[推到完場] 林奠首份施政報告

623 回覆
61 Like 26 Dislike
一定係冷氣唔夠d學生哥先會自尋短見
林鄭真係用心良苦

應該禁止家長壓迫學童
郁9 鄉紳啲地啦,
霸左咁撚7 多地
郁9 鄉紳啲地啦,
霸左咁撚7 多地

垃圾政府只會欺善怕惡 連啲黑警都唔夠膽郁啲鄉紳啦
單身收入3.8萬表示好傷心
今年份施政應該得利得稅果part有用

38k 中出條女結婚算啦
公屋免租一個月 老人金綜援出雙糧 公務員加人工

交稅啦柒頭
5.2-7萬

二人家庭6萬以上要供私樓根本冇難度

低息環境下供樓從來唔係問題
個個上唔到樓係因為首期太貴

其實講來講去都係講緊首期問題,講真大部分二人家庭月供二萬相信都有能力,市面太多樓齡太舊既樓一大堆冇人買,銀行按揭又做唔到太多,新樓又太貴

太多低學歷人士,佢地等緊居屋,以為首置會減少居屋數目,而且佢地以為人人一畢業就6-7萬一個月
首置盤冇單身人仕份?咁單身搵2萬幾3萬嗰d乜都買唔撚到

先處理中產買唔到新樓問題

政府根本冇必要照顧單身人士上車

單身人士唔撚駛住?
其實點解啲人係唔係都返
其實點解啲人係唔係都反
公屋免租一個月 老人金綜援出雙糧 公務員加人工

呢幾樣野應由財爺講....
一地兩檢唔係重點
搞民生又屌,玩撚哂啦你地

上左車果班劃產最撚憎佢攪呢d幫窮人拉近同自己既差距

幾好吖,等啲夾硬要老豆老母按樓俾首期嗰啲冚家負資產

單身人士唔撚駛住?

單身人士原本住緊邊?
想問下個置業係0-5.2萬或者0-7萬,
定係5.2-7萬 先有資格?

5.2-7

單身人士唔撚駛住?

on撚9

政府鼓勵單身人仕自己處理咗單身呢問題先

單身有咩問題?
5.2-7萬

二人家庭6萬以上要供私樓根本冇難度

低息環境下供樓從來唔係問題
個個上唔到樓係因為首期太貴

其實講來講去都係講緊首期問題,講真大部分二人家庭月供二萬相信都有能力,市面太多樓齡太舊既樓一大堆冇人買,銀行按揭又做唔到太多,新樓又太貴

太多低學歷人士,佢地等緊居屋,以為首置會減少居屋數目,而且佢地以為人人一畢業就6-7萬一個月

定位呢個樓其實合理,二人家庭每人月入2萬幾,都接近5皮。(係唔知佢做咩要set多2千)
推落去:
家庭月入5萬以內,有資格輪白居二。
低收入家庭,輪公屋。

明顯係以家庭為主既政策。單身人士的確被忽略,但我同意照顧家庭客先係大前提。

至於護理外勞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞