[推到完場] 林奠首份施政報告

623 回覆
61 Like 26 Dislike
WHY政府要協助月入7萬既人置業???

7萬都搵唔到根本唔應該學人買樓

因為真係買唔到
買到都係最蚊個隻
我同我未婚妻加埋月入8個
供就一定供得起
首期最大問題
排一手樓又唔知排唔排到

認同

同女朋友加埋搵緊70k
首期得1m真係買條鐵

唔好信政府d 畸型產物...之前咩港人港地, 置安心 都只係各玩左一個樓盤就宣告死亡....

首期有1m 買住4百零萬都得啦, 有能力, 一定直上私樓買100%業權無任何限制先係皇道.....

綠置居好似未死哂 會繼續起
反而想睇吓港人首置對中低價樓市有咩影響
護理人手輸入外勞

又話唔撚夠人,又唔俾輸入外勞?

加人工咪得囉五毛

護士加到3萬,22歲就做到
依然供不應求

外國都搶護士
大把讀完就移民

淨係移民post都大把,澳洲墨爾本個省玩到有2年經驗加ielts 全7個省已經肯擔保,知道有人3個月就批咗

MLTSSL 有咁快咩,我做咁多次擔保人無一次有咁快
搞完一大輪咪 三年後先有首置盤, 垃撚圾政策。 有種就拎一棟現有 or快起好既樓嚟做首置。 垃圾政策

地契簽左,政府點改
23. 特區政府有憲制責任就基本法第23條制訂法例
歷史獨立成必修科,以前不嬲都係咁,只要你教正確既歷史就得。

但個個反對就係知你唔會

中國近代史你點美化都遮唔到的

佢連講事實等d學生自己判斷都唔敢啦
護理人手輸入外勞

又話唔撚夠人,又唔俾輸入外勞?

加人工咪得囉五毛

護士加到3萬,22歲就做到
依然供不應求

外國都搶護士
大把讀完就移民

淨係移民post都大把,澳洲墨爾本個省玩到有2年經驗加ielts 全7個省已經肯擔保,知道有人3個月就批咗

MLTSSL 有咁快咩,我做咁多次擔保人無一次有咁快

行190省擔保
歷史獨立成必修科,以前不嬲都係咁,只要你教正確既歷史就得。

但個個反對就係知你唔會

中國近代史你點美化都遮唔到的

以前咪又一樣美化到
23. 特區政府有憲制責任就基本法第23條制訂法例

見到啲廢物搵得萬幾蚊埋怨政府唔俾層樓佢真係笑死

你一個post先得五毛好笑d
咁即係我拎唔拎到樓呀屌
重建街市

重建完貴撚到喊

街市又係冷氣
學校又係冷氣

收左邊間冷氣公司錢

你都痴線,全港禁冷氣好無?

美的冷氣全面進場
居屋可以租個個,點解唔見有講
搞完一大輪咪 三年後先有首置盤, 垃撚圾政策。 有種就拎一棟現有 or快起好既樓嚟做首置。 垃圾政策

地契簽左,政府點改

拎一棟公屋出嚟好難?

依啲話題就學人講合約精神?

針對年輕人就打哂矛波?

拎公屋出來就即係居屋/ 綠置啦
咁即係我拎唔拎到樓呀屌

你係咪新移民
係就搵社工

唔係你一係儲錢買

一係玩大抽獎
唔出租管同起公屋講乜改善民生
新一份施政報告已經發表,想知重點有啲乜,請留意以下懶人包:

~土地房屋及樓宇安全

1. 建議「綠表置居計劃」(綠置居)恒常化,更多取代出租公屋,預計2018年底在沙田和火炭有4000個新公屋單位轉為綠置居

2. 建議將房委會「白居二」恒常化

3. 設「港人首置上車盤」,單人收入上限為3.4萬港元,二人或以上家庭不超過6.8萬港元,首階段提供約1000個單位

4. 建議房協試行讓轄下資助房屋業主將未補價單位低於市值租金予有需要家庭

5. 計劃動用約30億港元推行「樓宇更新大行動2.0」;及約20億港元資助舊式商住樓宇業主,提升消防要求至符法例水平

~交通基建物流

1.《免入息審查的公共交通費用補貼計畫》,每月車費過400港元可獲相當於車費開支25%的補貼,上限為每月300港元,料200萬人受惠

2.港鐵研全線列車裝wifi,並研究方案吸引市民於非繁忙時間出行

3.放寬青馬大橋通航高度限制

4.2018年就屯門南延線及北環線展開公眾諮詢

5.擴建機場空郵中心

~社會福利

1.低收入在職家庭津貼易名成「在職家庭津貼」,容許家庭合併工時計算,並由兩級制改為三級制,以4人家庭為例,每月最多可領取3200港元

2.建議將法定侍產假日數由3天增至5天,並開展延長10星期的法定產假研究及工作

~稅制

1. 建議落實利得稅兩級制,企業首200萬港元利得稅率降至8.25%;其後利潤照舊16.5%

2. 為集中照顧中小企,限制每個集團只可提名一間企業受惠於較低稅率

3. 符合資格研發開支,首200萬港元可獲300%扣稅,餘額獲200%扣稅,爭取2018年落實

~青年政策

1. 2018年上半年成立青年發展委員會,由政務司司長主持

2. 提升政府各委員會18至35歲「青年成員」,目標比例是15%,年底前試行「委員自薦試行計劃」

3. 以非公務員合約形式加入擬成立的「政策創新與統籌辦事處」

4. 已活化工廈和商廈推「青年共享空間計劃」,業主以不多於三分之一市值租金出租予非政府機構營運,後者再以不多於二分之一市租向初創、青年創業家和藝術工作者提供租務和配套方案

~教育

1.教育局會在2018/19學年落實中國歷史在初中成為獨立必修科,並在目前的課程基礎上增潤課程內容,推動學生認識中國歷史和中華文化

2.強化《基本法》教育

3.建議設立120億港元宿舍發展基金,以單位成本資助模式為大學提供興建宿舍撥款,以增加大學宿位

4.由2018/19學年起,為中小學提供經常「空調設備津貼」,支付電費及日常維修保養費

~經濟發展

1.成立粵港澳大灣區辦公室,並設立辦公室主任職位,以推動香港參與大灣區建設工作

~環保旅遊

1.環境局將於2018年動用10億港元成立「鄉郊保育辦公室」,統籌保育偏遠鄉郊計劃,促進生態旅遊

2.旅發局推廣「一程多站」旅遊,爭取過境旅客留港消費

3.2019年推行中央收集廢膠樽計劃

~公務員隊伍

1.預計在下個財政年度,公務員編制增長不少於3%,是回歸以來最高的按年增幅;並設立公務員學院提升培訓公務員

2.延長公務員服務年期,讓2000年中至2015年中之間入職的公務員,自願選擇在65歲(文職)或60歲(紀律部隊)退休

~廉潔

1.修訂《防止賄賂條例》,將第3及第8條適用範圍擴大至包括行政長官
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞