電競 同你講只係打機
等於去做足球員 屌你 你唔想讀書先踢波咋嘛

電競呢 其實一定慘撚過你返工
返工都話有得放假 電競? 放假? 好呀你唔想贏嘅咪放假囉

日日開隻game練同一樣野
記住邊支槍有乜用邊樣item幾時用
喂大佬你返工老細問到都可以答話睇下先陣間答你
上場比賽唔通話 pause 比我睇下支槍做乜先

你睇下人地比賽點解咁多 technical play 你會睇到拍手掌? 練囉 人地練緊嘅時侯你又係咪話 屌你打機啫

結論 樓豬要俾心機 咪撚衰俾班柒頭睇
上回提要: 舞台佈置

咁就睇埋最後一PART 舞台位,依到就係訪問位LA。

諗到訪問都打冷震,
不過我地隊就因為有個新加坡人取締有個香港隊員因私人理由不能出賽。
所以我成日都要同新加坡仔講英文,其他人就主要講廣東話,
我再做TRANSLATE ,英文都叫OK掛。

中場休息我地就出左去亂行,有隊友話要去買煙仔。

落雨

野食野飲好Q貴,買唔落手,返去食佢提供既薯片,可樂算

話說隊友包煙仔,就成30澳元,對HKD X6 = $180
難怪個邊空氣清新咁多

返到去見到新加坡隊,岩岩團練完

之後就每隊上二樓去拍張硬照 FOR 比賽用

我就唔POST我地張硬照出黎LA,有興趣就自己去搵搵。

影完就差唔多返酒店休息
又返去亂行TIME,今次行遠左少少
因為有人九點幾話要食KFC

最後係搵唔到,因為應該收左工。佢就放棄左,睇中間THAI FOOD 試下

原路回程,HEA影下

返到去食住野,講左幾張MAP既戰術。
大電視真係幾好用

第二天完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞