[推到完場] 林奠首份施政報告

623 回覆
61 Like 26 Dislike

先處理中產買唔到新樓問題

政府根本冇必要照顧單身人士上車

單身人士唔撚駛住?

on撚9

政府鼓勵單身人仕自己處理咗單身呢問題先

單身有咩問題?

單身人仕冇樓點結婚成家?

以現時經濟情況睇,一個人月入有3-4萬,其實夠供平樓。

如果冇呢個數,根本買唔起,都供唔起。呢組人仕最理想情況,係公一份婆一份,咁就上到車。

換句話講,單身人士,如王老五果啲,繼續努力搵多啲。如果要樓為結婚,不如掉返轉搵左伴先。

單身人士唔撚駛住?

on撚9

單身有咩問題?

以現時經濟情況睇,一個人月入有3-4萬,其實夠供平樓。

如果冇呢個數,根本買唔起,都供唔起。呢組人仕最理想情況,係公一份婆一份,咁就上到車。

換句話講,單身人士,如王老五果啲,繼續努力搵多啲。如果要樓為結婚,不如掉返轉搵左伴先。

一家人有7萬都可以平平地買到樓,無呢個數根本唔應該結婚生仔,亦唔應該買樓。

如果買唔到就再努力點,一家大細出黎搵錢。
有無重點
首置盤冇單身人仕份?咁單身搵2萬幾3萬嗰d乜都買唔撚到

單身人士唔撚駛住?

on撚9

單身有咩問題?

呢個世界一定要結婚至買得樓??單身人士冇必要冇資格買政府資助樓?
話單身唔洗買樓根本歪理
護理人手輸入外勞

應該係老人院護理員果d
唔係護士醫生

老人院呢啲厭惡性工作,幾乎唔會有香港人做

單身人士唔撚駛住?

on撚9

單身有咩問題?

呢個世界一定要結婚至買得樓??單身人士冇必要冇資格買政府資助樓?

樓係香港係稀少性既野
結婚生埋仔、又上唔到公屋、
搵既錢加埋供得起平平地既樓
嗰啲先係急切需要有層樓專心俾個穩定環境下一代既人喎

單身人士本來就唔會點同人夾錢買樓自住
得罪講句
一係你就搵多啲自己買私樓,一係咪脫離單身囉
人不嬲係群體動物,你要離群獨立就只有靠自己架啦

單身人士唔撚駛住?

on撚9

單身有咩問題?

樓係香港係稀少性既野

得罪講句

重點錯晒,中晒陷阱

成左家有5-7萬都唔係最迫切

最迫切係一家人住緊劏房個班

on撚9

單身有咩問題?

樓係香港係稀少性既野

得罪講句

重點錯晒,中晒陷阱

咁成家住劏房個啲個市場定位唔係應該排公屋咩
點會有錢買得起居屋?
護理人手輸入外勞

應該係老人院護理員果d
唔係護士醫生

老人院呢啲厭惡性工作,幾乎唔會有香港人做

公院rn 呢家次次收親老人院case個陪診7成都唔識廣東話 唔鹹唔淡既都少見 次次都要打去問睇場個個rn先問到野
所以好好奇呢到既人手指緊咩

單身人士唔撚駛住?

on撚9

單身有咩問題?

樓係香港係稀少性既野

得罪講句

重點錯晒,中晒陷阱

有幾迫切? 一家人住得劏房
一係廢中廢老娶個支那婆未排到公屋
一係無撚柒腦明知無錢都要夾硬結婚搬出去
呢D人有需要幫?
有冇人知幫學校換冷氣同街市裝冷氣係做乜9?

街市都明,夏天係好焗
乜依家仲有學校無冷氣/成日壞架咩
預計除左提首置盤之外都應該會提下洪水橋

http://www.hsknda.gov.hk/big5/

http://www.hsknda.gov.hk/big5/

洪水橋之後好似係會起多到地鐵站

會唔會發展到下一個新市鎮

街市都明,夏天係好焗
乜依家仲有學校無冷氣/成日壞架咩

轉中央冷氣

手足口病
首置盤冇單身人仕份?咁單身搵2萬幾3萬嗰d乜都買唔撚到

單身人士唔撚駛住?

on撚9

單身有咩問題?

張家輝
你有樓咪有婚結囉
你結婚咪有樓囉
你冇樓又點結婚呀
你冇結婚又點有樓呀

洪水橋之後好似係會起多到地鐵站

會唔會發展到下一個新市鎮

果頭好多地方都睇得出係準備發展緊

我覺得聽日777會提
五毛鍾意就返連登仔係全部窮人先反政府
唔鍾意就過連登個個有錢唔理窮人,話佢啲福利好益「基層」,唔好盲反
五毛鍾意就話連登仔係全部窮人先反政府
唔鍾意就話連登個個有錢唔理窮人,話佢啲福利好益「基層」,唔好盲反
林鄭應該有好多大計想推
一次出推曬出黎等你睇唔切

不過重點應該都係土地供應
樓市gogogo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞